Презентація "Фразеологізми"

Про матеріал
У презентації подано теоретичний матеріал та вправи для практичного закріплення навичок (за підручником А.Онатій)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ. АФОРИЗМИ (прислів’я, приказки, крилаті вислови)

Номер слайду 2

Фразеологізм — це єдиний, неподільний і цілісний за значенням вислів (стійкі сполучення слів). Часто фразеологізми близькі за значенням до окремих слів: клювати носом – дрімати; дивитись крізь пальці – не помічати; накивати п’ятами – утекти. Лексичне значення фразеологізму не випливає з лексичного значення слів, з яких він складається. У фразеологізмах не можна замінювати одне слово іншим чи вилучати якесь слово.

Номер слайду 3

Афоризми — короткі влучні вислови з повчальним або пізнавальним змістом. До афоризмів належать: ▪ народні прислів’я (виражають завершену думку): Кожна жаба своє болото хвалить. Не страши кота салом. Лякана ворона куща боїться. Лінивий двічі робить, скупий двічі платить. ▪ приказки (є частиною від висловленого): Роботи — як кіт наплакав. Сказав, як з воза впав. У чужому оці порошинку бачить. ▪ крилаті вислови (вирази, які мають авторство): «Я знаю, що я нічого не знаю» (Сократ).

Номер слайду 4

Добери малюнки, якими можна заповнити пропуски в наведених фразах. зробити з … слона, (2) як … наплакав, (3) бути не у своїй …, (4) грати першу …, (5) виносити сміття з … . Запиши значення фразеологізмів. Перебільшувати; мало; почуватися незручно, ніяково; тримати першість;розголошувати таємницю

Номер слайду 5

Поясни одним словом значення фразеологізмів. П’ятами накивати, полічити ребра, вивести з рівноваги, як дві краплі води, збити з пантелику, як сніг на голову, рукою подати, як кіт наплакав, покласти на лопатки. Добери фразеологізм, який буде доречним до кожної з ситуацій на малюнках

Номер слайду 6

Добери антоніми до виділених слів та впиши їх у подані прислів’я. 1. Далеко сховаєш, ... знайдеш. 2. Наперед не виривайся, ... не зоставайся. 3. Хто не зазнав зла, не вміє шанувати ... . 4. Хто обпікся на гарячому, дмухає на ... .

Номер слайду 7

Продовж речення, добираючи з довідки потрібні фразеологізми1. Ми з братом схожі як ... 2. Маршрут ми знали як ... 3. Візит гостей був як ... 4. Після дзвінка сон як ... 5. З вершини гори все було видно як ... 6. Грибів назбирали як … Довідка. Дві краплі води, кіт наплакав, свої п’ять пальців, рукою зняло, на долоні, сніг на голову.

Номер слайду 8

Домашнє завдання

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку