Під час виявлення фізичних властивостей речовини, не відбуваються зміни з їх структурними частинками. Наприклад, при нагріванні скляної трубки скло розм’якшується й форму трубки можна змінити. Ця форма зберігається після охолодження. Однак із частинками, які утворюють скло, жодних змін не відбувається.style.colorstyle.colorfillcolorfill.typefill.on
Чисті речовини. СумішіПриклад: Вода складається з однакових частинок, які називаються молекулами води. Цукор складається з однакових частинок, які називаються молекулами цукру. Приклади природних сумішей: повітря, ґрунт, граніт, морська вода, молоко, кефір, нафта, фруктові соки, природний газ. Приклади штучних сумішей, які створила людина: сталь, чавун, квас, будівельні суміші, бензин, фарби, пральні порошки, зубні пасти, кетчупи, страви, майонез, соуси, чай, йогурт, мильний розчин, компот, тісто.
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Чисті речовини. СумішіСКЛАДЧиста речовина складається з частинок певного виду ( атомів, молекул, йонів). Наприклад, вода складається тільки з молекул води. Чиста речовина, як правило має постійний склад. Наприклад, будь-яка молекула води складається з двох атомів хімічного елементу Гідрогену та одного атому хімічного елемента оксигену. Суміші речовин складаються з двох і більше чистих речовин. Наприклад, розчин цукру у воді містить як молекули води, так і молекули цукру. Суміш не має постійного складу:вміст окремих складових частин однієї і тієї ж суміші може бути різним. Умовно кажучи, в склянці води можна розчинити і одну ложку цукру, і дві. ВЛАСТИВОСТІЧиста речовина має постійні властивості. У суміші кожна речовина, в основному, зберігає свої властивості. Наприклад, залізо так само, як за звичай, притягується магнітом, кухонна сіль залишається солоною. Фізичні властивості суміші частково змінюються зі зміною її кількісного складу.
Використання сумішей• для ремонту приміщень готують суміш цементу і піску;• у виробництві скла використовують суміш піску, соди і крейди; • пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача; • тісто - суміш із борошна, соди і води; • напій чай — це суміш, виготовлена з води, цукру й речовин, що надійшли у воду з листків чаю в результаті його заварювання; • молоко – суміш води, жиру, білків та ін.
Способи розділення сумішей. Однорідні сумішіНеоднорідні суміші{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Спосіб розділення. Фізичні властивостіВипарювання. Температура кипіння. Перекристалізація. Розчинність речовини. Дистиляція. Температура кипіння{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Спосіб розділення. Фізичні властивостіВідстоювання. Густина речовини. Фільтрування. Розміри частинок. Розділення магнітом. Магнітні властивості заліза
ДИСТИЛЯЦІЯ (перегонка). Суміш двох рідин повільно нагрівається. За цих умов речовина, яка найлегше закипає, випаровується раніше, її пари охолоджуються, конденсат збирається в окремій ємності. Прилад для дистиляції:1 – колба, 2 – термометр, 3 – відведення нагрітої води, 4 – внутрішня трубка холодильника, 5 – холодильник, 6 – подавання холодної води, 7 – склянка-збірник.
ПІДСУМКИ: До фізичних властивостей речовин відносяться: колір, блиск, запах, прозорість, густина, температура плавлення (кипіння) та ін. Хімічні властивості речовин – це зміни, що відбуваються зі структурними частинками речовин, спричиняючи їх перетворення. Чиста речовина - речовина, що не містить домішок інших речовин. Суміші складаються з кількох чистих речовин, склад сумішей може бути різним. У складі суміші речовини зберігають свої властивості. Суміші поділяють на однорідні й неоднорідні. Суміші можуть перебувати в твердому, рідкому та газуватому агрегатних станах.Існують природні суміші та штучні, які створила людина. Для розділення сумішей використовують такі способи: для неоднорідних сумішей — відстоювання, фільтрування, дію магнітом; для однорідних сумішей — випаровування, кристалізацію, дистиляцію.