Презентація: Фізична культура та спорт у шкільній освіті Німеччини

Про матеріал
Унаслідок змін, що відбулися у кінці ХХ ст., у системі шкільної освіти Німеччини, відповідно, та у системі фізичного виховання зокрема більшою мірою відбулася акцентування на децентралізоване управління. Через відсутність єдиної державної програми з фізичного виховання зміст навчання з цього предмету відрізняється в окремих землях (областях), шкільних округахі навіть у шолах. Основні управлінські рішення приймають вчителі, які відповідають за предмет в окремих школах і мають можливість обирати різні цілі, методику та види фізичної активності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізична культура та спорт у шкільній освіті Німеччини. Виконав: Здобувач вищої освіти групи 411 ФКалашник Дмитро Сергійович КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ»ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Номер слайду 2

План:

Номер слайду 3

Унаслідок змін, що відбулися у кінці ХХ ст., у системі шкільної освіти Німеччини, відповідно, та у системі фізичного виховання зокрема більшою мірою відбулася акцентування на децентралізоване управління. Через відсутність єдиної державної програми з фізичного виховання зміст навчання з цього предмету відрізняється в окремих землях (областях), шкільних округахі навіть у шолах. Основні управлінські рішення приймають вчителі, які відповідають за предмет в окремих школах і мають можливість обирати різні цілі, методику та види фізичної активності.1. Загальні уявлення про Фізичну культуру у Німечинні.

Номер слайду 4

Німецька шкільна система освіти включає декілька етапів навчання. На першому етапі, який триває чотири роки, діти відвідують початкову школу, після завершення 92 переходять на другий етап, який передбачає можливість вибору однієї з трьох форм навчання (Majer M, 2010): Hauptschule (основна школа), навчання триває 5 років. Програма у цій школы у порівнянні з іншими є меншою і направлена на професійну підготовку. У процесі навчання, за умови хороших академічних результатів учні мають право перейти у Realschude. Realschude (реальна школа), навчання триває 6 років. Після завершення навчання учні мають можливість продовжити здобувати освіту в професійних ліцеях І ступеню або у середніх технічно-економічних школах. У процесі навчання за умови хорошої успішності школярів з Realschude можуть перевести на навчання у гімназію. Гімназія – навчання триває 9 років і завершується випускним іспитом. Це єдиний шлях стати студентом ВНЗ. Урок фізичної культури, який у Німеччині називають «спорт» або «шкільний спорт» має рівноцінний статус з іншими предметами і є обов’язковим впродовж усього навчання у школі (на 12-13 році навчання тає предметом на вибір, як і інші предмети). Окрім того, учні по завершенню навчання можуть здавати іспит з фізичної культури, як частини випускного екзамену. Кількість годин є різною у залежності від землі (області) (див. табл.2.7.1). Найбільша кількість годин на предмет є у баварських школах і становить від 3 до 5 щотижнево, у школах північного Вестфалена та Реіндланда лише 2-3 год. (Sawicki, 2004).

Номер слайду 5

Основною метою фізичного виховання згідно навчальної програми у школах Німеччини є сприяння розвитку через рух, забави і спорт, а також пізнання і участь у культурі руху, забави і спорту. Завданнями є: формування зацікавленості до рухової активності як засобу індивідуального розвитку, зміцнення та збереження здоров’я, покращення самопочуття, а також якості життя (Decker,1992). Схожі цілі є і у програмі фізичного виховання в Україні. Окрім оздоровчих цілей, які стоять у програмах обох країн, є завдання котрі торкаються використання рухової активності у вільний час, а також формування ціннісних орієнтацій щодо фізичної культури. Зміст навчальної програми, яка діє у землі Вестфалена передбачає проходження наступних розділів: 1. Пізнання власного тіла та вдосконалення рухових здібностей; 2. Вивчення різноманітних забав; 3. Легка атлетика (біг, метання та стрибки); 4. Плавання (вправи у воді); 5. Спортивна гімнастика (вправи на спеціальних приладах); 6. Гімнастика або танець (створення нових рухів, самовираження у танці); 7. Спортивні ігри (ігри з дотриманням правил гри); 8. Водні та зимові види спорту, а також їзда на роликах; 9. Боротьба; 10. Розвиток знань і розуміння спорту. Перші два розділи є інтердисциплінарними в основі яких лежить реалізація освітніх і виховних завдань. Третій - дев’ятий розділ передбачають оволодіння конкретними видами спорту. Останній десятий об’єднує загальні і спеціальні знання, які повинні засвоїти учні під час 94 занять. Впродовж навчання учні повинні пройти види з кожного розділу програми, проте за можливості вони можуть бути розширеними іншими видами, наприклад скала лазінням чи веслуванням на каноє. У землі Рейланд зміст навчальної програми поділений на чотири групи (див.табл.2.7.2). Група М: загальні рухові здібності Група А: спортивна гімнастика, артистична гімнастика і танець, легка атлетика, плавання Група В: гандбол, футбол, баскетбол, волейбол Група С: теми за вибором

Номер слайду 6

2. З’ясувати роль вчителя у формуванні навчальних програм. Проте кожна розроблена програма повинна передбачати реалізацію виховних завдань, підвищення фізичної підготовленості, вдосконалення вмінь і навичок. Зазначимо, що учні, як українських шкіл так і учні Вестфалена і Реіндланда мають практично однакову кількість обов’язкових год. фізичного виховання, проте слід зазначити, що у Німеччині більше 70% учнів систематично займаються додатково у спортивних клубах (Brautigam, 2003). Таким чином, урок фізичної культури у Німеччині є обовязковим впродовж усього навчання у школі (у 12 і 13класах є предметом на вибір, як і інші навчальні предмети). Особливістю побудови навчально-виховного процесу у Німечичині є різна кількість годин у різних землях, яка відводиться на предмет. По завершенню навчання учні можуть здавати іспит з фізичної культури, як частини випускного екзамену, що свідчить про високий академічний статус предмету. Програма з фізичного виховання в Німеччині, окрім вирішення традиційних завдань, спрямована на моральний, духовний, соціальний та культурний розвиток учнів, що значною мірою відповідає і програмі фізичного виховання в Україні. Німецькою навчальною програмою передбачено 10 основних розділів, які повинні опанувати учні впродовж навчання. Проте за наявності відповідних умов програма може бути доповнена і іншими видами спорту. У навчально-виховному процесі шкіл Німеччини значну роль відіграє спорт, що відображено у назві предмету – «спорт» або «шкільний спорт».

Номер слайду 7

3. Оцінювання якості освіти Фізична культура - складова частина загальної культури суспільства, що спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини з метою гармонійного формування її особистості. Німеччина / Україна Шкала. Оцінки (бали)Німеччина6-бальна шкала  6  5  4  3   2    1100%-шкала    0-59    60-7475-8990-100 Україна12-бальна шкала1  2  3  4  5  6  7  8  9  101112

Номер слайду 8

Бали. Характеристика рівня знань1 – відмінно(sehr gut)Рівень знань, що в бездоганній мірі відповідає поставленим вимогам.2 – добре (gut)Рівень знань, що повністю відповідає поставленим вимогам.3 – задовільно (befriedigend)Рівень знань, який загалом відповідає поставленим вимогам.4 – достатньо (ausreichend)Рівень знань, який має недоліки, але загалом ще може відповідати поставленим вимогам.5 – недостатньо (mangelhaft)Рівень знань, який не відповідає поставленим вимогам, проте вказує на наявність необхідних основних знань та на те, що недоліки за певний проміжок часу можуть бути усунені.6 – незадовільно (ungenügend)Рівень знань, що не відповідає поставленим вимогам, та недостатній рівень основних знань.

Номер слайду 9

Висновки. Фізична культура відіграє важливу роль в освітньому процесі. В умовах такої організації занять з цього предмету в закладах освіти є дуже сучасним. Спортивні заняття сприяють психологічному розвантаженню, дають відчуття спокою та відволікають дітей від тривожної повсякденності.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку