Презентація "ФОРМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ. БІБЛІОТЕКИ. "

Про матеріал

Презентація до уроку мистецтва у 9 класі на тему:"Форми збереження культурної спадщини. Бібліотеки" розширить знання учнів про виникнення бібліотек, дасть уявлення про найбільші бібліотеки світу та України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми збереження культурної спадщини БІБЛІОТЕКИ

Номер слайду 2

Грецьке "бібліо", латинське "лібер", семітське "сефер", арабське "китаб", подібно слов’яно - балтійському "книга", трактується однаково: предмет; твір або частина твору. Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: каміння, глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк, метал. Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. У перекладі з давньогрецької мови слово “бібліотека” означає приміщення, де зберігаються книги (“бібліо” – книга, “тека” – сховище). Книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.

Номер слайду 3

Перші підручники клинопису, складені в XVIII в. до н.е., копіювалися майже без змін понад тисячу років і знайдені при розкопках бібліотеки Ашшурбаніпала, створеної дві з половиною тисячі років тому, яка розташовувалася у місті Ніневія. У фондах бібліотеки було від 5 000 до 25 000 глиняних табличок з клинописними текстами. Свого часу це була найбільша бібліотека Давнього Сходу. Відкриття бібліотеки у XIX столітті мало величезне значення для розуміння культур Месопотамії та для дешифрування клинопису. ПЕРШІ ДАВНІ БІБЛІОТЕКИ

Номер слайду 4

Серед знайдених там текстів є і знаменитий епос про царя Гільгамеша - історія про людину, який пустився після смерті свого друга в мандри, щоб знайти причину, по який люди повинні вмирати.

Номер слайду 5

Бібліотеки Давнього Єгипту пережили свій розквіт в II тис. до н.е. Вони розміщувалися по всій країні, в палацах і храмах, а також в своєрідних центрах духовного життя єгиптян - «будинках життя». Однією з найбільш відомих храмових бібліотек була бібліотека при храмі Рамес-сеум, заснованому близько 1300 року до н.е. фараоном Рамзесом II. При вході в бібліотеку Рамзеса був напис - «Аптека для душі». У Стародавньому Єгипті були бібліотеки, які називалися «будинками папірусу». Для письма використовувався папірус, книги з нього зберігалися в ящиках і глиняних глечиках або в спеціальних футлярах. Книги порівнювали з ліками.

Номер слайду 6

Бібліотека Аристотеля в Ликеї (районі Афін, де великий античний філософ читав свої лекції) налічувала десятки тисяч сувоїв. В її створенні брав участь і Олександр Македонський - вихованець Аристотеля. Після смерті Аристотеля (321 до н.е.) бібліотека стала частиною особливого, кажучи сучасною мовою, комплексу - Мусейона (храму Муз), створеного Феофрастом, учнем і послідовником філософа. Тут містилися також зали для бесід і читання лекцій, житлові приміщення для викладачів, сад для прогулянок.

Номер слайду 7

Александрійська бібліотека – найбільша та найвідоміша бібліотека періоду еллінізму, була заснована та діяла при Александрійському музеї, або музеумі (Єгипет). Заснована, як вважається, Птолемеєм на початку 3 ст. до н.е. Книжковий фонд Александрійської бібліотеки складався з грецької та перекладної східної літератури( про кількість книжок відомо різне: від 50 до 700 тис. сувоїв, що на той час було найбільшою колекцією у світі.) Так виглядало оздоблення Александрійської бібліотеки (реконструкція художника Карла Сагана)

Номер слайду 8

Перші книги, схожі на сучасні, з’явилися приблизно в I столітті нашої ери. Вони виготовлялися з дерева. Називались вони кодексами (в буквальному перекладі - книга з дерева). На сторінки-дощечки наливали розплавлений віск і, поки він був ще м’яким, розгладжували його. За застиглому воску писали гострої металевої паличкою. Кілька дощечок з’єднувалися шнурком в книжечку.

Номер слайду 9

У період середньовіччя книги писали тільки в монастирях. Там же збиралися бібліотеки. У 1250 р. засновано Паризький університет (перший світський університет у Європі) і при ньому бібліотеку. В епоху відродження для бібліотек почали будувати розкішні будинки. Бібліотека Лауренциана у Флоренції збудована за ескізами Мікеланджело. Бібліотека Лауренциана у Флоренції. Читальна зала. архітектор Мікеланджело

Номер слайду 10

У 1753 р. була заснована у Лондоні Бібліотека Британського музею. За даними 1972 р. фонд нараховував 8,5 млн. книг, більш 20 тис. екземплярів рукописів на європейських мовах, багато літератури на східних мовах.

Номер слайду 11

Найбільші бібліотеки світу й України

Номер слайду 12

Бібліотека Конгресу СШАНаціональна бібліотека США, найбільша книгозбірня світу. Обсяг фондів – більше 160 000 000 одиниць, з яких книг близько 36 000 000. Бібліотеку було відкрито в 1800 році. Вона має 18 читальних зал на 1460 читацьких місць. Бібліотека Конгресу має величезну кількість рідкісних та особливо цінних видань і документів. Зокрема тут зберігаються рідкісні видання грецьких і латинських авторів, таких як Геродот чи Лукрецій, багатьох авторів епохи Відродження (Микола Коперник, Андреас Везалій, Джорджо Вазарі, Рене Декарт) та ін.

Номер слайду 13

Бібліотека заснована близько 1648 року королем Фредеріком III на базі великої колекції європейських творів і являє собою найбільшу бібліотеку Скандинавії. Обсяг фондів – близько 35 100 000 одиниць, з яких книг близько 6 000 000 шт. Тут зберігаються оригінальні монускрипти Ганса Християна Андерсена. Королівська бібліотека Данії

Номер слайду 14

Національна бібліотека Великої Британії. Була заснована у 1753 році. Обсяг фондів – більше 170 млн. одиниць, з яких близько 350 тис. манускриптів, найстарішим з яких приблизно 4000 років. Тут зберігаються рукописні партитури Баха, Моцарта, Малера, рукописи Леонардо да Вінчі; «Діамантова сутра» - найдавніша друкована книга у світі та ін. Британська бібліотека

Номер слайду 15

Американська книгозбірня, в якій зберігається одна з найкращих колекцій книг у світі та яку відкрито в 1895 році. Головний читальний зал бібліотеки тягнеться майже двома кварталами міста. Обсяг фондів близько 53 000 000, з них близько 20 400 000 – книги. Публічна бібліотека Нью-Йорка. США

Номер слайду 16

Національна бібліотека Франції. Париж. Найбагатше зібрання франкомовної літератури у світі й найбільша національна бібліотека Франції, заснована 1368 року, одна з найстаріших в Європі. Обсяг фондів – близько 40 000 000 одиниць, з яких близько 14 000 000 книг.

Номер слайду 17

Російська державна бібліотека. Москва. Найбільша публічна бібліотека в Росії та Континентальній Європі та одна з найбільших бібліотек у світі. Заснована в 1862 році. Тут представлені майже всі видання творів українських письменників-класиків. Є прижиттєві видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, в тому числі перше його видання 1840 р. В фондах бібліотеки представлені видання творів Т. Г. Шевченка в перекладі на рос. мову починаючи з першого видання 1860 р. Є і ряд прижиттєвих видань І. Я. Франка, М. М. Коцюбинського, Лесі Українки. Обсяг фондів – близько 45 000 000 одиниць.

Номер слайду 18

Російська національна бібліотека. Санкт-Петербург. Заснована в 1795 році за наказом імператриці Катерини ІІ та отримала назву — Імператорська бібліотека. В фондах бібліотеки зберігаються друковані видання 85 мовами народів СРСР. Широко представлена література укр. мовою (близько 100 000 примірників), в тому числі 75 різних видань «Кобзаря» Т. Г. Шевченка. В фондах відділу рідкісної книги зберігається особиста бібліотека Вольтера (коло 7000 томів). На берегах багатьох книг є його особисті помітки. Обсяг фондів – близько 37 000 000, з яких книг – 15 000 000 шт.

Номер слайду 19

Національна парламентська бібліотека Японії. Токіо. Центральна державна бібліотека Японії. Заснована 1948 року . Призначена для використання депутатами японського Парламенту, а також громадянами Японії й інших країн. Єдина японська бібліотека, яка згідно з законом зберігає усі японські друковані видання, аудіо та відеозаписи, опубліковані після Другої світової війни. Обсяг фондів – близько 35 600 000 одиниць.

Номер слайду 20

Стала справжньою окрасою міста і своєрідним архітектурним шедевром, відомим під назвою «Книжкова полиця». Її екстер’єр складається з 22 книг, популярних серед мешканців міста. Висота кожної книги становить більше семи метрів, а ширина - 2 метри. Серед безлічі назв - книги, що розповідають про історію і культуру Канзас-Сіті, твори світових класиків - Шекспіра, Діккенса, Лао-цзи та ін. Унікальний проект займає цілий квартал міста. Цікаво те, що сама бібліотека була відкрита більше 100 років тому (у 1873р.) і розташовувалася зовсім в іншому місці. На сьогоднішній день це сучасна бібліотека, в арсеналі якої 2,5 млн. книг і більше 2,4 млн. відвідувачів на рік. Центральна бібліотека Канзас-Сіті. США

Номер слайду 21

Найстаріша бібліотека України — Наукову бібліотеку Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона заснована в 1608 році в якості бібліотеки львівського Єзуїтського колегіуму . Фонд налічує три мільйони видань. У XVII столітті тут не просто зберігали книги, а виховували інтелектуальну еліту, яку, між іншим, зобов’язували регулярно підтримувати гідний фінансовий стан читальні пожертвами. Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка. Львів. Україна

Номер слайду 22

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського налічує у своєму фонді близько 15,5 млн. книг. Бібліотека імені Вернадського входить до числа найбільших національних бібліотек світу. Вона є також найбільшою бібліотекою за своєю площею в Україні. 27 поверхів будівлі цьому яскраве підтвердження . А ще універсальними інформаційними ресурсами, які тут зберігаються, користується близько 500 000 читачів. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Київ. Україна

Номер слайду 23

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка. Друга за книгофондом, після бібліотеки ім. Вернадського у Києві бібліотека України. Створена в 1886 році як Харківська громадська бібліотека. До послуг читачів 12 читальних залів на 524 місця. В бібліотеці зберігається 25 тисяч рідкісних видань: прижиттєві видання творів Карла Маркса, Володимира Леніна, книги 15—18 століть іноземними мовами та мовами народів СРСР, серед них: «Апостол», надрукований Іваном Федоровим 1574 року; «Анфологіон», друк. Києво-Печерської лаври, 1619 р. та ін.

Номер слайду 24

Перша публічна книгозбірня України, відкриття якої поклало початок заснуванню публічних бібліотек у крайових і губернських містах Росії і України. Заснована у 1829 році. Є одним з найкращих зразків бібліотечної архітектури країни в стилі неокласицизму. Фонд Одеської національної наукової бібліотеки — універсальний, нараховує близько 5 млн. документів українською, російською, англійською, французькою, німецькою, польською, чеською та іншими мовами, в тому числі понад 200 тисяч рукописів, стародруків, рідкісних та цінних видань. Одеська національна наукова бібліотека

Номер слайду 25

Домашнє завдання:1. Подумайте і запропонуйте 22 книги, які варто поставити на «стіну-полицю» бібліотеки, якщо б її будували в нашому місті.2. Знайдіть в інтернет-ресурсах інформацію про незвичайні бібліотеки світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Олексюк Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Картечева Марія
    Дякую! Дуже допомогли. Конкретно, просто,цікаво
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єрмак Марина Миколаївна
    Гарна допомога на уроці. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Макаренко Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Балбушева Валентина
    Презентація сподобалася! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Назаренко Марина Вадимівна
    Дякую за роботу,використаю на уроці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Тімофеєва Тетяна Володимирівна
    Дякую! Використаю у виховному заході.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Romanenko Inna
    Презентація сподобалась. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Бенедіктова Віталія Миколаївна
    Дякую за чудову презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Назаренко Н.В., Чен Н.В.. Севастьянова Д.О., Мерзлікіна М.М.)
Додано
24 березня 2018
Переглядів
13897
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку