Презентація "Форми земної поверхні"

Про матеріал
Матеріал до уроку природознавства для формування уявлення про форми земної поверхні України, сформування поняття рівнини,височини,низовини, горби, гори, гірські хребти, долини, поглиблення знань учнів про краєвиди довкілля, розвиватку пізнавального інтересу, практичних навичок роботи з картою, вміння порівнювати, знаходити спільні та відмінні ознаки, виховування любові до природи рідного краю, бережливого ставлення до довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Форми земної поверхні України. Вчитель початкових класів. Лазуріна Людмила Василівна

Номер слайду 2

Коли розглядаємо географічну карту, то бачимо, що безліч голубих жилок пульсують на її просторах. Це - річки. А ще бачимо зелений і коричневий колір. Це - гори і рівнини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Низовини, височини і гори неоднакові за висотою і формами рельєфу.rrrr

Номер слайду 5

Піднятість рівнинної частини території над рівнем моря становить у середньому 175м. На Азово – Чорноморському узбережжі абсолютні висоти коливаються в межах 10-15м, на височинах 300-400м. Гірські хребти досягають 1700-2000м, а найвищою точкою всієї України є гора Говерла в Українських Карпатах. Її висота 2061м.

Номер слайду 6

Рівнини – це великі простори суші з майже рівною поверхнею.

Номер слайду 7

Плоска рівнина – це Рівнина, на якій добре видно горизонт

Номер слайду 8

Рівнина, на якій зустрічаються підвищення (горби), називається горбистою

Номер слайду 9

Рівнина, на якій зниження чергуються з підвищенням – хвиляста рівнина

Номер слайду 10

Є низовинні рівнини (низовини) з абсолютними висотами 0-200 м (Причорноморська, Придніпровська, Поліська) Підвищені рівнини (височини) з висотами понад 200 м (найбільші - Волинська, Подільська, Приазовська, частково Придніпровська). Підводні рівнини: шельфові рівнини Чорного та Азовського морів і рівнини дна Чорноморської западини.

Номер слайду 11

Горби — це підвищення на поверхні рівнини. Горби бувають різної висоти — від 10 до 200 м.

Номер слайду 12

Горб має вершину, схил, підошву. Вершина - найвища частина горба. Підніжжя - найнижча частина горба, яка переходить згодом у рівнину. Схил - Частина горба між підошвою і вершиною. Схили бувають положисті і круті.

Номер слайду 13

Яр –заглиблення із крутими схилами і вузьким дном, де немає рослин. Це яри. Яри можуть досягати кількох кілометрів завдовжки і кількох десятків метрів завширшки. На схилах яру немає рослинності.

Номер слайду 14

З плином часу схили яру стають пологими і заростають травою, кущами й деревами. Яр перетворюється на балку.

Номер слайду 15

Гори — це ділянки земної поверхні, що дуже підняті над рівнинами.

Номер слайду 16

Горб і гора — подібні. Вони підвищуються над рівнинами і складаються з однакових частин: підніжжя, вершини і схилів. Відмінність між ними полягає у висоті: горби заввишки до 200 метрів, а гори — понад 500 метрів.

Номер слайду 17

Найвищою вершиною Карпат є Говерла (2061 м).

Номер слайду 18

Найвищою вершиною Кримських гір є Роман-Кош (1545 м).

Номер слайду 19

Практична робота1. Знайди і познач на контурній карті найбільші височини й низовини України.2. Знайди і познач на контурній карті Карпатські та Кримські гори.3. Познач на контурній карті рівнини, низовини, височини, гори, горб, яр, балка.

Номер слайду 20

Перевір свої знання1. Назви основні форми земної поверхні.2. Чим низовини відрізняються від височин?3. Що таке гори? Як їх поділяють за висотою?4. Назви гори, найбільші низовини і височини України.

pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
4781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку