Урок "Канада в 1945 - 2015 роках"

Про матеріал

Після уроку учні зможуть визначати особливості політичного та соціально - економічного розвитку Канади, зрозуміють суть проблеми Квебеку та характеризувати діяльність політичних діячів, що зробили внесок в розбудову Канади

Перегляд файлу

Магдалинівська ЗОШ

 

 

 

Урок з всесвітньої історії

11 клас

Канада

 

 

 

 

 

 

Вчитель історії та правознавства:

Костюкова А.М.

 

 

2015

Тема: Канада

Мета: охарактеризувати особливості політичного та соціально - економічного розвитку Канади в другій половині ХХ – на початку ХХІ ст., визначити суть проблеми Квебеку, висловлювати судження щодо необхідності розвитку українсько-канадських  відносин на сучасному етапі; розвивати вміння  встановлювати причино-наслідкові зв’язки, аналізувати, порівнювати, висловлювати власні судження, критично мислити; виховувати в учнів зацікавленість історією та повагу до історії інших народів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання: мультимедійна презентація, атласи, картки  з датами та іменами канадських діячів

Хід уроку

  1.                   Організаційний момент

Учитель повідомляє тему, мету та завдання, які стоять перед учнями під час розгляду нової теми.

  1.                   Актуалізація опорних знань

Запитання:

Давайте пригадаємо, чи брала Канада участь у Другій світовій війні?

  1.                   Вивчення нового матеріалу

Давайте розглянемо політичну карту світу та визначимо особливості географічного положення Канади та впливу його на соціально – економічний розвиток країни. (Слайд 2)

Визначивши особливості географічного положення, ми не можемо не звернути увагу на адміністративно-територіальний устрій Канади (слайд 3).

Учитель характеризує політичнний устрій Канади, демонструючи слайд 4.

Учитель пропонує учням прийомом «швидкого читання» та проставлянням крапок біля важливих моментів, ознайомитись з наслідками Другої світової війни, а потім заслуховує їхні відповіді стосовно цього питання. Заслухавши думки учнів, вчитель узагальнює сказане преглядом слайду 5

Однією з особливостей розвитку Канади в післявоєнній період стало, те що вона почала переводити зовнішню політику від Великобританії до США. Одним із визначних діячів 50-х років, що пішов на зближення з США, став Луї Сен-Лоран (учитель прикріплює на дошці картку з іменем «Сен-Лоран» та датою приходу його до влади «1947»). Демонструючи слайд 6, учитель характеризує політику уряду Сен-Лорана.

Учитель пропонує учням записати у зошит порівняльну таблицю «Зовнішня політика Канади», яку зображує на дошці.

Зовнішня політика Канади

50-60-ті рр.

70-ті рр.

80-90-ті рр..

План Маршала

Ініціатива утворення НАТО

Доктрина Трумена

Війна в Кореї

 

з США

Укріплення зв’язків із зовнішньополітичним ринком

Відносини з СРСР

Відносини з Китаєм

Відвідування Куби

Посилення канадсько-японської торгівлі

Відносини із країнами Латинської Америки

 

Більше самостійності

Корисні копалини       Нафто-, газовидобувна, лісопереробна промисловість

Високий рівень с/г

Канадсько – американська торгівля – 1 млрд/день

Нерівномірний розвиток регіонів

«Велика сімка»

Курс на співпрацю в межах НАТО

 

 

Кін. ХХ – поч. ХХІ ст. Канада займає 7 місце в світі пр. рівню економічного розвитку і 1 місце по рівню життя населення

Учитель. В Канаді існує проблема – так звана «Проблема Квебеку». Вона була викликана невдоволенням франкомовного населення Канади своїм економічним становищем, соціальним та політичним статусом. Коріння цієї проблеми криється в історії формування канадської держави та особливостях її національного складу. Населення Канади поділяється на англо-канадців – 40%, франко-канадців – 28%, які є нащадками перших переселенців з Англії та Франції, та вихідців з інших країн Європи, Азії та Африки (слайд 7).

Більшість франкомовного населення Канади проживає у провінції Квебек, де вони становлять 82% населення. Провідні позиції в економічному житті провінції належать англо-канадським та американським компаніям. Таким чином, англо-канадці, які становлять тут 10% населення, обіймають 80% всіх керівних посад у промисловості, тоді, як серед робітників їх частка становить 7%. Доходи англо-канадців перевищували середній рівень доходів у провінції на 40%. Поряд з цим у Квебеку був найвищий рівень безробіття в країні. Важливим чинником, який став стимулом до сепаратизму франко-канадців, було засилля англійської мови: володіння англійською давало перевагу у прийнятті на роботу і підвищенні соціального статусу в той час, як незнання французької не тягло за собою зниження соціального статусу. Панування англійської мови стало причиною того, що нові іммігранти віддавали перевагу англійській мові і тим самим збільшували частку англо-канадців у провінції. Небажання урядів вирішити цю проблему привело до  виникнення руху серед франко-канадців за вихід провінції зі складу Канади і утворення незалежної держави. Цю проблему намагався вирішити прем’єр-міністр П.Трюдо. (Вчитель прикріплює на дошці картку з його іменем і дати «1969 р» та «1982 р.» та, демонструючи слайд 8, характеризує політику.)

Питання про українську діаспору досить важливе, оскільки це найбільша діаспора в світі. (Учитель розповідає, а учні конспектують у вигляді тез)

Найбільша діаспора в світі (бл. 1 млн.);

Проживають в провінціях: Британська Колумбія, Соскочеван, Онтаріо, Монітоба, Квебек та ін.;

Українські організації:                      КУК

                                                         ТОУК;

У Канаді 47 % української діаспори – православні, 32 % - греко-католики, 21 % - римо-католики;

Виходять українські газети: «Український голос», «Новий шлях», «Батьківщина»;

Встановлено пам’ятники Лесі українці, Маркіяну Шашкевичу, Тарасу Шевченку, жертвам голодомору, Чорнобильській трагедії, писанці та ін. (слайд 9)

4.Узагальнення і систематизація знань

Учитель прикріплює на дошці картки з іменами діячів та подіями, що пов’язані з ними, які були вивчені на уроці і пропонує учням пригадати дану інформацію.

5.Домашнє завдання: Опрацювати параграф підручника, записати в зошит і вивчити поняття «сепаратизм».

doc
Додано
28 липня 2018
Переглядів
1293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку