Комп’ютерна презентація на тему: ,, Емма Андієвська. ,,Казка про яян'’’

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 6 класі на тему: ,,Емма Андієвська. Сучасна українська письменниця і художниця. Її казки-притчі. «Казка про яян». Прихований повчальний зміст твору. Добро й любов до світу''.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емма Андієвська. Сучасна українська письменниця і художниця. План уроку1. Коротко про письменницю.2. Казки-притчі Емми Андієвської. 3. Добро і любов до світу у творі «Казка про яян». 4. Порушення питань моралі, дружби, сили слова.

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Що вам відомо про казку як літературний жанр? З якими казками ви ознайомилися, навчаючись у 5-му класі? Як виникло слово «казка»? На які групи поділяються казки? Наведіть приклади Хто може бути автором народних та літературних казок?Чим відрізняється народна казка від літературної? Наведіть приклади. У чому повчальне та виховне значення казок?

Номер слайду 3

Коротко про письменницю. Повідомлення учнів. Робота з підручником (С.125).

Номер слайду 4

«Мікрофон» Як ви вважаєте, яке значення має вплив мисткині на розвиток української культури?Я вважаю, що … … Я думаю те, що …… .

Номер слайду 5

Словникова робота: При́тча — повчальна алегорична оповідь, в якій хронологічно послідовне зображення подій і пригод у художньому творі підпорядковане моралізаційній частині твору. Ка́зка — це вид художньої прози, що походить від народних переказів, порівняно коротка розповідь про фантастичні події та персонажі, такі, як феї, гноми, велетні тощо.

Номер слайду 6

Виразне читання казки

Номер слайду 7

Технологія «Незакінчене речення»: У мене склалися враження від казки… Мені сподобалось….. Мене здивувало….. Читаючи «Казку про яян», я зрозумів …Чи можна стверджувати, що описане у творі відбувається насправді? У „Казці про яян” є казкові елементи…..

Номер слайду 8

Словникова робота Вежа — висока й вузька, переважно з каменю, архітектурна споруда, що будується окремо або становить верхню частину будівлі (башта). Кельма — ручний будівельний інструмент у вигляді невеличкої лопатки; застосовується при муруванні стін, настиланні бруківки тощо. Не глипнув у його бік — не подивився в його бік. Кволий дідусь — слабкий, безсильний; фізично нерозвинутий; незначний за ступенем вияву. Немощі — хвороби, безсилля. Бракує сил — не вистачає сил. Гузир — місце, де зав’язано мішок.

Номер слайду 9

Бесіда за текстом До якої країни потрапив пастушок?• Де знаходилося місто яян? Зачитати.• Який воно мало вигляд? Прочитайте.• Як вели себе мешканці міста?• Чому тільки немічний дідусь заговорив до хлопчика? Прочитайте. • А які підпори тримають яян у їх мовчанні?• Чому мешканці чудернацького міста «майже вічні?»

Номер слайду 10

Робота над паспортом твору Тема: зображення фантастичної події: хлопець - козопас потрапив у місто, де живуть яяни .Ідея: засудження тих, хто чуєтільки власне «я», до всього іншого — байдужі, возвеличення доброти, чуйності, прагнення подати безко­рисливу допомогу тому, хто її потребує. Основна думка: не відокремлюватися від суспільства, від оточуючих тебе лю­дей, не занурюватися в особистому «я», а допомагати ближньому, від­чувати власну необхідність для іншого.

Номер слайду 11

Намалюйте схему, доповніть, якими рисами характеру наділені яяни. Я

Номер слайду 12

Складання пам’ятки «Як не стати яянином»

Номер слайду 13

Літературна гра «Так – Ні»Пастушок, заганяючи козу, упав у криницю. Хлопчик потрапив на площу великого міста. Перший чоловік, до якого підійшов козопас, не відповів на жодне його запитання. Зовсім зневірившись, хлопчик натрапив на однолітка, який поділився з ним окрайцем хліба. Кожен яянин знає лише своє «я», і тому запитань іншої людини просто не чує. Дідусь почув питання хлопчика тільки тому, що він теж колись був чужинцем і його здолали немощі. Кожен яянин із задоволенням приймає допомогу інших. Там усі харчуються власним «я». Коли дідусь був юнгою на кораблі, то випав за борт і опинився в місті яян. Вийти з міста можна було тільки дійшовши до брами і сказавши: «Сім-сім, відчинись». Хлопчик хотів подбати про дідуся й тому покликав його із собою. Повернувшись додому, малий козопас став красенем-велетнем.

Номер слайду 14

Рефлексія 1. Жанр «Казки про яян»: А) притча; Б) казка; В) повість.2. Яяни – це. А) жителі Якутії та Саян; Б) егоїсти; В) казкові істоти, які вигадав старець.3. Головний герой притчі: А) риболов; Б) художник; В) пастух.4. Яке слово відчинило браму: А) Ти; Б) «Сім-сім, відкрийся»; В) будь ласка.5. Що отримав у нагороду хлопчик: А) мішок горіхів; Б) мішок смарагдів; В) мішок перлів.

Номер слайду 15

Ця притча мене навчила……….

Номер слайду 16

Домашнє завдання Обов’язкове : Прочитати у підручнику с.125-129, виконати завдання на с.126(усно), 129 (1, 2- письмово). За бажанням : Намалювати ілюстрації до казки. Написати міні-твір за «Казкою про яян» Емми Андієвської на тему «Я у країні Яянії».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федоренко Игорь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
2437
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку