Презентація "Фасилітація як основа компетентнісного підходу до навчання на уроках української мови та літератури»

Про матеріал
Презентація «Фасилітація як основа компетентнісного підходу до навчання на уроках української мови та літератури» (з досвіду роботи Колінько Наталії Юліївни, заступника директора, вчителя української мови та літератури Звенигородської гімназії Олександрійської міської ради Кіровоградської області). Матеріал частково презентує досвід роботи вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фасилітація«Фасилітація як основа компетентнісного підходу до навчання на уроках української мови та літератури»(з досвіду роботи Колінько Наталії Юліївни, заступника директора, вчителя української мови та літератури Звенигородської гімназії)

Номер слайду 2

Фасиліта́ція (від англ. facilitation — допомога, полегшення, сприяння) — це організація процесу колективного розв'язання проблем у групі, який керується фасилітатором (ведучим, керівником). Фасилітатор — це особа, яка допомагає групі людей ефективніше працювати разом, розуміти спільні цілі та планувати, як досягти цих цілей під час зустрічей чи дискусій. Педагог-фасилітатор – це організатор процесу колективного розв'язання проблем у мікрогрупах учнів.

Номер слайду 3

Педагогічна фасилітація – це умова ефективного навчання абовиховання й розвитку суб’єктів педагогічного процесу шляхом певного стилю спілкування та відкритої позиції педагога. Фасилітація допомагає на уроках:формувати вміння самостійно здобувати знання;працювати в команді;створювати ситуацію успіху, підтримки, довіри;толерантно ставитися до інакшості;спокійно вирішувати конфліктні ситуації; розвитку інтелектуального та творчого потенціалу кожної особистості;використовувати техніки формувального оцінювання.

Номер слайду 4

Ділюсь своїми «надбаннями»: Делегування повноважень «ТИ-вчитель» змусило по - іншому подивитись на себе та дітей. Виявилось, що навчати – це мистецтво, а вчитися та розуміти інших – життєдайне джерело розвитку. «Діти -вчителі» проводять опитування, надають додаткові відомості з теми, оцінюють інших тощо. Це відбувається під час роботи в динамічних парах або групах. Рівень довіри та взаємоповаги між учителем та учнями зріс, цікавість до вивчення української мови та літератури – теж. Покращилась усна та писемна грамотність.

Номер слайду 5

Ділюсь своїми «надбаннями»: «Я – ми разом» – ефективний метод роботи на уроках розвитку мовлення, коли кожен учень складає лише одне речення для написання твору. Будь-яке речення по темі приймається і пишеться зразу. Обов’язковою умовою є тільки дотримання теми та будови певного тексту. Такий процес взаємодії, спрямований на широкий обмін думками, ідеями й досвідом став яскравою фінальною активністю на уроках розвитку мови та покращив вміння самостійно створювати тексти, без використання засобів інтернету та гдз.

Номер слайду 6

Ділюсь своїми «надбаннями»:«Я-ідея, ми –ідея» -цікавий метод розвитку пізнавальних навичок та генерування ідей, коли кожен має власну думку щодо прочитаного тексту художньої літератури. Учень /учениця відчувають власну цінність погляду на ту чи іншу ситуацію. Оцінюється не погляд, не думка, а проста наявність його та вміння зв’язно і в логічній послідовності висловлювати думки.

Номер слайду 7

Якщо ви обираєте фасилітацію як метод навчання у школі, вам потрібно дотримуватися таких правил:- Бути щирим і правдивим (вчитель-фасилітатор у взаєминах зі школярами повинен бути таким, яким він є поза роботою).- Довіряти дітям та приймати кожного з них (вчитель-фасилітатор повинен завжди вірити у здібності та потенціал кожного учня). Розуміти дітей на рівні емпатії (вчитель-фасилітатор повинен намагатися дізнатися внутрішній світ школяра, зрозуміти його поведінку та мотивацію).

Номер слайду 8

Фасилітація – це трансформаційна технологія, що надає можливість від Я перейти до МИ – і створити спільну картину, де кожен учень є цінним, і як пазл – знайшов своє місце у картині успіху класу. Я=ТИ=МИ

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Майстер-класи
Інкл
Додано
25 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку