Презентація "Енергоефективність та енергозбереження-шлях до захисту навколишнього середовища"

Про матеріал
"Енергоефективність та енергозбереження-шлях до захисту навколишнього середовища". Привернути увагу населення селища Петропавлівка до раціонального використання енергетичних ресурсів; Сприяти прагненню берегти природу, формувати екологічне мислення; Дотримуватися енергетично та екологічно грамотної поведінки та стилю життя; Розвивати практичні вміння щодо заощадження енергії; Пропагувати серед населення селища інформацію про ощадливе ставлення до енергоресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергоефективність та енергозбереження-шлях до захисту навколишнього середовища. Проект підготувала: Кочеткова Світлана Василівна2020 р 

Номер слайду 2

Мета:привернути увагу населення селища Петропавлівка до раціонального використання енергетичних ресурсів;сприяти прагненню берегти природу, формувати екологічне мислення;дотримуватися енергетично та екологічно грамотної поведінки та стилю життя;розвивати практичні вміння щодо заощадження енергії;пропагувати серед населення селища інформацію про ощадливе ставлення до енергоресурсів.

Номер слайду 3

План. Енергоефективність та енергозбереження - шлях до захисту навколишнього середовища. Результати діяльності екологічного гуртка. Мій власний внесок. Міжнародний день енергозбереження . Створення буклетів. Діяльність міжрегіональних класів за проектом «Енергоефективні школи: нова генерація». Участь у роботі спецкурсу «Абетка з основ житлово-комунального управління» . Запуск участі школи в проекті «Енергоефективні школи: нова генерація». Акція “Відновимо Луганщину -Врятуємо Світ». Участь в акції “ Зелена ініціатива #energyschool”. Екомарафон для учасників проекту ДТЕК. Діяльність офіційної групи у Facebook “ЕКО КЛУБ”. Об’єднаймося у справі захисту навколишнього середовища!

Номер слайду 4

Енергоефективність та енергозбереження Енергоефективність та енергозбереження - це перш за все дбайливе ставлення до енергії в будь-якій сфері і її нешкідливе виробництво. Хто ефективно використовує енергію, той запобігає зловживанню ресурсами і охороняє навколишнє середовище. Економія енергії дозволить значно зменшити забруднення навколишнього середовища. Раціональне використання й збереження енергії - це не лише економічно, а й екологічно вигідно.

Номер слайду 5

Енергія поруч з нами Поруч з моїм селищем знаходиться Луганська ТЕС – структурна одиниця ТОВ «ДТЕК Східенерго» – компанія, що генерує електроенергію до смт. Петропавлівка. Хоча таке розташування станції корисне, але воно має й негативні наслідки – забруднення.

Номер слайду 6

Міжнародний день енергозбереження -11 листопада Щорічно 11 листопада відзначають Міжнародний день енергозбереження. Запровадили свято за ініціативи міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» (SPARE). Ввели День енергозбереження у 2008 року. На той час до проекту долучилися 20 країн.

Номер слайду 7

Міжнародний день енергозбереження -11 листопада Мета – привернути увагу суспільства до раціонального використання ресурсів електроенергії. Адже це дасть змогу потроху знижувати рівень забрудненості навколишнього середовища, до того ж, ще й вигідно заощадити. Як наголошують учасники проекту, для заощадження не потрібно якогось спеціального обладнання, оскільки це можна робити і в домашніх умовах – навіть елементарно вимикати світло, виходячи з кімнати. День енергозбереження об’єднує людей, які дбають про навколишнє середовище і, в першу чергу, про власну домівку.

Номер слайду 8

Енергозбереження - в дiї! Учасники мiжрегiонального класу Петропавлiвської СШ № 2 впевнено крокують до розумного енергоспоживання. Створили буклети та листiвки- оголошення, провели інформування населення щодо енергоефективності та розповсюдження їх серед жителів селища.

Номер слайду 9

Бережи енергію. Збережи Україну! Україна має значні природні ресурси та унікальне для Європи навколишнє середовище, але водночас є однією з найбільш екологічно забруднених країн регіону та однією з країн світу, де енергія використовується найменш ефективно. Водночас, країна володіє багатими природними ресурсами та важливими міжнародними водними джерелами, а отже її промислова діяльність та споживання енергії мають значний вплив на глобальні кліматичні зміни.

Номер слайду 10

Енергозбереження в побуті Усі заходи для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями: Заощадження ресурсів: води, газу, тепла. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи: налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами. Утеплення приміщення. Заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції. Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси. Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Заміна газового котла твердопаливним і встановлення вітрогенераторів.

Номер слайду 11

Заощаджуємо воду. Закриваємо воду, якщо не користуєтеся водою тут і зараз. Стежимо за станом сантехніки та вчасно ремонтуємо її. З крану, що протікає, щомісяця виливаються тисячі літрів води. Встановлюємо лічильники на воду, як гарячу, так і холодну. Економніше приймати душ ніж ванну. Використовуємо побутові прилади, які заощаджують працю, час та ресурси. Перекриваємо вентиль для води, якщо приміщення залишаємо на кілька днів.

Номер слайду 12

Заощаджуємо електроенергію. Вимикаємо світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті. Використовуємо енергоефективні лампочки. Встановлюємо світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин. Датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію. Користуємось енергозберігаючими побутовими приладами. Такі прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В». Вимикаємо штекер з розетки. Це не лише дозволяє заощаджувати електроенергію, але й вберігає пристрої від впливу можливих перепадів електроенергії.

Номер слайду 13

Заощаджуємо тепло і газ. Встановлюємо термостатичний вентиль на радіатор, який дозволяє контролювати температуру. Не затуляємо опалювальні прилади та радіатори меблями, важкими шторами,. Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Їх утеплюємо. Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів. Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.

Номер слайду 14

Зменшуємо втрати тепла шляхом утеплення. Утеплюємо огороджувальні конструкції ( стіни, фундаменти, стелі, горища, підвали ). Утеплюємо конструкції, які відкриваються (вікна, кватирки, двері, балкони). Встановлюємо індивідуальний (модульний) тепловий пункт з регулюванням кількості теплоносія, який подається. Встановлюємо термостатичний вентиль на радіатор, який дозволить контролюватитемпературу в будинку.

Номер слайду 15

Діяльність міжрегіональних класів за проектом «Енергоефективні школи: нова генерація» Петропавлівська СШ № 2 – учасник МIЖРЕГIОНАЛЬНОГО формату проекту ДТЕК «Енергоефективні школи: нова генерація»! Створено 6 міжрегіональних класів з 12 шкіл України в рамках меморандумів між ТОВ ДТЕК та Донецкою, Луганською, Львівською та Iвано – Франківською областями. Петропавлівська спеціалізована школа № 2 працює у команді з учасниками проекту Iвано – Франківського фізико- технічного ліцею- інтернату.

Номер слайду 16

Zoom-конференція 15 жовтня, в рамках проекту ДТЕК, учні Петропавлiвської СШ № 2 пройшли тренінг для команд міжрегіональних класiв для проходження навчального курсу «Абетка з основ житлово-комунального управління» та онлайн гри «Розумний будинок». Ознайомились з перевагами та недолiками роботи в командi, пройшли онлайн квест. Прийняли участь в zoom-конференції, разом з учасниками з різних куточків України.

Номер слайду 17

«Абетка з основ житлово-комунального управління»  Розбиратися в енергоефективності складно? Та ну  З #Energy. School ізі-брізі! А допомогає у цьому наша "Абетка з основ житлово-комунального управління" та онлайн гра «Розумний будинок» , під час якої дізнаємося про реальні житлово-комунальні проблеми. Кожен учень має шанс самостійно розбиратися в деталях енергоефективності та покращувати життя на планеті разом зі своєю командою.

Номер слайду 18

Результати участі у проекті «Енергоефективні школи: нова генерація» За підсумками 2019-2020 н.р. нагороджені Дипломами та Подяками учні, вчитель- координатор, директор та колектив Петропавлівської СШ № 2 за наполегливість та результативність у вивченні курсу «Абетка житлово- комунального управління».

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Отримання подарунків  Хочеш отримати оригінальну захисну маску від #Energyschool? Все як завжди -легкотня!Реєструйся для участі у самостійному форматі навчання на онлайн платформі  http://reg.energyschool.org.ua/student. Наші учні прийняли участь та отримали подарунки.

Номер слайду 21

Результати конкурсу урочистих запусків проекту ДТЕК! Петропавлівська спеціалізована школа № 2 увiйшла до четвiрки кращих серед 12 шкiл України! Конкурсна комісія оцінювала сценарiй та вiдео запуску проекту. А далі був конкурс лайків і репостів. І тут визначилися головні переможці - Петропавлівська СШ № 2, Білозерська школа № 15 (Донецька обл.) та Школа № 2 м. Щастя. Учасники виграли футболки та стильні захисні маски! Дякуємо кампанiї ДТЕК та органiзаторам проекту.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Відновимо Луганщину -Врятуємо Світ 13 листопада, у день добрих справ, учні Петропавлівської спеціалізованої школи №2 долучилися до екологічної акції #Відновимо_Луганщину_Врятуємо_Світ Старшокласники допомагали у зборі жолудів, щоб відновити ліси після масштабних пожеж.

Номер слайду 24

Участь в акції “ Зелена ініціатива #energyschool” « Садок вишневий коло школи...». Висаджували дерева учнi 9-11 класiв.

Номер слайду 25

ЕКОМАРАФОН ДЛЯ УЧАСНИКІВ ПРОЕКТУ ДТЕК «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ШКОЛИ»Конкурс еколистівок з порадами на екологічні теми. Конкурс на найкращу годівницю для птахів із уживаних або непотрібних речей. Конкурс плакатiв з оригінальними екослоганами

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Учні переможці екологічних конкурсів

Номер слайду 28

Діяльність офіційної групи у Facebook “ЕКО КЛУБ”https://www.facebook.com/Ecological. Club. UA. EKO/?eid=ARCP_QXRf0 Onfx. J3r. CVFsfc. ZAaxqf8jb5m. R7-x. L7 QMi. Vbyjskx. Hz. GCUc. DTb8z. XBJc. Gj. R3 GPc. Hr4fl. Sgr

Номер слайду 29

Ключові показники оцінки результату проекту:привернули увагу населення селища Петропавлівка до раціонального використання енергетичних ресурсів;отримали корисні навички щодо заощадження енергії у школі та вдома;популяризували ідеї енергозбереження та ощадливого ставлення до енергоресурсів серед учителів, батьків, друзів та знайомих;пропагували серед населення селища інформацію про ощадливе ставлення до енергоресурсів.

Номер слайду 30

Об’єднаймося у справі захисту навколишнього середовища! Для задовільнення потреб людини щодня використовуються величезні обсяги енергетичних ресурсів. Людям слід більш раціонально використовувати ці ресурси, зберігати їх. Адже збереження енергії – це не лише економія, а ще й важливий крок до порятунку екологічного становища. Бо енергозбереження та покращення умов навколишнього середовища – речі взаємопов’язані.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Войтенко Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
5487
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку