Презентація "Форма, розміри та рухи Землі, їх географічні наслідки"

Про матеріал
Презентація допоможе більше зацікавити дітей у вивченні теми. В презентації показано повторення (актуалізація знань) про Сонячну систему, далі йде вивчення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ФОРМА, РОЗМІРИ ТА РУХИ ЗЕМЛІ

Номер слайду 3

Сонячна система. Галактика Молочний Шлях

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Земля – третя планета від Сонця, що має природний супутник Місяць

Номер слайду 6

4,7 млрд років

Номер слайду 7

p.s. тут 21 нуль Маса нашої планети становить 5,976*10 тонн24тобто це ось таке число: 6000000000000000000000

Номер слайду 8

РОЗМІРИ ЗЕМЛІПолярний радіус – 6357 км. Екваторіальний радіус – 6378 км. А за середній радіус вважають – 6371 км

Номер слайду 9

Однак наша планета незвичайна куля, вона сплюснута у полюсів. Різниця між екваторіальним та полярним радіусами становить 21 кілометр (тобто різниця полярного та екваторіального радіусів). Для зручності Землю вважають - сплюснутим сфероїдом (еліпсоїд). ФОРМА ЗЕМЛІ

Номер слайду 10

Поверхня Землі нерівна: на ній є гори, рівнини й западини. Тому точну форму нашої планети не можна відтворити жодною геометричною фігурою.

Номер слайду 11

Еверест (Джомолунгма) – 8850 м. Маріанська западина – 11022 м.

Номер слайду 12

=ГЕОЇДВчені визначають форму Землі як геоїд. Поверхня геоїда співпадає з поверхнею води у Світовому океані, подумки проведеною і під материками.

Номер слайду 13

Кут падіння сонячних променів на кулясту поверхню в один і той самий момент на різних широтах біде різним. Тому і нагрівається поверхня скрізь по-різному – найбільше на екваторі (промені падають під кутом 90 градусів), а у наспрямку до полюсів зменшуються.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

РУХ НАВКОЛО ОСІВісь Землі – це уявна лінія, що проведена через полюси та має нахил до площини орбіти 66°33’’Повний оберт навколо своєї осі Земля робить за 23 години 56 хвилин 4 секунди - за добу. Обертається Земля із заходу на схід, тобто проти годинникової стрілки, якщо дивитися на планету з боку Північного полюса. Тому схід Сонця ми спостерігаємо на сході, а захід - на заході. Ранок в східних країнах починається раніше, ніж в західних. Японію називають Країною висхідного Сонця, так як вона розташована на схід від інших країн Євразії.

Номер слайду 19

НАСЛІДКИ ОБЕРТАННЯ НАВКОЛО ОСІ1. Зміна дня і ночі2. Сплющення полюсів3. Відхиляюча сила Коріоліса. У північній півкулі сила Коріоліса направлена вправо від руху, тому праві береги річок в північній півкулі крутіші — їх підмиває вода під дією цієї сили. У південній півкулі все відбувається навпаки. Сила Коріоліса відповідальна також і за виникнення циклонів і антициклонів. Саме силою Коріоліса пояснюється в три рази більше зношення правої рейки залізничної колії, ніж лівої.

Номер слайду 20

РУХ НАВКОЛО СОНЦЯ (ПО ОРБІТІ)Земля рухається навколо Сонця по своїй орбіті здійснюючи повний оберт за 365 діб 5 годин 48 хвилин 48 секунд. Цей час ми називаємо зоряним роком. Проте підраховувати роки з такою кількістю неповних діб незручно. Тому календарним роком вважають рік, який має 365 діб. А з годин, хвилин та секунд, що залишилися, через чотири роки до лютого додають ще одну добу. Такий рік називають високосним. У ньому 366 днів.

Номер слайду 21

НАСЛІДКИ ОРБІТАЛЬНОГО РУХУ1. Зміна висоти Сонця над горизонтом22 червня – Сонячні промені світять перпендикулярно (під кутом 90° на Північний тропік) Це найдовший день у Пн.півкулі 22 грудня – Сонячні промені світять перпендикулярно (під кутом 90° на Південий тропік) Це найкоротший день у Пн.півкулі Дні сонцестоянь: Дні рівнодень: У ці дні Сонячні промені світять перпендикулярно (під кутом 90° на Екватор). Західна та східна півкулі освітлюються рівномірно. День дорівнює 12 годин.21 березня – день весняного рівнодення 23 вересня – день осіннього рівноденняосінь23 вересня весна21 березня зима22 грудня літо22 червня Пн.тропік. Пд.тропік. Екватор. Екватор

Номер слайду 22

2. Зміна пір року. НАСЛІДКИ ОРБІТАЛЬНОГО РУХУ

Номер слайду 23

3. Наявність теплових поясів. НАСЛІДКИ ОРБІТАЛЬНОГО РУХУЖаркий. Помірний. Помірний. Холодний. Холодний. Вічний холод. Вічний холод

Номер слайду 24

ВИСНОВКИСправжня форма планети – геоїд. Для зручності використовують еліпсоїд (сплюснуту біля полюсів кулю). Земля здійснює в космосі рухи навколо своєї осі та навколо Сонця. Кожний з цих рухів істотно впливає на формування та розвиток природи на планеті.

Номер слайду 25

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
4900
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку