Презентація з біології для 11 класу на тему: "Застосування результатів біологічних досліджень у медицині, селекції та мікробіології"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, що стане в пригоді учителю та учням під час вивчення теми № 9 в 11 класі "Застосування результатів біологічних досліджень у медицині, селекції та мікробіології", знайомить старшокласників з рослинними та тваринними химерними організмами, містить завдання для вирішення як на уроці, так і вдома, допоможе підготуватися до державної підсумкової атестації та складання зовнішнього незалежного оцінювання, розширює межі матеріала підручника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Химерні – організми

Номер слайду 2

Химера – у грецькій міфології - це чудовисько з головою лева, хвостом змії, тулубом кози. Яким же чином такі дивовижні створіння пов’язані з біологією?

Номер слайду 3

Химерний організм – організм, утворений з генетично різноманітних тканин. - Химери у рослин можуть виникати в природі під впливом спонтанних мутацій в соматичних клітинах. Штучні химери у рослин - результат обробки клітин мутагенами, поліплоїдогенами, колхіцином або як результат щеплення. Компоненти химер можуть відрізнятися один від одного генами ядра, числом хромосом або генами пластид чи мітохондрій. Химерні організми досить часто використовуються в наукових дослідженнях.

Номер слайду 4

Виникнення химер Уперше цей термін застосував німецький ботанік Г. Вінклер (1907). Е. Баур (1909), з’ясував природу химер. Відомо: Химерні організми можуть виникати в результаті мутацій, рекомбінацій, порушення клітинного поділу, пересадки генів або ядер. У природі химери зустрічаються нечасто, виникають, як правило, в результаті випадкової гібридизації або механічних пошкоджень

Номер слайду 5

  Типи рослинних химерних організмів: химери мозаїчні  (гіперхимери) — у них генетично різні тканини утворюють тонку мозаїку; химери секторіальні — у них різнорідні тканини розташовані великими ділянками; химери периклінальні — мають тканини з різними генотипами, що лежать шарами один над одним; химери мериклінальні — їх тканини складаються із суміші секторіальних і периклінальних ділянок. Увага! Які типи химер зображено на малюнках?

Номер слайду 6

Природні рослинні химери: Фікус бенджаміна і хлорофітум — приклад периклінальних химер, які утворені двома лініями клітин: нормальними хлорофілпродукуючими (зелені ділянки) і мутантними з малим числом хлоропластів (білі ділянки). Периклінальні химери (як більш стабільні) мають комплекс господарських переваг, тому популярні в рослинництві. Хлоро́фітум (Chlorophytum) Химери більш поширені у рослин, які розмножуються вегетативним способом, так як лише за таких умов химерність зберігається достатньо довго. (Поміркуємо разом, як це можна пояснити?)

Номер слайду 7

Химерність рослин Химерність рослин виникає легко і просто - як результат порушень (мутацій) в поділених молодих клітинах. І стебло, і корінь наростатимуть своїми верхівками. Поступово утворюються нові стебла, листя, квітки, коріння, адже рослини, ростуть все життя. диффенбахія колеус химерні фіалки хімерні троянди

Номер слайду 8

Химерність у тварин У тварин химерами називають организми, клітини яких походять від двох і більше зигот. Для отримання "химер" культуральні клітини двох різних тварин обробляють спеціальними вірусними препаратами, домагаючись злиття їх ядер. Отримання таких ембріонів здійснюється в багатьох лабораторіях світу.

Номер слайду 9

Схема отримання химер:

Номер слайду 10

Химерні тварини - це генетичні мозаїки,що утворюються в результаті об'єднання бластомерів від ембріонів із різними генотипами. Принцип одержання химер це виділення двох чи більшого числа ранніх зародків та їх злиття. 1. Буффало - гібрид корови та бізона 2. Вівцекоза

Номер слайду 11

За допомогою химерних мишей було розв’язане питання про спосіб виникнення в ході розвитку багатоядерних клітин посмугованих м’язів. Вивчення химерних тварин дозволило розв’язати чимало проблем (знайди інформацію в додаткових джерелах), а в майбутньому завдяки застосуванню цього методу з’явиться можливість вирішувати складні питання генетики й ембріології. 

Номер слайду 12

Дякую за увагу! Домашнє завдання: прочитати пар. 46 – 47; відповісти на запитання: Чим відрізняються химерні організми від трансгенних? Підготувати повідомлення про значення химер.

ppt
Додано
22 липня 2021
Переглядів
1209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку