Презентація. Фріда Кало

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати для уроку з дисципліни мистецтво 10-11 класи до теми: "Архітектура, скульптура і живопис Латинської Америки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фріда Кало

Номер слайду 2

Фріда Кало – народилась 6 липня 1907 р. Койоакан передмістя Мехіко в сім’ї німецького іммігранта Гілермо Кало та метиски Матильди Кало. Фріда була третьою із чотирьох дочок Гілермо та Матильди Кало.

Номер слайду 3

В 6 років Фріда захворіла поліомієлітом, через хворобу м’язи на правій нозі атрофувались, вона стала коротшою ніж ліва. Інші діти дразнили дівчинку «Фріда – дерев’яна нога». Коротку ногу Кало ховала за широкими штанами та спідницею або взувала ортопедичні туфлі з високим правим каблуком.

Номер слайду 4

Змалку Фріда захоплювалась мистецтвом, брала уроки малювання у батькового друга, гравера Фернандо Фернандеса. З 1925 року, вона почала підробляти стенографісткою, а невдовзі стала його стажеркою-граверкою і отримувала платню.

Номер слайду 5

У 1922 році Фріда почала навчання в Національній підготовчій школі «Препараторії», в якій вона почала вивчати медицину. Фріда Кало була однією із 35 жінок, які отримували освіту на рівні з тисячами чоловіків.

Номер слайду 6

17 вересня 1925 року трапилась страшна аварія. Автобус на якому Кало поверталась додому зіткнувся із трамваєм. Металеві перила проткнули живіт, матку і вийшли в паховій області, хребет був зламаний у трьох місцях, нога зламана в одинадцяти місцях. Також були вивихнуті плече та права стопа. Ретабло Фріди, 1943 р.

Номер слайду 7

Лікарі пророкували смерть однак жінка вижила. Три місяці прикута до ліжка, Фріда почала замислюватись про кар’єру ілюстратора. Щоб Фріда могла малювати лежачи, для неї зробили підрамник, а над ліжком прикріпили велике дзеркало, у якому вона могла бачити своє відображення. Тому першими картинами були автопортрети.

Номер слайду 8

Вже через рік з’явився перший ескіз «Аварія», в якому Фріда замалювала катастрофу, яка зламала її фізично та душевно.

Номер слайду 9

«Я пишу себе, тому що багато часу проводжу в самотності і тому що я є тою темою, яку знаю найкраще».«Автопортрет в оксамитовому платті» – перша серйозна робота Кало. Ця картина була подарунком коханому художниці Алехандро. Портрет є інтерпретацією картини Сандро Ботічеллі «Народження Венери», яка йому дуже подобалась. Після від’їзду Алехандро у Європу він повернув картину назад так як не міг взяти із собою. «Автопортрет в оксамитовому платті» був однією з 4 картин, які Фріда показала Дієго Рівері, щоб дізнатися його думку. Саме він вразив вже відомого на той момент художника.

Номер слайду 10

У 1928 році Фріда стала членом комуністичної партії, а в 1929 році вступила у Національний інститут Мексики. Там відбулась доленосна зустріч із Дієго Ріверою.

Номер слайду 11

В 22 роки Кало вийшла заміж за Ріверу, якому тоді було 43 роки. Друзі жартівливо називали цей шлюб «союз між слоном та метеликом».

Номер слайду 12

Велика частина творів Фріди Кало – її реакція на трагічні події в житті. Через аварію художниця не могла виносити дитину. 4 липня 1932 року в неї стався другий викидень. Цій події вона присвятила картину «Лікарня Генрі Форда».

Номер слайду 13

«Автопортрет на кордоні між Мексикою і США», 1932. Героїня картини стоїть між технологічним світом Америки та «дикою» природою Мексики. Картина була написана під час перебування Фріди та її чоловіка у Сполучених Штатах. Це вимушене перебування за кордоном, у розвиненій індустріальній країні, змусило її гостріше відчути національні відмінності.

Номер слайду 14

Автопортрет «Рама», 1937р. перша робота художниці, яку купив Лувр, після успішної виставки Фріди Кало у Парижі. Приваблива краса мексиканської жінки, спокійне обличчя, обрамлене візерунком із птахів та квітів, строката колірна гамма – композиція цього полотна вважається однією з найбільш гармонійних і самобутніх в усьому творчому доробку художниці.

Номер слайду 15

Багато картин Фріди мають моторошні сюжети «Сон. (Ліжко)» 1940 р.. Картина зображує спутану гілками сплячу жінку, яка лежить на нижньому ярусі ліжка, на верхньому лежить скелет із квітами.

Номер слайду 16

Картина «Дві Фріди» написана художницею після розлучення з чоловіком, відображає внутрішній стан жінки після розриву відносин з коханою людиною. На картині зображено дві сутності художниці: мексиканської Фріди з медальйоном і фото чоловіка і нова європейська Фріда в білих мереживах. Серця обох жінок серця з’єднані однією артерією, європейське альтер его художниці страждає від крововтрати (через розлучення). І вона б померла, якби не хірургічний затискач в руці.

Номер слайду 17

«Автопортрет в терновому намисті з колібрі». Робота, знову відображає внутрішнє перебування художниці через розлучення.

Номер слайду 18

Остання картина Фріди Кало «Viva la vida» («Хай живе життя»). Сонячний натюрморт описував ставлення художниці до життя та смерті.

Номер слайду 19

В 1953 році відбулась перша персональна виставка на батьківщині художниці. На той час Фріда вже не могла встати із ліжка, і на відкриття її принесли і на відкриття її принесли на лікарняному ліжку. Після їй через гангрену ампутували праву ногу нижче коліна.

Номер слайду 20

Фріда Кало померла в 1953 році померла від запалення легень. З 1955 року «Блакитний дім» став музеєм її пам’яті.

Номер слайду 21

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Булатова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаргесян Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 січня 2021
Переглядів
3417
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку