Презентація "Франція та Іспанія у міжвоєнний період"

Про матеріал

На основі цієї презентації ви зможете провести повноцінний урок. В ній подані основні поняття та характеристики історичних осіб до теми, а також проблемне питання, над яким учні працюють впродовж уроку та дають на нього відповідь в кінці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франція та Іспаніяв міжвоєнний період

Номер слайду 2

Пригадаємо попередню тему “Великобританія”Девід Ллойд Джордж4 Династична криза1“ірландське питання”2 Британська співдружність3

Номер слайду 3

Основні поняття, дати та персоналіїНародний фронт. М. Прімо де Рівера. Ф. Франко1935 – створення Народного фронту у Франції1923-1930 – диктатура Прімо де Рівери в Іспанії1931 – проголошення республіки в Іспанії1939 – встановлення диктатури генерала Ф. Франко. Проблемне запитання. Чим можуть бути корисними нам знання про діяльність Народних фронтів Франції та Іспанії та чого вчать нас ці знання?

Номер слайду 4

Франція. Наслідки війни: Визначіть позитивні та негативні наслідки: Війна призвела до значних людських втрат (1 млн 300 тис. солдат загинуло, 2 млн 800 тис. було поранено та майже 5 млн чол. залишилися без житла та роботи);військове виробництво стимулювало розвиток ряду галузей промисловості, спричинило зростання загального промислового потенціалу країни (виникли індустріальні райони та нові підприємства — «Рено», «Сітроен»);Франція зазнала значних матеріальних втрат (були спустошені північно-східні департаменти, де була найбільш розвинена промисловість; зруйновано близько 10 тис. фабрик і заводів; загинула половина французького торгового флоту; загальні втрати Франції становили 134 млрд золотих франків); вона повернула собі високорозвинені індустріальні райони Ельзас та Лотарингію;занепало сільське господарство — 325 тис. га орної землі стали непридатними для використання;із країни-кредитора Франція перетворилася на боржника;до складу французької колоніальної імперії ввійшли німецькі і турецькі володіння (частина Того та Камеруну в Африці; Сирія та Ліван на Близькому Сході).

Номер слайду 5

1919 р. уряд Ж. Клемансо провів ряд реформзакон про запровадження 8-годинного робочого дня, закон про право профспілок укладати з підприємцями колективні договори1924-1929 рр. – період стабілізації. Причини:отримання репарацій з Німеччини (9 млн марок золотом), використання саарського вугілля та лотаринзької руди, дешевої робочої сили в колоніях,у міжвоєнний період Франція перетворилася на своєрідну Мекку для іноземного туризму.

Номер слайду 6

Так виглядав Париж 20-х років

Номер слайду 7

Світова економічна криза тривала у Франції в 1930-1936 рр. Рівень виробництва впав на одну третину,  вихід сільськогосподарської продукції скоротився на 40 %, обороти зовнішньої торгівлі впали на 60 %,в країні розорилося тисячі дрібних промислових підприємств, сотні тисяч торгових закладів, десятки великих компаній,  великі монополій,рівень життя населення  знизився втроє. Економічна криза показала та  загострила соціально-економічні проблеми, і як наслідок виник рух до фашизації Франції за прикладом Німеччини і Італії. 

Номер слайду 8

Загроза течії фашизму сприяла об’єднанню лівих сил, що привело до створення Народного фронту, до якого увійшли комуністи і соціалісти, а також радикали і дрібні ліві партії14 липня 1936 – демонстрація Народного фронту в Парижі

Номер слайду 9

Заходи уряду для ліквідації кризи: Націоналізація ряду галузей промисловостей;Підвищення заробітної плати робітникам;Введення 40-годинного робочого тижня;Обмін з домініонами: дешева сировина в обмін на збут французьких товарів.

Номер слайду 10

Іспанія. У результаті військового перевороту у серпні 1923 року воєнним диктатором став генерал Мігель Примо де Ривера Завдання: Проаналізуйте його діяльність за підручником

Номер слайду 11

Революція 1931 р. Перемогу на місцевих виборах отримали республіканці. Король Альфонсо ХІІІ рікся престолу. Прийнята Конституція, що гарантувала широкі права та свободи. Прийняті закони про 8-годинний робочий день, соціальні гарантії та інші.

Номер слайду 12

Загроза комунізму. Народний фронт1934 – комуністами спровоковане збройне повстання в Астурії. Уряд розігнав повстанців ціною 3 тис. загиблих і 7 тис. поранених, 30 тис. ув’язнені.1936 – ліві сили створили перед виборами Народний фронт. Уряд М. Асаньї провів соціалістичні реформи, які, однак, призвели до економічного колапсу: зросли ціни, підприємства банкрутіли і закривались, ширилась злочинність.

Номер слайду 13

Громадянська війна. Ф. Франко13 липня 1936 р. у Мадриді у відповідь на вбивство офіцера був забитий депутат-монархіст.17 липня група іспанських офіцерів повстали проти уряду. Невдовзі хунта проголосила своїм вождем Франсіско Франко

Номер слайду 14

В ході громадянської війни Радянський союз підтримав республіканців, а Італія та Німеччина – націоналістів. Західні демократії хотіли зберегти законний уряд1939 р. франкісти взяли Мадрид. Війна закінчилась. Була встановлена авторитарна диктатура. У в’язниці кинули лише за перший рік більше 2 млн осіб, 100 тис. були страчені.

Номер слайду 15

Чим можуть бути корисними нам знання про діяльність Народних фронтів Франції та Іспанії та чого вчать нас ці знання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Іванько Яніна
Додано
23 липня 2018
Переглядів
6170
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку