Всмоктування поживних речовин — активний фізіологічний процес транспортування поживних речовин крізь слизову оболонку травного тракту в рідини внутрішнього середовища. Характеристика всмоктування. Відбувається в тонкому кишечнику. Основною структурно-функціональною одиницею всмоктування поживних речовин є ворсинка. Пасивне всмоктування здійснюється завдяки дифузії, полегшеній дифузії й осмосу. Активне всмоктування здійснюється за участі йонних насосів та ендоцитозу.
Динамічна біохімія — розділ біохімії, що вивчає обмін речовин в організмі від моменту надходження поживних речовин до утворення кінцевих продуктів обміну, механізми нейтралізації токсичних продуктів, виведення їх з організму і регулювання швидкості відповідних перетворень. Взаємоперетворення органічних речовин. БІЛКИВУГЛЕВОДИЛІПІДИ
Особливості обміну білків в організмі людини. Утворення сечовини як кінцевого продукту обміну. Відсутність процесів депонування білків. Однонапрямлене перетворення білків на жири й вуглеводи. Необхідність для білкового синтезу незамінних і замінних амінокислот. Синтез специфічних білків.