Презентація "Фінансова грамотність та фінансова безпека"

Про матеріал
Кожна людина сама творить свій добробут. Як же його досягти? Часто для цього бракує фінансової грамотності. Особистий добробут значною мірою залежить від того, наскільки розумно людина використовує ресурси, зокрема гроші. Правильно розпоряджатися грошима — одне з ключових умінь дорослого життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінансова грамотність та фінансова безпека. Основи здоров’я6 клас

Номер слайду 2

Фінансова грамотність. Кожна людина сама творить свій добробут. Як же його досягти? Часто для цього бракує фінансової грамотності. Особистий добробут значною мірою залежить від того, наскільки розумно людина використовує ресурси, зокрема гроші. Правильно розпоряджатися грошима — одне з ключових умінь дорослого життя.

Номер слайду 3

Фінансова грамотністьнабір знань та вмінь, що дозволяють раціонально розпоряджатися фінансовими ресурсами, накопичувати та примножувати їх. Пригадаймо з 5 класу: бюджет — це розрахунок, план доходів і витрат людини, родини, громади, країни.

Номер слайду 4

Проаналізуй бюджет Соломії цього місяця. Як Соломія могла б зменшити свої витрати? Що ти порадиш дівчинці зробити із заощадженнями: витрачати якомога швидше чи зберегти?

Номер слайду 5

Остап запитав, як правильно витрачати гроші. Фінансовий консультант Олександр Валерійович розповів про правило “50—30—20”. Роздивися діаграму. А який відсоток потреб, бажань та заощаджень у твоєму бюджеті цього місяця? Чи завжди вдається спланувати його за правилом “50—30—20”? Від чого це залежить?

Номер слайду 6

Валерія та Кирило міркували, як підлітки можуть заробити гроші. Методом мозкового штурму вони визначили ідеї, а щоб проаналізувати їх, використали метод групування. Зроби таку таблицю та доповни її власними ідеями. Обговоріть: чи варто братися за будь-яку роботу, за яку пропонують гроші? Які ризики можуть виникнути? Як їх можна зменшити чи уникнути?

Номер слайду 7

Прочитай описи ситуацій. Чи траплялися з тобою подібні випадки? Розкажи, як ти в них діяв/діяла. Ситуація 1. У супермаркеті Андрій купляв молоко. На ціннику була вказана вартість 45 грн 20 к. Здійснивши покупку, хлопець побачив у чеку дещо вищу ціну: 48 грн 50 к. Ситуація 2. Яна придбала на ринку 2 кг яблук і 1 кг винограду. Вона зважила покупки на контрольних вагах і виявила, що насправді маса пакунків менша. Ситуація 3. Петро і Павло вирішили придбати сорочки за акційною ціною. Вдома хлопці їх поміряли: сорочки виявилися заширокими.

Номер слайду 8

Як уникнути зайвих чи помилкових витрат?Перевіряй чек, не відходячи від каси. У магазині перевіряй масу продуктів на контрольних вагах. Перед покупкою перевіряй термін придатності продуктів. Міркуй, чи дійсно тобі потрібні товари за акційною ціною. Перед покупкою міряй одяг та взуття. Пам’ятай: білизна обміну та поверненню не підлягає. Зберігай чеки як докази покупок або оплати наданих послуг.

Номер слайду 9

Культура споживання — раціональне, усвідомлене споживання, в основі якого — розуміння, навіщо потрібен певний товар або послуга, а також відмова від непотрібних покупок і витрат.

Номер слайду 10

Назвіть причини розвивати власну культуру споживання.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Поміркуй і запиши, яким чином культура споживання може покращити добробут мешканців громади.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пільгуй Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2023
Переглядів
4182
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку