Презентація. Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, властивості.

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, властивості." може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, властивості.

Номер слайду 2

План заняття.1. Повторення навчальної інформації за § 17. «Хімічні властивості й добування насичених одноосновних карбонових кислот. Поняття про естери». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. Тести. Тренувальні вправи. https://learningapps.org/ https://es.liveworksheets.com/ 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 22. «Естери». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Григорович. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-10-class-2018-standard-level/23.php https://ua.mozaweb.com/uk/ 3 Dсцени 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання. Домашнє завдання.1. Повторити навчальну інформацію за § 17. «Хімічні властивості й добування насичених одноосновних карбонових кислот. Поняття про естери». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/18.php 2. Вивчити навчальну інформацію за § 22. «Естери». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Григорович. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-10-class-2018-standard-level/23.php 3. Виконати письмові відповіді домашньої роботи.

Номер слайду 3

Класифікувати речовину

Номер слайду 4

Естери є міжкласовими ізомерами карбонових кислот, загальна молекулярна формула естерів така сама, як у кислот - Cn. H2n. O2. Характеристичну групу естерів -COO- називають естерною. Естери утворюються під час реакції естерифікації, що відбувається між карбоновими кислотами та спиртами. Структурна формула естеру, що утворився внаслідок реакції між етановою кислотою та етанолом

Номер слайду 5

Систематична номенклатура естерів. Назвати естер відповідно до неї просто, якщо дотримуватися такого алгоритму: Назви естерів походять від назв кислоти та спирту, з яких вони утворені:

Номер слайду 6

Окрім міжкласової ізомерії для естерів також характерна ізомерія карбонового ланцюга:

Номер слайду 7

Естери: фізичні властивості та поширеність у природі. Фізичні властивості естерів зумовлені кількома чинниками:• як і у вуглеводнів, у молекулах естерів переважають гідрофобні частини, внаслідок чого вони набагато гірше розчиняються у воді, ніж кислоти з таким самим складом;• як і альдегіди, естери можуть утворювати водневі зв'язки за рахунок атома Оксигену в групі C=O, але ці зв'язки не настільки міцні внаслідок двох вуглеводневих залишків поряд. Молекули естерів здебільшого гідрофобні, не утворюють водневих зв'язків між собою і майже не утворюють їх з молекулами води.

Номер слайду 8

Естери, утворені нижчими карбоновими кислотами:• леткі безбарвні рідини, малорозчинні або практично нерозчинні у воді;• багато таких естерів мають приємний запах, переважно фруктовий. Аромат багатьох квітів і плодів зумовлений наявністю саме естерів. Завдяки цьому естери застосовують у харчовій промисловості для приготування напоїв, цукерок, кондитерських виробів, фруктових есенцій, парфумів тощо; естери надають запаху багатьом природним об'єктам. • добре розчиняють неполярні органічні речовини, зокрема жири, завдяки чому їх застосовують для знежирення та як розчинники для лаків, клеїв і фарб. Фізичні властивості естерів залежать від кількості атомів Карбону в молекулах відповідних карбонових кислот і спиртів. Естери практично нерозчинні у воді, але добре розчиняються в більшості органічних розчинників і самі є розчинниками для багатьох органічних речовин.

Номер слайду 9

Естери, утворені вищими карбоновими кислотами:• нелеткі, безбарвні, воскоподібні, тверді речовини;• нерозчинні у воді, жирні на дотик. Такі естери містяться у складі бджолиного воску. Хімічні властивості естерів. Характерною хімічною властивістю естерів є гідроліз — реакція, зворотна до реакції естерифікації. За наявності каталізаторів естери взаємодіють з водою, перетворюючись на кислоту і спирт. Залежно від середовища, в якому відбувається реакція (каталізатора), розрізняють два види гідролізу.1. Кислотний гідроліз. Відбувається під час кип'ятіння естерів за наявності розбавленої сульфатної кислоти.2. Лужний гідроліз. Відбувається під час кип'ятіння естерів з розчинами лугів. Оскільки кислоти в лужному середовищі нейтралізуються, то продуктами реакції є сіль карбонової кислоти та спирт. Естери - функціональні похідні карбонових кислот з такою самою загальною формулою, як у кислот, але іншою структурною, що зумовлює принципову відмінність у фізичних властивостях.

Номер слайду 10

Застосування естерів. Естери використовують у медицині. Багато які з речовин, що зумовлюють лікувальний ефект низки фармацевтичних засобів, є естерами. Естери використовують у виробництві штучних і синтетичних волокон, клеїв. Естери порівняно малотоксичні, хоча й справляють на людину наркотичну дію. Під час роботи з ними на виробництві потрібно використовувати спеціальні засоби захисту для очей і органів дихання. Естери - горючі речовини. Багато які з естерів є легкозаймистими та вибухонебезпечними речовинами. Естери з невеликими молекулярними масами є безбарвними леткими рідинами здебільшого з приємним запахом. Так, метилбутаноат СН3 СН2 СН2 СООСН3 має аромат яблук, бутилетаноат СН3 СООСН2 СН2 СН2 СН3 - груш, етилбутаноат СН3 СН2 СН2 СООС2 Н5 - ананасу, а бензилетаноат СН3 СООСН2 С6 Н5 - жасмину. Естери з кількома десятками атомів Карбону в молекулах - тверді речовини, що не мають запаху. Такі естери містяться у бджолиному воску (найбільше в ньому естеру С15 Н31 СООС30 Н61, який походить від пальмітинової кислоти).

Номер слайду 11

ВИСНОВКИЕстери - похідні карбонових кислот, у молекулах яких атом Гідрогену карбоксильної групи заміщений на вуглеводневий залишок. Загальна формула естерів - R-CООR'. Багато естерів трапляється в природі. Естери з невеликими молекулярними масами є безбарвними леткими рідинами, які мають переважно приємний запах. Вони розчиняються в органічних розчинниках, зазнають гідролізу, горять. Естери утворюються при взаємодії спиртів із карбоновими кислотами. Їх використовують у парфумерії, косметиці, як харчові добавки. Естери - функціональні похідні карбонових кислот з такою самою загальною формулою, як у кислот, але іншою структурною, що зумовлює принципову відмінність у фізичних властивостях.

pptx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
1704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку