Презентація "Франція в останній третині ХІХ ст."

Про матеріал
УРОК 18. ФРАНЦІЯ В ОСТАННІЙ ТРЕТИНІ ХІХ СТ. Мета: показувати на карті територію Франції; давати оцінку Французькій колоніальній імперії; називати причини та наслідки франко-прусської війни; висвітлювати основні напрями соціально-економічного та політичного розвитку Франції в останній третині ХІХ ст.; давати характеристику визначним особистостям цього періоду. Основні поняття: «Паризька комуна», «Третя республіка». Основні дати: • 1870 – 1871 рр. – франко-прусська війна; • 1870 – 1940 рр. – період існування Третьої республіки у Франції. Тип уроку: комбінований урок. Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: встановлювати хронологічну послідовність подій; називати причини франко-прусської війни; описувати хід франко-прусської війни, її наслідки; висвітлювати основні напрямки соціально-економічного та політичного життя Франції в останній третині ХІХ ст.; називати головні історичні події, проблеми внутрішньої та зовнішньої політики; застосовувати та пояснювати поняття «Паризька комуна», «Третя республіка». Обладнання: підручник Полянський П. Всесвітня історія. 9 клас, презентація PPT, мультимедійна дошка, комп’ютер з виходом до мережі Інтернет, історична карта «Утворення національних держав в Італії та Німеччині. Центральна Європа в 1860-ті – 1870-ті рр.», візуальне джерело (плакат часів Паризької комуни), роздатковий матеріал (систематизуюча таблиця), схема «Соціальна політика Паризької комуни», витримки з історичних джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франція в останній третині ХІХ ст.

Номер слайду 2

План роботи на уроці Актуалізація знань. Робота з поняттями. Франко-прусська війна. Паризька комуна. Третя республіка. Рефлексія.

Номер слайду 3

Співвіднесіть терміни і поняття. А. Індустріальне суспільство. Б. Монополія. В. Соціалізм. Г. Республіка 1. Політико-ідеологічна течія, представники якої виступають за створення рівноправного суспільства, а також контроль держави за виробництвом і розподілом матеріальних благ 2. Форма державного правління, за якої верховна влада у державі (суверенітет) належить народу, а верховні органи державної влади обираються на певний термін, з окресленими законом повноваженнями; існує поділ влади на гілки: законодавчу, виконавчу, судову 3. Суспільство, що прийшло на зміну аграрному, сформоване в процесі індустріалізації та в результаті появи нових форм організації праці 4. Підприємство, об'єднання чи господарське товариство, що займає панівне становище на ринку

Номер слайду 4

Робота з поняттями. Паризька комуна – повстання в Парижі проти французького уряду та короткотривалий (18 березня – 28 травня 1871 р.) період перебування при владі радикальних соціалістів. Третя республіка – республіка у Франції (1870 – 1940 рр.).

Номер слайду 5

Хід подій франко-прусської війни. Дата. Подія. Вересень 1870 р. Битва при м. Меці, поразка французів. Облога Парижа. Січень 1871 р. Підписання Франкфуртського мирного договору, завершення франко-прусської війни. Битва при м. Седані, капітуляція французької арміїЖовтень 1870 р. Коронація прусського короля Вільгельма І як німецького імператора у Дзеркальній залі Версаля. Квітень 1871 р.

Номер слайду 6

Франко-прусська війна

Номер слайду 7

Проголошення Паризької комуни. Плакат часів Паризької комуни. 1871 р. Розгляньте плакат часів Паризької комуни й визначте: цей плакат був виготовлений прихильником чи противником Комуни; яку ідею намагався втілити художник.

Номер слайду 8

Соціальна політика Паризької комуни

Номер слайду 9

Третя республіка. Робота з документом З Конституції Третьої республіки (1875 р.)Стаття 1. Законодавча влада здійснюється палатою депутатів і сенатом... Стаття 2. Президент республіки обирається абсолютною більшістю голосів сенатом і палатою депутатів, об’єднаних у Національні збори. Він обирається на 7 років. Він може бути переобраний.Із закону про організацію сенату (1875 р.)Стаття 9. Сенат може перетворюватись у верховний суд, щоб судити президента республіки або міністрів і розглядати справи про замах на небезпеку держави...

Номер слайду 10

Рефлексія. Франко-прусська війна тривала… 1870 – 1871 рр.

Номер слайду 11

Рефлексія. Правителем Франції в період франко-прусської війни був…Наполеон ІІІ

Номер слайду 12

Рефлексія. Повстання в Парижі проти французького уряду та короткотривалий (18 березня – 28 травня 1871 р.) період перебування при владі радикальних соціалістів отримав назву…Паризької комуни

Номер слайду 13

Рефлексія. У результаті Паризької комуни у Франції було проголошено…Третю республіку

Номер слайду 14

Домашнє завдання Опрацювати матеріал §13. Відповісти на питання в кінці параграфа. Підготувати презентацію за темою: «Ж. Клемансо: історичний портрет».

Номер слайду 15

Дякую за увагу та активну участь!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
23535
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку