Презентація "Форми й методи емпірічного пізнання"

Про матеріал
Загальні методи наукового пізнання містять в собі й емпіричні методи дослідження, які спрямовані на виявлення, точний опис і детальне вивчення різних фактів, явищ і процесів. Презентація розрахована на педагогічних працівників закладів освіти усіх рівнів акредитації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми й методи емпірічного пізнання Виконала Біленко Ірина група 8.1220-з

Номер слайду 2

Структура загальних методів наукового пізнання. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬЕмпіричні методи дослідження. Методи, які використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівнях дослідження. Спостереження Порівняння Вимірювання. Експеримент. Абстрагування. Аналіз і синтез. Прямий або емпіричний аналіз і синтез. Зворотний або елементарно-теоретичний аналіз і синтез. Структурно-генетичний аналіз і синтезІндукція. Дедукція. Повна індукція. Неповна індукція

Номер слайду 3

Емпіричні методи дослідження спрямовані на виявлення, точний опис і детальне вивчення різних фактів, явищ і процесів. При емпіричному дослідженні науковець повинен: описати кожен факт термінами науки, у межах якої ведеться дослідження; відібрати з усіх фактів типові, найбільш вживані; класифікувати факти за їх сутністю, з’ясувавши наявні зв’язки між відібраними фактами.

Номер слайду 4

Методи емпіричних досліджень

Номер слайду 5

Спостереження – це початковий етап емпіричного дослідження, який полягає у цілеспрямованому сприйнятті предметів і явищ дійсності для одержання безпосередніх даних про об'єкт пізнання. Для отримання достовірного та об'єктивного первинного матеріалу необхідно, щоб спостереження задовольняло таким вимогам:було масовим; виконувалась за визначених умов (у певному зовнішньому середовищі, за умови дії певної сукупності чинників);мало необхідний інструментарій;було науково організованим (при визначеній програмі, терміна, виконавцях, системі контролю).

Номер слайду 6

Класифікація спостережень у наукових дослідженнях. СПОСТЕРЕЖЕННЯЗа повнотою охоплення. За характером врахування факторів. За способом організаціїСуцільні НесуцільніРегулярніРазовіБезпосередній збір даних у процесі спостереження. Документальне збирання інформації у міру виникнення. Збір інформації шляхом опитування. Поточні (постійні)Періодичні ВибірковіОсновного масиву. Анкетні Монографічні

Номер слайду 7

Порівняння – один із найбільш поширених методів пізнання, який дає змогу встановити подібність і розходження предметів та явищ дійсності. Основні вимоги порівняння: по-перше, порівнювати слід лише ті явища, між якими може існувати визначена об'єктивна спільність;по-друге, для пізнання об'єктів їх порівняння має здійснюватись за найбільш важливими ознаками. Вимірювання – процедура визначення числового значення певної величини за допомогою одиниці виміру (еталона). Цінність цього методу в тому, що воно дає точну, кількісно визначену інформацію про навколишній світ.

Номер слайду 8

Експеримент – метод наукового дослідження, який припускає втручання у природні умови існування предметів і явищ, відтворює визначені сторони предметів і явищ у спеціально створених умовах з метою вивчення їх без супутніх обставин. Експериментальне вивчення об'єктів має ряд переваг: у процесі експерименту стає можливим вивчення того чи іншого явища в чистому вигляді; експеримент дає змогу досліджувати властивості об'єктів в екстремальних умовах; забезпечує достатню повторюваність для того, щоб відокремити суттєві риси та визначити зв'язки.

Номер слайду 9

Методи, які використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівнях дослідження. До складу методів, що використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівнях дослідження відносять: абстрагування; аналіз і синтез; індукцію та дедукцію. Абстрагування полягає в уявному відволіканні від несуттєвих властивостей і зв'язків, предметів та одночасному виділенні однієї чи кількох сторін, що становлять об'єкт дослідження. Розрізняють процес абстрагування і результат абстрагування (абстракція) – знання про деякі сторони об'єктів (незліченні поняття, якими людина оперує не лише в науці, а й у повсякденному житті: дерево, будинок, рідина).

Номер слайду 10

Аналіз проводиться шляхом розкладання предмета на складові, тоді як синтез – це поєднання отриманих під час аналізу частин у ціле. Прямі, або емпіричні аналіз і синтез застосовується на стадії поверхневого ознайомлення з об'єктом. Поворотні, або елементарно-теоретичні аналіз і синтез широко використовуються як потужне знаряддя досягнення сутності досліджуваного явища. Глибше проникнути в сутність об'єкта дає змогу структурно-генетичні аналіз і синтез. Цей тип аналізу і синтезу виділяє у складному явищі основні елементи сутності об'єкта. Індукція – сукупність пізнавальних операцій, урезультаті яких думка рухається від менш загальних положень до більш загальних. Розрізняють повну та неповну індукцію.

Номер слайду 11

Повна індукція — індуктивний умовивід, у якому на підставі знання про належність певної ознаки кожному предметові класу робиться висновок про належність цієї ознаки всім предметам цього класу. Неповна індукція — індуктивний умовивід, у якому висновок про весь клас предметів робиться на підставі знання тільки деяких предметів цього класу. Дедукція – висновок про певний елемент множини робиться на підставі знання загальних властивостей усієї множини. Наприклад:“Всі метали мають ковкість. Мідь – метал. Отже, мідь має ковкість”.Індукція робить припущення про причину досліджуваних явищ. Дедукція теоретично доводить отримані індуктивним шляхом висновки, змінює їх гіпотетичний характер і перетворює у достовірне значення

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
23 лютого
Переглядів
146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку