Презентація:"Хемосинтез. Базові принципи синтетичних процесів у клітинах та організмах"

Про матеріал
Презентація:"Хемосинтез. Базові принципи синтетичних процесів у клітинах та організмах" для учнів дев'ятого класу за підручником Остапченко Л.І. та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хемосинтез. Базові принципи синтетичних процесів у клітинах та організмах. Subtitle here

Номер слайду 2

Хемосинтез – процес синтезу органічних речовин з вуглекислого газу та води з використанням енергії хімічних реакцій, що відбуваються в клітинах організмів. Хемотрофи – організми в клітинах яких здійснюється хемосинтез.

Номер слайду 3

Для одержання енергії мікроорганізми можуть використовувати реакції окиснення водню або сполук Нітрогену, Феруму чи Сульфору. Енергія,що отримується при окисненні, запасається в організмі у формі АТФ.

Номер слайду 4

Сергій Миколайович Виноградський- відкривач хемосинтезу, «батько» мікробіології  ґрунту та екологічної мікробіологї , винахідник «Колони Виноградського», засновник другого в Європі наукового об’єднання мікробіологів. Виноградський С. М.(1856-1953)

Номер слайду 5

Порівняння фотосинтезу та хемосинтезу

Номер слайду 6

Особливостями хемосинтезу, які відрізняють його від фотосинтезу, є те, що цей процес:здійснюється без участі світла;відбувається з використанням кисню, тобто це аеробний процес.

Номер слайду 7

СіркобактеріїМешканці сірчистих джерел. У їх клітинах накопичується сульфур, що слугує запасною енергетичною речовиною. Вона утворюється в результаті окиснення сірководню. Коли енергії не вистачає, сірка окиснюється з утворенням сульфатної кислоти. Сіркобактерії відіграють важливу роль в утворенні родовищ сірки. Н2 S→S→ Н2 SО4+ енергія

Номер слайду 8

ЗалізобактеріїОтримують енергію за рахунок окиснення сполук двовалентного феруму до тривалентного. Вважають , що завдяки цим бактерія утворився ряд родовищ заліза.

Номер слайду 9

Вони добувають енергію шляхом окиснення амоніаку та нітратної кислоти, тому відіграють дуже важливу роль в кругообігу азоту в природі. Амоніак, що утворюється при гнитті білків у грунті або водоймищах, окислюється нітрифікуючими бактеріями. Процес окиснення сполук нітрогену називають - нітрифікацією. NH3→HNO2→ HNO3 + енергія. Нітрифікуючі бактерії

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Автотрофи отримують Карбон з неорганічних речовин (вуглекислого газу) за рахунок енергії сонячного світла. Гетеротрофи — з органічних речовин інших живих організмів за рахунок окиснення частини цих речовин.{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Процес. Що відбувається. Де відбувається. Фотосинтез. Синтез проміжних сполук із неорганічних речовин. Хлоропласти. Утворення моносахаридів амінокислот, жирних кислот тощо. Синтез мономерів із проміжних сполук. Хлоропласти, цитозоль. Утворення полімерів. Синтез білків, вуглеводів, ліпідів та нуклеїнових кислот із мономерів. Цитозоль, хлоропласти, мітохондрії, ендоплазматична сітка, ядро. Особливості перебігу окремих процесів анаболізму

Номер слайду 12

Порушення обміну речовин можуть виникати з різних причин. Наприклад, нестача вітамінів у їжі призводить до гіповітамінозів у людини, і тоді розвиваються такі захворювання, як рахіт, цинга або бері-бе-рі. Нестача або надлишок певних хімічних елементів може призводити й до порушення обміну речовин у рослин. Найчастіше це призводить до зниження інтенсивності росту або пошкодження листків рослин.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
4997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку