Презентація " Фізичні властивості кислот"

Про матеріал
Презентація " Фізичні властивості кислот" розроблена для учнів 8 класу. Унаочнює матеріал, який вивчається, пропонуються кросворд, мозковий штурм, чайнворд та інші форми та методи роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні властивості кислот підготувала вчитель хімії Ніжинської ЗОШ І-ІІ ст. №11 Цирень Лідія Миколаївна

Номер слайду 2

Встановіть відповідність Оксид CO2 P2O5 SO2 SiO2 SO3 Кислота a) H2SO4 б) H2SiO3 в) H3PO4 г) H2CO3 д) H2SO3

Номер слайду 3

Вилучи зайве CaO, MgO, SO3, HCl SO2, H2CO3, Na2O, CuO K2O, Ag2O, CO2, HNO3 HCl, H2CO3, K2SO4, H3PO4 HCl, H2S, HNO3, HBr H3PO4, H2SO3, H2S, H2CO3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У 1778 французький хімік Антуан Лавуазьє припустив, що кислотні властивості зумовлені наявністю в молекулі атомів Оксигену. Ця гіпотеза швидко довела свою неспроможність, тому що багато кислот не мають у своєму складі Оксигену, у той час як багато сполук Оксигену не виявляють кислотних властивостей. Тим не менш, саме ця гіпотеза дала назву кисню, як хімічному елементу. Французький вчений, один із засновників сучасної хімії. Навів визначення хімічного елемента, встановив хімічний склад води, оксидів нітрогену, багатьох мінералів. Довів закон збереження маси речовини.

Номер слайду 6

У 1839 німецький хімік Юстус Лібіх дав таке визначення кислот: кислота – це гідрогенвмісна сполука, Гідроген якої може бути замінений на метал з утворенням солі. Визначення «кислота»

Номер слайду 7

Кис у ло сво ти є - му це скла шок. скла тять ді ли дні міс Гід За ре кі ро ний я лот , кис ни і ви ген чо

Номер слайду 8

Класифікація кислот Всі кислоти поділяють на органічні та неорганічні. Існує багато класифікацій неорганічних кислот: за складом, основністю, силою, розчинністю, леткістю. Залежно від того, входить Оксиген до складу кислотного залишку чи не входить, кислоти поділяються на оксигеновмісні та безоксигенові. Залежно від кількості кислотних атомів Гідрогену молекули кислот поділяються на одноосновні, двоосновні, триосновні. За здатністю розчинюватися у воді всі речовини поділяють на розчинні, малорозчинні та нерозчинні. Кислоти поділяються на розчинні та нерозчинні.

Номер слайду 9

Класифікація кислот Розчинні Нерозчинні За вмістом Оксигену За вмістом Гідрогену Трьохосновні Одноосновні Двохосновні Безоксигенові Оксигеновмісні За розчинністю

Номер слайду 10

Номенклатура кислот

Номер слайду 11

HCl H2CO3 силікатна соляна H2SO4 вугільна хлороводнева кремнієва сульфатна сірчана H2SiO3 карбонатна З’єднай стрілками назви та формули кислот:

Номер слайду 12

Фізичні властивості кислот Деякі кислоти при звичайних умовах являють собою рідини, наприклад нітратна і сульфатна кислоти, а деякі — тверді речовини, як фосфатна кислота, боратна і ін. Більшість кислот добре розчиняється у воді, але деякі практично не розчиняються. Водні розчини кислот відзначаються кислим смаком, руйнують рослинні і тваринні тканини.

Номер слайду 13

Поширеність кислот у природі: Яблучна кислота Лимонна кислота Щавлева кислота Виноградна кислота Молочна кислота Мурашина кислота

Номер слайду 14

Поширеність кислот у природі: Сульфідна кислота H2S є у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел. Хлоридна кислота НСl входить до складу шлункового соку. Карбонатна кислота Н2С03 — до складу природних мінеральних вод (Боржомі, Нарзан, Миргородська). Нітратна HN03 і сульфітна H2S03 кислоти трапляються в дощовій воді («кислотні дощі»).

Номер слайду 15

Опиши деякі кислоти за планом: хімічна формула, агрегатний стан, колір, розчинність Це ортофосфатна кислота __________ Це силікатна кислота ___________ Це хлоридна кислота _______

Номер слайду 16

Розгадай кросворд, дописуючи назви кислот 1 К 2 И 3 С 4 Л 5 О 6 Т 7 А 1) Назва кислоти, яку ми п’ємо. 2) Назва кислоти, яка не розчиняється у воді. 3) Назва кислоти, яка за агрегатним станом тверда. 4) Назва кислоти, формула якої H2SO4. 5) Назва кислоти, яка міститься у шлунку. 6) Назва кислоти, яка містить кислотний залишок SO3. 7) Назва кислоти, формула якої HNO3.

Номер слайду 17

Використання кислот : H2SO4 – при переробці нафти на пальне, у виробництві мийних засобів, кольорових металів, барвників, при виготовленні акумуляторів HNO3 – для виготовлення мінеральних добрив, ліків, вибухових речовин, лаків та фарб, є компонентом ракетного палива HCl – для обробки та добування металів, у виробництві цукру, при виготовленні ліків, барвників та пластмас H3PO4 – для виробництва мінеральних добрив, стоматологічних препаратів, протикорозійних покриттів

Номер слайду 18

Дякую за співпрацю на уроці!

ppt
Додав(-ла)
Цирень Лідія
Додано
24 січня 2019
Переглядів
3063
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку