Презентація "Ендонуклеази рестрикції ІІ типу"

Про матеріал
В презентації подана характеристика ферментів генної інженерії - Ендонуклеаз рестрикції ІІ типу, їх практичне використання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ендонуклеази рестрикції ІІ типу – ферменти генної інженеріїПідготувала. Галій Софія

Номер слайду 2

Генна інженерія — це біотехнологічний прийом, спрямований на конструювання рекомбінантних молекул ДНК на основі ДНК, взятої з різних джерел, сукупність прийомів, методів і технологій одержання рекомбінантних РНК і ДНК, виділення генів з організму (клітин), здійснення маніпуляцій з генами і введення їх в інші організми.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рестриктази або «ендонуклеази рестриції» розщеплюють ДНК в певних місцях (так званих сайтах рестрикції), вони підрозділяються на чотири типи (I, II, III та IV) на основі механізму дії. Ці білки часто використовують в генній інженерії для створення рекомбінантних ДНК, що потім вводять в бактеріальні, рослинні або тваринні клітини.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У технології рекомбінантних ДНК використовуються ендонуклеази ІІ типу.

Номер слайду 9

Одна з перших ендонуклеаз рестрикції типа ІІ була виділена з бактерії Escherichia coliта отримала назву Eco. RI. Цей фермент впізнає ділянку ДНК, яка містить специфічну паліндромну послідовність (послідовність-перевертень, яка однаково читається у напрямку 5-3) з 6 пар основ та вносить розрив між залишками гуаніну та аденіну. При цьому розщеплюється зв'язок між атомом кисню при 3-атомі вуглецю цукрового залишку одного нуклеотиду та фосфатною групою, приєднаною до 5-вуглецевого атому цукрового залишку сусіднього нуклеотиду. Розриви у ланцюгу відбуваються таким чином, що утворюються так звані «липкі кінці».

Номер слайду 10

Паліндромні послідовності, які розпізнаються ендонуклеазами рестрикції типу ІІ і в яких виникає розщеплення називаються «сайтами впізнання». Сайти впізнання можуть складатися з 4, 5, 6, 8 та більше пар нуклеотидів. Від довжини «сайту впізнання» залежить частота його розповсюдження у молекулі ДНК.

Номер слайду 11

Кожна рестриктаза має свій сайт розпізнавання і може функціонувати тільки після зв'язування з ним.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дякуюза увагу!

pptx
Додано
21 липня 2021
Переглядів
1705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку