ФЕРМЕНТИ, або ензими, — високоспецифічні білкові молекули, або РНК-молекули, які є біологічними каталізаторами процесів обміну речовин і перетворення енергії у клітинах та організмі. Ензимологія - розділ біохімії, який вивчає будову, каталітичні властивості ферментів та механізм їх дії. Будова фермента1. Каталітичний центр - ділянки,до яких приєднуються молекули субстрату.2. Регуляторний центр – ділянки,до яких можуть приєднуватися різні молекули й спричиняти збільшення або зменшення каталітичної активності.
Номер слайду 3
Властивості ферментів. Специфічність, що визначається здебільшого комплементарною відповідністю між ділянкою ферменту й молекулою субстрату. Залежність активності від певних умов (р. Н, температури, тиску, концентрації субстрату та ферментів). Невитратність — прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються та ін.
Номер слайду 4
Групи ферментів. За місцем утворення: Ендоферменти (амілаза, ліпаза, протеаза)Екзоферменти. За хімічним складом: Прості (складаються лише з білка)Складні (містять білок та небілкову частину)За біологічним значенням: Метаболічні (полімерази, синтетази)Травні (нуклеази, протеази)Захисні (тромбін, фібрин)За типом реакції: Оксидоредуктази. Трансферази. Гідролази. ЛіазиІзомерази. Лігази