Презентація "Фізичні властивості речовин. Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей."

Про матеріал
МЕТА: • ознайомити учнів з фізичними властивостями речовин, показати,що кожна речовина має властивості; • навчити описувати і визначати речовини за властивостями; • закріпити уявлення про чисті речовини і суміші. • ознайомити з основними способами розділення сумішей; • класифікувати їх та сформувати навички розділення їх способами відстоювання, фільтрування, випаровування, розділення магнітом; • виховувати любов до предмета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні властивості речовин. Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей.

Номер слайду 2

rrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кольором відрізняються розчини купрум (ІІ) сульфату й амоній біхромату (мал. а, б); різними за густиною є олія та вода (мал. в, г). Речовини з різними фізичними властивостями:а – купрум (ІІ) сульфат, б – амоній біхромат, в – олія, г - вода

Номер слайду 5

Фізичні властивості золота:

Номер слайду 6

Під час виявлення фізичних властивостей речовини, не відбуваються зміни з їх структурними частинками. Наприклад, при нагріванні скляної трубки скло розм’якшується й форму трубки можна змінити. Ця форма зберігається після охолодження. Однак із частинками, які утворюють скло, жодних змін не відбувається.style.colorstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 7

Вода переходить із рідкого стану в газоподібний при температурі 100° , а у твердий за температури 0° С. Проте структурними частинками рідини, водяної пари та льоду є молекули води. Це стан в якому перебуває речовина за певних умов. Агрегатний стан речовини – не фізична властивість.

Номер слайду 8

Хімічні властивості речовин – це зміни, що відбуваються зі структурними частинками речовин, спричиняючи їх перетворення. Виявляються в процесі перетворення одних речовин на інші. Залежать від складу речовини (які атоми і в якій кількості входять до складу речовини).

Номер слайду 9

РЕЧОВИНИ:

Номер слайду 10

Чисті речовини. СумішіПриклад: Вода складається з однакових частинок, які називаються молекулами води. Цукор складається з однакових частинок, які називаються молекулами цукру. Приклади природних сумішей: повітря, ґрунт, граніт, морська вода, молоко, кефір, нафта, фруктові соки, природний газ. Приклади штучних сумішей, які створила людина: сталь, чавун, квас, будівельні суміші, бензин, фарби, пральні порошки, зубні пасти, кетчупи, страви, майонез, соуси, чай, йогурт, мильний розчин, компот, тісто.

Номер слайду 11

СУМІШІОДНОРІДНІ: Складові частини не можна помітити або виявити за допомогою оптичних приладів;Із часом не розшаровуються. НЕОДНОРІДНІ: Складові частини видно неозброєним оком;Із часом розшаровуються.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Чисті речовини. СумішіСКЛАДЧиста речовина складається з частинок певного виду ( атомів, молекул, йонів). Наприклад, вода складається тільки з молекул води. Чиста речовина, як правило має постійний склад. Наприклад, будь-яка молекула води складається з двох атомів хімічного елементу Гідрогену та одного атому хімічного елемента оксигену. Суміші речовин складаються з двох і більше чистих речовин. Наприклад, розчин цукру у воді містить як молекули води, так і молекули цукру. Суміш не має постійного складу:вміст окремих складових частин однієї і тієї ж суміші може бути різним. Умовно кажучи, в склянці води можна розчинити і одну ложку цукру, і дві. ВЛАСТИВОСТІЧиста речовина має постійні властивості. У суміші кожна речовина, в основному, зберігає свої властивості. Наприклад, залізо так само, як за звичай, притягується магнітом, кухонна сіль залишається солоною. Фізичні властивості суміші частково змінюються зі зміною її кількісного складу.

Номер слайду 13

Використання сумішей• для ремонту приміщень готують суміш цементу і піску;•  у виробництві скла використовують суміш піску, соди і крейди; • пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача; • тісто - суміш із борошна, соди і води; • напій чай — це суміш, виготовлена з води, цукру й речовин, що надійшли у воду з листків чаю в результаті його заварювання; • молоко – суміш води, жиру, білків та ін.

Номер слайду 14

Способи розділення сумішей. Однорідні сумішіНеоднорідні суміші{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Спосіб розділення. Фізичні властивостіВипарювання. Температура кипіння. Перекристалізація. Розчинність речовини. Дистиляція. Температура кипіння{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Спосіб розділення. Фізичні властивостіВідстоювання. Густина речовини. Фільтрування. Розміри частинок. Розділення магнітом. Магнітні властивості заліза

Номер слайду 15

ВІДСТОЮВАННЯМ розділяють неоднорідні суміші твердих речовин, що розчиняються у воді, або рідин, що відрізняються густиною. Мал. Розділення неоднорідної суміші залізних ошурків із порошком сірки способом відстоювання

Номер слайду 16

РОЗДІЛЕННЯ МАГНІТОМ базується на здатності деяких речовинпритягатися магнітом. Мал. Розділення неоднорідної суміші залізнихошурків із порошком сірки дією магніту.

Номер слайду 17

ФІЛЬТРУВАННЯ. Суміш пропускається через тіло (сито або фільтр),у якому є пори отвори відповідного розміру

Номер слайду 18

ВИПАРОВУВАННЯ і КРИСТАЛІЗАЦІЯ. Суміш піддається нагріванню, під час якого рідина випаровується, а тверда речовина залишається у вигляді кристалів.

Номер слайду 19

ДИСТИЛЯЦІЯ (перегонка). Суміш двох рідин повільно нагрівається. За цих умов речовина, яка найлегше закипає, випаровується раніше, її пари охолоджуються, конденсат збирається в окремій ємності. Прилад для дистиляції:1 – колба, 2 – термометр, 3 – відведення нагрітої води, 4 – внутрішня трубка холодильника, 5 – холодильник, 6 – подавання холодної води, 7 – склянка-збірник.

Номер слайду 20

ПІДСУМКИ: До фізичних властивостей речовин відносяться: колір, блиск, запах, прозорість, густина, температура плавлення (кипіння) та ін. Хімічні властивості речовин – це зміни, що відбуваються зі структурними частинками речовин, спричиняючи їх перетворення. Чиста речовина - речовина, що не містить домішок інших речовин. Суміші складаються з кількох чистих речовин, склад сумішей може бути різним. У складі суміші речовини зберігають свої властивості. Суміші поділяють на однорідні й неоднорідні. Суміші можуть перебувати в твердому, рідкому та газуватому агрегатних станах.Існують природні суміші та штучні, які створила людина. Для розділення сумішей використовують такі способи: для неоднорідних сумішей — відстоювання, фільтрування, дію магнітом; для однорідних сумішей — випаровування, кристалізацію, дистиляцію.

Номер слайду 21

До Вашої уваги Ютуб-канал: Chemistry Teacherhttps://www.youtube.com/channel/UCSDScy. Fzw. A4x_b. QFJn. Qt. Ot. Q?view_as=subscriber

pptx
Додано
26 вересня 2020
Переглядів
1963
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку