Презентація "Емоції і спілкування"

Про матеріал
Презентація може бути корисною на уроках розвитку мовлення в будь-яких класах середньої та старшої ланки, для курсів "Культура спілкування", "Розвиток емоційного інтелекту на уроках мови та літератури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

у спілкуванні

Номер слайду 2

Найчастіше ми ховаємося під маскою байдужості, ховаючи свої справжні … і … …

Номер слайду 3

Спілкування-це обмін інформацією, думками, почуттями, переживаннями з іншими людьми. Воно є життєвою потребою людини будь-якого віку. У спілкуванні людей дуже важливу роль відіграють почуття та емоції.

Номер слайду 4

СПІЛКУВА́ННЯ (взаємні стосунки, взаємний зв'язок), ЗНО́СИНИ (мн.), КОНТА́КТ, КОНТАКТУВА́ННЯ, КОМУНІКА́ЦІЯ, ПОРОЗУМІ́ННЯ. Контакт, комунікація, обмін інформацією, зв’язок

Номер слайду 5

Щодня у нашому житті відбувається чимало подій, які не залишають нас байдужими і викликають різні емоції та почуття. Світ почуттів — необмежений, кожен з вас у цю хвилину щось переживає. Наприклад, ви можете відчувати радість з приводу того, що почався урок, або цікавість до нової теми. Але можуть бути і неприємні емоції та почуття. Це також абсолютно нормально.

Номер слайду 6

Сьогодні ми поговоримо про те, що таке почуття та емоції, які вони бувають. Як розпізнати емоційний стан людини за її зовнішнім виглядом; чи потрібно контролювати наші почуття та як це можна зробити.

Номер слайду 7

Яке значення в житті люди мають емоції і почуття та чи можемо ми впливати на ці стани.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

. Емоції – це миттєві реакції організму на подію, людину, тварину. В емоціях виявляється ставлення людей до навколишнього світу, до усього, що відбувається в житті. Це стани які покращують настрій (радість, захоплення, задоволення), або навпаки псують його (страх, відчай, гнів, тривога) – псують його. Не завжди людина може чітко усвідомити емоцію, що не скажеш про почуття.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Позитивні емоції - реакція психіки на задоволену потребу: радість, насолода, задоволення тощо. Негативні - наслідок незадоволеної чи недостатньо задоволеної потреби: сум, гнів, страх тощо. В невизначених немає безпосереднього зв'язку між ступенем задоволення потреби та реакцією психіки: інтерес, здивування.

Номер слайду 13

Негативні емоції(страх, злість, смуток, жах, незадоволення, недовірливість, розпач, зневіра тощо) не кращим чином впливають не тільки на відносини з оточуючими і власний настрій, а й на здоров'я людини. Вони виникають при дефіциті інформації та невдачах.

Номер слайду 14

Яким чином можна зрозуміти, які емоції переживає людина? кожна емоція має свій прояв, завдяки діям, жестам, проявам та інш. Та всі люди різні і деякі є настільки скриті , що їх не можна прочитати як розгорнуту книгу і одразу по якимось ознакам зрозуміти що з цією людиною відбувається або в якому вона стані.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Завдання «Розділіть емоції і почуття на групи» 1 група негативні емоції та почуття, 2 група позитивні емоції і почуття. Над не визначеними подумаємо разом. Впертість, нетерплячість, розгубленість, тривога, заздрість, щастя, упевненість, образа, самотність, гнів, горе, байдужість, недовірливість, схвильованість, вдячність, страх, веселість, роздратування, задоволення, наполегливість, радість.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Кожна емоція і почуття мають право на існування, ніхто не може вам вказувати як бути або діяти в конкретній ситуації, як сприймати або відноситися до подій, що нас оточують. І не буває так в житті, що ви просто взяли і попрощалися, наприклад, з гнівом, радістю, сумом та інше. Ви маєте для себе визначити, що буде для вас дієвим в роботі над своїм емоційним станом.

Номер слайду 20

Емоції є дуже важливою, невід’ємною частиною будь-якого спілкування. Вони визначають нашу поведінку, ставлення інших людей до нас. Тобто, всі взаємодії в суспільстві супроводжуються вираженням емоцій. Вмінню виражати емоції та розуміти почуття інших важко навчитись, але потрібно для того, щоб ви могли знайти шлях до серця кожної людини та щоб вас вважали дійсно вмілим комунікатором.

Номер слайду 21

Почуття формуються довше і зазвичай не зникають миттєво. Почуття – це стійке переживання, пов’язане зі ставленням до іншої людини, предмета чи явища.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Завдання для самоперевірки. Вставити пропущені слова : У людини є _________ та __________. Миттєві реакції організму на подію, людину, тварину - це _______________. Стійке переживання, пов’язане зі ставленням до іншої людини, предмета чи явища – це _____________. Радість, задоволення , любов – це __________ почуття. Негативні почуття : _____, _______, ________. Почуття та емоції можна виражати _____________, ___________, ___________.

Номер слайду 25

Вправа. «Смайлик»1. Напишіть по одному почуттю або емоції, які найчастіше ви відчуваєте, позитивну і негативну.2. Прикріпіть до смайлика.3. А тепер відкріпіть ту емоцію, з якою ви б легко розпрощалися.- Чи легко вам було розпрощатися зі своїм стікером?

Номер слайду 26

Намалювати малюнок «Як я уявляю негативні та позитивні емоції в фарбах»Підготувала вчитель вищої категорії Запорізької гімназії №3 Запорізької міської ради Пазюк Світлана Володимирівна

pptx
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
4437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку