Презентація:"Фотосинтез:світлова та темнова фази"

Про матеріал
Презентація:"Фотосинтез:світлова та темнова фази" для учнів дев'ятого класу за підручником Остапченко Л.І. та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фотосинтез:світлова та темнова фаза

Номер слайду 2

Пластичний обмін (асиміляція, анаболізм) —сукупність реакцій біосинтезу: із простих низькомолекулярних речовин утворюються складні високомолекулярні сполуки. Процеси асиміляції відбуваються і під час таких процесів як: фотосинтезхемосинтез. Фотосинтез відбувається в клітинах зелених рослин і деяких бактерій, які належать до фотоавтотрофів.

Номер слайду 3

Фотосинтез – це процес утворення органічних сполук з неорганічних завдяки перетворенню світлової енергії в енергію хімічних зв’язків.

Номер слайду 4

Хлорофіли є основними пігментами, оскільки беруть безпосередню участь у процесі фотосинтезу. Ціанобактерії та червоні водорості містять фікобіліни. Каротиноїди та фікобіліни є допоміжними пігментами .

Номер слайду 5

Умови фотосинтезу

Номер слайду 6

Світлова фаза - сукупність процесів, які забезпечують утворення молекулярного кисню, атомарного водню, та АТФ за рахунок світлової енергії.{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Ознаки. Світлова фаза. Сонячне випромінювання. Обов’язкове. Місце перебігу. Грани(на мембранах тилакоїдів)Джерело енергіїСонячне випромінювання. Вихідні речовини. Хлорофіл, білки-переносники електронів, АТФ-синтетаза. Основний процес. Фотоліз води. Результат. Синтез АТФУтворення НАДФ*Н2 Утворення вільного О2

Номер слайду 7

- фотоліз води, у результаті чого утворюються електрони, протони Гідрогену і кисень, що є побічним продуктом; - утворення АТФ в процесі фотофосфорилювання; - відновлення НАДФ + до НАДФ*Н2. Результати світлової фази фотосинтезу:

Номер слайду 8

Темнова фаза – сукупність циклічних реакцій, які завдяки хімічній енергії АТФ забезпечують утворення глюкози з використанням вуглекислого газу, та води. У темновій фазі використовуються АТФ і НАДФ*Н2, що утворились у світловій фазі, а також Карбон із вуглекислого газу, який надходить через продихи листків і зелені стебла для синтезування молекули глюкози. Мелвін Кальвін - Лауреат Нобелівської премії з хімії (1961 рік)Комплекс біохімічних реакцій у темновій фазі називають циклом Кальвіна.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зміна газового складу атмосфери - накопичення кисню, утворення озонового шару - зробила можливим появу аеробного дихання та вихід живих організмів на сушу. Планетарна роль фотосинтезу. Процес фотосинтезу забезпечує надходження в атмосферу кисню, який живі організми використовують у процесах дихання. Внаслідок процесу фотосинтезу формується велика кількість корисних копалин.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Матяш Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
12525
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку