Презентація "Ендокринна система. 8 клас"

Про матеріал
Презентація до теми "Ендокринна система". Для ознайомлення учнів з основними принципами роботи ендокринної системи; залозами внутрішньої, змішаної та зовнішньоїсекреції; гормонами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕНДОКРИННА РЕГУЛЯЦІЯХолодар Людмила Олександрівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ендокринна регуляція – це регуляція функцій організму, яка здійснюється через рідинні середовища за допомогою гормонів, що забезпечують загальний і тривалий вплив на організм.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

– це залози, що не мають вивідних проток,утворюють гормони та виділяють їх у кров. До цієї групи належать гіпофіз й епіфіз, щитоподібна та прищитоподібні залози, тимус та надниркові залози.

Номер слайду 6

Гіпофіз – непарна ендокринна залоза. Виробляє гормон росту, впливають на діяльність інших ендокринних залоз (тропні гормони), виробляє меланотропін,виконує функцію «депо» гормонів вазопресину і окситоцину. Епіфіз - шишкоподібна залоза, розвиваєтьсяяк виріст проміжного мозку. Забезпечує діяльність «біологічногогодинника». В епіфізі синтезується гормон мелатонін, який запобігає передчасному статевому розвитку, бере участь у біологічних ритмах організму та ін.

Номер слайду 7

Щитоподібна залоза (тиреоїдна залоза)виділяє йодовмісні гормони тироксин й трийодтиронін та гормон тиреокальцитонін. Прищитоподібні залози – парні ендокринні залози у вигляді маленьких тілець, занурених у тканину щитоподібної залози. Щитоподібна залоза Прищитоподібні залози

Номер слайду 8

Надниркові залози – парні ендокринні залози, розташовані над нирками. Правий наднирник має трикутну форму, лівий – півмісячну. Корковий шар виробляє гормони кортикостероїди, які регулюють водно-сольовий обмін та обмін білків, жирів й вуглеводів. Мозковий шар виділяє гормони адреналін та норадреналін, що забезпечують мобілізацію ресурсів організму,активізацію функцій органів.

Номер слайду 9

Тимус - (загрудинна, або вилочкова залоза) – непарна ендокринна залоза, розташована за грудиною. Маса і розміри залози змінюються з віком. Основним гормоном залози є тимозин, який впливає на диференціацію Т-лімфоцитів.

Номер слайду 10

Підшлункова залоза – це непарна залоза,яка виробляє травний сік (зовнішня секреція) тагормони (внутрішня секреція). Гормони підшлункової залози – інсулін й глюкагон – регулюють обмін вуглеводів.

Номер слайду 11

Статеві залози – це парні залози, які виробляють статеві клітини (зовнішнясекреція) і статеві гормони (внутрішня секреція). Чоловічими статевими залозамилюдини є яєчка, а жіночими – яєчники. Статеві залози разом з продукцією сперматозоонів і яйцеклітин виділяють у кров статеві гормони – андрогени і естрогени.

Номер слайду 12

Ендокринна система – сукупність залоз, що утворюють гормони та забезпечують ендокринну регуляцію. Діяльність ендокринної системи організована за принципами взаємодії, ієрархічності, зворотнього зв’язку, взаємозв’язку із зовнішнім середовищем

Номер слайду 13

Гормони – біологічно активні речовини залоз внутрішньої секреції, що здійснюють ендокринну регуляцію

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Параграф 60,61 Для створення презентації використовувалися матеріали інтернету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Козлова Вiта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Полюга Уляна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 липня 2021
Переглядів
13214
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку