Презентація "Фізичні й хімічні явища. Рівняння хімічних реакцій"

Про матеріал
Презентація "Фізичні й хімічні явища. Рівняння хімічних реакцій" створена для супроводу дистанційного навчання з Хімії 8 клас за підручником О.Г. Ярошенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сьогодні мивідновимо в пам’яті знання про фізичні й хімічні явища;самостійно складатимемо рівняння хімічних реакцій.

Номер слайду 3

Явища — зміни, які відбуваються у природі. Серед явищ природи розрізняють фізичні, хімічні, біологічні та інші.

Номер слайду 4

Фізичні явища — це явища, під час яких змінюється агрегатний стан речовини або форма тіла, але склад речовин залишається незмінним. Тобто одні речовини не перетворюються на інші.

Номер слайду 5

Хімічні явища, або хімічні реакції, — це явища, під час яких одні речовини перетворюються на інші.

Номер слайду 6

Хімічне рівняння — це умовний запис хімічної реакції (хімічного явища) за допомогою хімічних формул, коефіцієнтів і знаків «+» та «=». Коефіцієнти (Цифри, написані в рівнянні хімічної реакції перед формулами речовин) в рівнянні хімічної реакції записують арабськими цифрами перед хімічними формулами речовин (але не всередині формули між символами двох елементів!). Висота коефіцієнтів однакова з висотоюсимволів хімічних елементів.

Номер слайду 7

У рівнянні реакції розрізняють ліву та праву частини. У лівій записують формули речовин, що вступають у хімічну реакцію. Їхнязагальна назва — реагенти. У правій — формули тих речовин, щоутворилися внаслідок реакції. Їхня назва — продукти реакції.

Номер слайду 8

Перш ніж скласти рівняння хімічної реакції, складають її схему. У ній також є ліва і права частини, але між ними стоїть стрілка ,а не знак рівності, наприклад: Са + О2 Са. О — схема хімічної реакції Хімічні рівняння записують з дотриманням закону збереження маси речовин. Якщо в рівнянні реакції перед хімічною формулою речовини стоїть коефіцієнт, кількість атомів кожного елемента у формулі дорівнює добутку чисел коефіцієнта й індексу.

Номер слайду 9

Послідовність дій зі складання рівнянь хімічних реакцій є такою:1) записують формули речовин, що вступають у реакцію (реагентів),і між ними ставлять знак «+»;2) формули реагентів відділяють від формул продуктів реакції знаком«=»;3) записують формули продуктів реакції, ставлячи між ними знак «+»;4) зрівнюють кількість атомів кожного хімічного елемента в лівій і правій частинах хімічного рівняння за допомогою відповідних коефіцієнтів — арабських цифр, що пишуться перед формулою і належать доатомів усіх хімічних елементів формули.

Номер слайду 10

Хімічні реакціїРеакції сполучення. Реакції, в яких із двох чи більше речовин утворюється одна речовина. Реакції розкладу Реакції, в яких з однієї речовини утворюються дві чи більше речовин.

Номер слайду 11

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КИСНЮ Кисень легко вступає у взаємодію з простими та складними речовинами. Продуктами цих реакцій є складні речовини — оксиди. Оксиди — бінарні сполуки елемента з Оксигеном.

Номер слайду 12

За поданими схемами складіть рівняння реакцій, що характеризують хімічнівластивості кисню.

Номер слайду 13

Вода - найпоширеніший в природі оксид. Оксиди таких металічних елементів, як Літій, Натрій, Калій,Кальцій, Барій вступають у реакцію сполучення з водою. Основи

Номер слайду 14

Основи спільним для їх формул є наявність металічного елемента,записаного першим, та одновалентної гідроксильної групи атомів ОН, записаної після нього. Загальна формула основ де х — валентність металічного елемента й індекс гідроксильної групи

Номер слайду 15

Основи. Розчинні у водіВиявити наявність їх у розчині можна за допомогою індикаторів фенолфталеїну, лакмусу, метилоранжу. Їх називають – луги!Літій гідроксид 2 Li. OHКальцій гідроксид Са(OH)2 Не розчинні у водіЇх не можна одержати взаємодією оксиду з водою. Магній гідроксид Mg(OH)2 Купрум(ІІ) гідроксид Cu(OH)2.

Номер слайду 16

Кислоти. Утворюються в результаті взаємодії оксидів неметалічних елементів з водою. Молекули кислот складаються з одного чи кількох атомів Гідрогену та кислотного залишку . Сульфатна кислота Н2 SО4 Нітратна кислота HNO3 Карбонатна кислота H2 CO3 Кислотний залишок розглядають як цілісну складову частину кислот, її валентність дорівнює кількості атомів Гідрогену.

Номер слайду 17

Пам’ятаємо!Не всі оксиди неметалічних елементів реагують з водою. До таких оксидів належить силіцій(IV) оксид Si. O2 — основна складова річкового піску.

Номер слайду 18

Згадайте!Пригадайте, як за допомогою індикаторів розпізнати кислоти та луги. https://youtu.be/u1 S5bc9 ANt0?si=NTVMOM3e. Eb98crx. S

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Прочитати § 2 та вміти відповідати на питання. Письмово: Застосовуємо на с. 19. Підготуватись до онлайн тестування за параграфами 1-2.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Презентації
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку