Презентація "Фенічки-макраме"

Про матеріал
Презентація "Фенічки - макраме" містить історію виникнення і поширення в підлітковому середовищі браслетів-фенічок, виготовлених з кольорових ниток, що містять певну символіку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення фенічок Як зробити браслет із ниток муліне? Схеми і робота над ними. Використання фенічок у повсякденному житті

Номер слайду 2

Мета проекту – удосконалити свої вміння або навчитися плести фенічки із ниток муліне; дізнатися, як почали створюватися фенічки і як вони використовуються зараз; Завдання проекту – створити декілька браслетів для подарунку друзям Зробити економічні розрахунки Зробити рекламу

Номер слайду 3

«Фенічка» Фенічка  - браслет ручної роботи з бісеру, шкіри, шнурків, стрічок або ниток. Фенічки набули широкого поширення в середовищі хіпі , які вважають себе «дітьми квітів» (звідси любов до всього яскравого, квітчастість). Фенічки були невід'ємною приналежністю хіпі, способом самовираження.

Номер слайду 4

Ідея створення фенічок була запозичена хіпі у північноамериканських індіанців і використовувалася, як символ дружби. Після обміну фенічками індіанці вважалися названими братами. Вважалось також, що той, кому подарували браслет, повинен носити його, поки він сам не порветься. Спочатку аналогічною була ситуація і в хіпі. Після обміну фенічками хіпі вважалися названими братами, але з часом братство почало розумітися як щось само собою зрозуміле, символічне значення фенічок вийшло на перший план. Фенічки в середовищі хіпі розуміли вкрай широко, и фактчно практика обміну давала «юридичні» підстави для загального братерства хіпі.

Номер слайду 5

У наші дні фенічки використовуються просто як прикраса, їх зазвичай плетуть в якості подарунка для певної людини, з урахуванням його характеру, пристрастей, свого власного ставлення до нього.

Номер слайду 6

Людей, що виготовляють фенічки називають фенькоплети. Фенічки роблять вручну, зазвичай з ниток або бісеру. Основними видами плетіння вважають: + косе(мозаїчне) + пряме

Номер слайду 7

Символіка Різні кольори і візерунки на фенічці мають свою символіку. Червоний - любов, пристрасть, вогонь, кров, радість, прихильність, енергія. Алий - агресивність. Бордовий - шкідливий, хитрий. Рожевий - любов, пристрасть, прихильність, енергія, ніжність, мрійливість, дитинство, наївність. Помаранчевий - пацифізм, прихильність, сексуальність, енергія, любов, пристрасть, вогонь. Жовтий - сонце, віра, краса, літо, легке божевілля. Зелений - юність, природа, рослини, ліс, надія, гармонія, вічність, життя, пошук кохання. Блідо-зелений (сіро-зелений) - звалилися надії, туга. Блакитний - дружба, спокій, гармонія, небо, дух, надія, вода, розум, спокій, безмежність, умиротворення. Синій - спокій, відкритість усьому новому, умиротворення, гармонія, дружелюбність, небо, нескінченність, чистота, непорочність. Фіолетовий - мрії, мудрість, оригінальність, фантазія, екстравагантність, дружба. Коричневий - земля, Земля, туга, домашній затишок (вогнище). Білий - невинність, чистота, свобода, вишуканість, правда, ідеал, дорога, шлях, життя, добро, світло, віра, початок, незалежність. Сірий - скромність, сум, пунктуальність, свобода на самоті (самотність як свобода). Чорний - печаль, самотність, морок, смерть, наркотики, небажання спілкуватися, очищення, відмова, безстрашність, незалежність.

Номер слайду 8

Роботи та схеми Фенічка «Зустрічна хвиля» Для плетіння знадобиться по 4 нитки трьох різних кольорів. Для двох крайніх кольорів довжина кожної нитки становить 1 м, а для того кольору, який буде в середині, достатньо взяти по 70 см. Рожевими і зеленими нитками плести хвилі, а білі нитки будуть використовуватися тільки для переплетення в серединці, тому їх потрібно менше. Отже, після того, як ми розклали нитки таким чином, можна приступати до плетіння.

Номер слайду 9

Починаємо з середини. З білих ниток робимо «ромб», використовуючи вузли вправо

Номер слайду 10

Тепер перейдемо до плетіння хвиль. Почнемо, наприклад, з правого. Візьми саму ліву із зелених ниток і по черзі обплетені нею дві білих нитки вузлами вліво Таким же чином обплетені білі нитки другої, третьої і четвертої зеленими нитками. Це тільки половина зеленої хвилі. Тепер будемо рухатися в зворотному напрямку

Номер слайду 11

Візьми саму праву із зелених ниток і обплетені нею ті ж дві білі, але вже вузлами вправо Те ж саме виконай з іншими зеленими нитками. Ось і готова наша зелена хвиля. 

Номер слайду 12

Необхідно сплести точно таку ж, але в дзеркальному відображенні, рожевими нитками

Номер слайду 13

Тепер прийшов час з'єднати хвилі, використовуючи для цього білі нитки. Як і на початку уроку, робимо ромб. Коли ти будеш переплітати білі нитки, то побачиш, що одна хвиля повинна обов'язково перекрити іншу. Тому тобі необхідно вирішити, яка хвиля буде зверху, а яка - знизу. Але тут є маленький нюанс: фенічка «Зустрічна хвиля» носиться іншою стороною, тому якщо ти помістиш зверху рожеву хвилю (як на фото нижче), то на тій стороні, якій ти будеш носити фенечку, зверху виявиться зелена.

Номер слайду 14

Отже, далі плетіння знову повторюється. Потрібно сплести зелену і рожеву хвилі, потім знову з'єднати їх ромбиком, і так далі. Батоги до потрібної тобі довжини. Зав'язки можна зробити джгутиками. Ось так виглядатиме фенічка по ходу плетіння:

Номер слайду 15

Моя робота

Номер слайду 16

Веселі смайлики Отже, ось мої підготовлені 10 ниток чорного кольору довжиною 50 см кожна. Вибираємо смайлик з цієї схеми або, за наявності фантазії, придумуємо свої .

Номер слайду 17

Для кожної фізіономії знадобиться 10 недовгих ниток (досить 10-15 см). Таким чином, кожний смайлик являє собою квадрат 10х10. Для того, щоб смайлики в підсумку виявилися в центрі, слід заздалегідь порахувати, скільки сантиметрів від початку ниток відміряти. Ширина одного смайлика - приблизно 2 см. Таким чином, якщо у тебе буде 5 личок, вони займуть 10 см, а на зав'язки залишиться 40 см. У цьому випадку потрібно пропустити 20 см від початку чорних ниток і потім плести першу пику. Отже, приступимо. Плетемо за тим же принципом, за яким плетуться звичайні фенечки з бахромою І так далі. Кожен ряд - нова нитка. Не забувай, що кінчики повинні залишатися досить довгими, щоб потім можна було зав'язати їх у хвостик.

Номер слайду 18

Таким чином у нас виходить припустимо потрібна кількість смайликів

Номер слайду 19

Моя робота

Номер слайду 20

Економічні розрахунки Я використала такі матеріали, як нитки різних кольорів: + червоні – 2 грн + голубі – 2 грн + бордові – 1 грн + блідо-голубий – 1 грн + світло зелений – 2 грн + чорний – 5 грн Всього: 13 грн На цю роботу було витрачено 5 год

Номер слайду 21

Реклама

Номер слайду 22

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
3003
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку