Презентація "Формування соціальної компетентності учнів в умовах школи-інтернату"

Про матеріал
Кожна людина на протязі свого життя за допомогою самостійних спостережень, порівняльного аналізу, встановлення причино – наслідкових зв’язків, навіювання та виховання оточуючого середовища набуває певний досвід. Досвід, як безпосередній, так і опосередкований, є показником засвоєння соціальних знань. Необхідними якостями соціальної компетентності є активність та психологічна гнучкість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Формування соціальної компетентності учнів в умовах школи-інтернату» Святогірська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-II ступенів № 12 Донецької обласної ради. Підготувала: Тиха А. С. Святогірськ-2019р.

Номер слайду 2

Соціальна компетентність - це якісна характеристика особистості, здатність адекватно оцінювати навколишню дійсність на основі повноти знань про неї, які дають змогу зрозуміти основну закономірність соціальної ситуації, уміння знаходити інформацію в невизначеній ситуації й упевнено будувати свою поведінку для досягнення балансу між своїми потребами, очікуванням, сенсом життя і вимогами соціальної дійсності, уміння задовольняти бажання, спираючись на норми.

Номер слайду 3

Якості соціальної активностіАктивність. Психологічна гнучкість

Номер слайду 4

Зміст соціальної компетентності«Компетентність»«Відповідати»«Знати»«Вміти»«Досягати»

Номер слайду 5

Соціально компетентній особистості притаманні наступні знання:правової бази;інформаційної сфери; основ соціально прийнятної поведінки;морально-правових норм та вмінь:проявляти волю, приймати власні рішення; прогнозувати усі наслідки ситуацій (як прояв рефлексії);

Номер слайду 6

висловлювати чітко та аргументовано;відстояти власну думку; протистояти негативному впливу;вибирати раціонально обґрунтовану поведінку: розуміти та правильно сприймати соціальний сигнал; розпізнати принципи механізмів соціального управління; контролювати власний стан; звільнюватись від соціального страху спілкування з іншими;керувати блокуючими почуттями (ненависть, агресія, гнів), переформовувати їх у продуктивну форму поведінки, виокремлювати ускладнюючі чинники поведінки та ліквідовувати їх;проявляти само стверджуючу поведінку, але не за рахунок інших; надавати можливість іншим сформувати свої уявлення та аргументи; будувати партнерські стосунки;адекватно сприймати та інтерпретувати похвалу;

Номер слайду 7

впізнавати конфліктну або близьку до неї ситуацію: поряд з прогнозуванням та правильною оцінкою конфліктної ситуації розвивати стратегію її ліквідації, шукати різні можливості задоволення власних потреб та якості:самостійність, цілеспрямованість, відповідальність, емпатійність;потяг до придбання нових знань, здатність до самовдосконалення, саморозвитку та самоактуалізації;наявність дивергетності мислення та достатнього рівня креативності;реалістичний погляд на життя (своєрідна суміш оптимізму та песимізму);пластичність, психологічна гнучкість як вміння успішно орієнтуватися та діяти в постійно мінливих умовах соціальної дійсності.

Номер слайду 8

Особливо важливим є усвідомлення своїх ролей та їх обов'язків як невід'ємної частини власного «Я», оскільки те, що усвідомлено краще виконується.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку