Презентація "Етнічні групи українців"

Про матеріал
Матеріал містить ілюстрований опис деяких етнічних груп населення західної частини України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

САМОБУТНІ УКРАЇНСЬКІ ЕТНІЧНІ ГРУПИ ЗІ СХИЛІВ КАРПАТБОЙКИЛЕМКИГУЦУЛИАвтор: Хмельовська І. М.,учитель географіїЧигиринського ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1 ім. Б. Хмельницького Черкаської області

Номер слайду 2

ГЕОГРАФІЧНЕ РОЗТАШУВАННЯ(НА ПРИКОРДОННІ УКРАЇНИ, УГОРЩИНИ, РУМУНІЇ, СЛОВАЧЧИНИ, ПОЛЬЩІ)

Номер слайду 3

БОЙКИ

Номер слайду 4

На північних і південних карпатських схилах в долинах річок Лімниця, Сан і Уж розкидані села бойків. Самі бойки нерідко називають себе "верховинцями". У них все по-бойківськи незвично. Розмовляють на бойківському діалекті. Часто вживають частку "бойє" – означає "тільки, так". Гостей пригощають печеною картоплею, солоними огірками, капустою, салом, холодцем, і неодмінно підносять чарку Криївки.

Номер слайду 5

Бойки будують монументальні і прості хати: стіни складають з масивних ялинових колод, дах криють переважно "китицями" (пов’язаними солом’яними снопами). Вікна, двері, ворота розписують дивовижними орнаментами. Одним з важливих елементів розпису є, до речі, "древо життя".

Номер слайду 6

БОЙКІВСЬКА ВИШИВКАБОЙКІВСЬКА ПИСАНКАЛОЗОПЛЕТІННЯРІЗЬБЛЕННЯ ПО ДЕРЕВУКЕРАМІКА

Номер слайду 7

КУЛЬТУРА ПРОНЕСЕНА КРІЗЬ ВІКИ

Номер слайду 8

ГУЦУЛИ

Номер слайду 9

Про значення слова "гуцул" досі ведуться суперечки. Одні вчені вважають, що етимологія слова сходить до молдавського "гоц" або "гуц", що означає "розбійник", інші – до слова "кочул", що означає "пастух". Як би там не було, але гуцули завжди вважалися умілими чабанами. Для передачі сигналів під час свого перебування в горах пастухи-гуцули використовували довгу дерев’яну трубу – трембіту (вона ж виступала в ролі музичного інструменту).

Номер слайду 10

 Тут як і раніше сильні традиції шаманізму. Якщо пощастить, можна зустріти гуцульського мольфара. У давнину їх називали "земними богами", а сьогодні – знахарями, чаклунами, цілителями (це залежить від того, білий мольфар або чорний). Мольфари користуються незаперечним авторитетом: їхні пророцтва збуваються.

Номер слайду 11

Їх називають українськими горянами. Гуцули вільнолюбні й незалежні. Гостям раді, але чужих в рідню записати не квапляться. Люди-феєрверки, – це, мабуть, про них.

Номер слайду 12

Величезну увагу гуцули приділяють одягу: люблять вбиратися, причому навіть чоловічі куртки киптарі розшиті золотом і прикрашені помпонами. 

Номер слайду 13

Окрім вбрання люблять гуцули зброю. Здавна вважалося: два пістолі за широким поясом має тільки бідний гуцул.

Номер слайду 14

У багатьох гуцулів будинки також прикрашені: кругом розшиті рушники, килими. Меблі прикрашені хитромудрим різьбленням.

Номер слайду 15

А ще вони прагнуть показати себе всьому світу: ось ми які, статні, ошатні, спритно танцюємо і вміло працюємо.

Номер слайду 16

ЛЕМКИ

Номер слайду 17

Предками лемків, імовірно, були стародавні племена білих хорватів, які проживали на схилах Карпатських гір. Багато трагедій довелося пережити лемкам: знищення в Талергофському концтаборі, насильницьке переселення в рамках спецоперації "Вісла". Пам’ятник депортованим лемкам у місті Самбір, Львівської областіСьогодні частина лемків живе в Україні, інша частина – на території Польщі, третя – у Словаччині.

Номер слайду 18

Лемки намагаються зберегти свої національні особливості, в першу чергу, мову. Мову лемків просто відрізнити по постійному наголосу на передостанньому складі (на відміну від рухомого наголосу у вимові східних слов’ян), твердому "и" і частому вживанню слова "лем" ("лише", "тільки"). Пам’ятник депортованим українцям у місті Тернопіль

Номер слайду 19

Традиційні вбрання лемків легко впізнати. Чоловіки носили суконне пальто чуганю, незвичайне для українців, жінки – білі косинки і широке візерункове намисто "силянку"

Номер слайду 20

Сучасні лемки бережуть свою ідентичність, що проявляється у піснях, ремеслах, мові, звичаях

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коржова Ліна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
9794
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку