Презентація " Галілео Галілей"

Про матеріал
Дана презентація допоможе краще вивчити життя та творчість видатний італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства, поет і літературний критик - Галілео Галілей!!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГАЛІЛЕО ГАЛІЛЕЙ -засновник телескопічної астрономії

Номер слайду 2

Життєпис. Галіле́о Галіле́й (Galileo Galilei; 15 лютого 1564 - 8 січня 1642) — видатний італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства, поет і літературний критик. Син музиканта Вінченцо Галілея. Галілей народився в родині збіднілого дворянина в місті Піза, неподалік від Флоренції. У 1581 він вступив до Пізанського університету, де вивчав медицину. Але, захопившись геометрією і механікою, зокрема творами Архімеда і Евкліда, залишив університет з його схоластичними лекціями і повернувся до Флоренції, де чотири роки самостійно вивчав математику. З 1589 він став професором Пізанського університету. У 1592-1610 рр., після вимушеного від'їзду з Пізи, Галілей працював на кафедрі математики Падуанського університету, надалі — придворним філософом герцога Козимо II Медичі. З 1611 року Галілео належав до Академії деї Лінчеї.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Наукові відкриття. Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи. Він залишив розгорнутий виклад цього методу і сформулював найважливіші принципи механічного світу. Його дослідження кардинально вплинули на розвиток наукової думки. Саме від нього бере початок фізика як наука. Найважливішим вкладом Галілео Галілея в науку була свідома й послідовна заміна пасивного спостерігання активним експериментом. Результатами цих експериментів стали зроблені ученим наукові відкриття.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Винаходи. Першим серйозним винаходом Галілея були гідростатичні ваги для швидкого визначення складу металевих сплавів (1586); визначив питому вагу повітря. Винайшов термоскоп, що є прообразом термометра. Висунув ідею застосування маятника в годиннику. Проводив фізичні дослідження присвячені також гідростатиці, міцності матеріалів.

Номер слайду 7

Астрономічні дослідження. З їхньою допомогою Галілей здійснив ряд важливих астрономічних відкриттів - гори і кратери на Місяці, розміри зірок та їхня колосальна віддаленість, плями на Сонці, 4 супутники Юпітера, фази Венери, кільця Сатурна, Чумацький Шлях як скупчення окремих зірок та ін. Галілей налагодив у себе виробництво телескопів. Довідавшись про винайдену в Голландії підзорну трубу, Галілей у 1609 побудував свій перший телескоп з трикратним збільшенням, а трохи пізніше — зі збільшенням у 32 рази, як він сам писав згодом, «побудував собі прилад у такому ступені чудесних, що з його допомогою предмети здавалися майже в тисячу разів більші і більш ніж у тридцяти разів ближчі, ніж при спостереженні простим оком.

Номер слайду 8

У 1610-1614 роках, змінюючи відстань між лінзами, він створив також мікроскоп. Завдяки Галілею лінзи й оптичні прилади стали могутнім знаряддям наукових досліджень. Як відзначав С. І. Вавилов, «саме від Галілея оптика одержала найбільший стимул для подальшого теоретичного технічного розвитку. Оптичні дослідження Галілея присвячені також вченню про колір, питанням природи світла, фізичній оптиці. Галілею належить ідея скінченності швидкості поширення світла і постановка (1607) експерименту з її визначення. До нашого часу дійшло декілька цікавих і повчальних висловлювань Галілея; зокрема, він зазначав: «В науці тихе зауваження однієї людини цінніше за голосні твердження тисячі однодумців.»

Номер слайду 9

Створення телескопа й астрономічні відкриття принесли Галілею широку популярність. Ці відкриття безумовно підсилювали позиції геліоцентричної системи Коперника в боротьбі зі схоластичним арістотелівсько-птолемеєвським трактуванням Всесвіту. Після публікаціїї у 1632 році «Діалогу про дві найголовніші системи світу — птолемеєву та коперникову» інквізиція викликала його до суду (1633), звинувативши в коперниканстві. Загрожуючи заборонити займатися науковою діяльністю, спалити неопубліковані праці, й застосовуючи катування, інквізиція змусила Галілея відмовитися від теорії Коперника, а на «Діалог» наклала заборону.

Номер слайду 10

Погляди. В основі світогляду Галілея лежить визнання ним об'єктивного існування світу, нескінченного та вічного, при цьому Галілей припускав божественну першопричину. У природі, за Галілеєм, ніщо не знищується і не породжується, відбувається лише зміна взаємного розташування тіл або їхніх частин. Матерія складається з неподільних атомів, її рух — універсальне механічне пересування. Небесні світила подібні до Землі й підкоряються єдиним законам механіки.

Номер слайду 11

Усі процеси в природі зумовлені суворою механічною причинністю. Звідси справжня мета науки — відшукати причини явищ. Вихідний пункт пізнання природи, за Галілеєм, — спостереження, а основа науки — досвід. Галілей стверджував, що задача вчених не добувати істину із зіставлення текстів визнаних авторитетів та шляхом абстрактних, відсторонених міркувань, а «…вивчати велику книгу природи, що і є справжнім предметом філософії».

Номер слайду 12

Спостерігаючи кільця Сатурна, вирішив, що він відкрив супутники планети. Своє відкриття він зашифрував у анаграмі, яку через роки неправильно розшифрував Кеплер. Кеплер помилково прочитав, що Галілей відкрив супутники Марса. Галілей – перший, хто розглянув на Місяці гори за допомогою власної моделі мікроскопа. Він побачив, що Чумацький шлях складається з окремих зірок. Помилково вважати, що Галілей винайшов перший мікроскоп, він насправді удосконалив прилад, що з’явився в Голландії, зрозумівши його суть, і зумівши зробити за допомогою нього справжні значні відкриття. Важливою подією для сучасників Галілея було відкриття чотирьох супутників у Юпітера, які отримали назву «Медічійські зірки» на честь синів покровителя Галілео – Фердинанда Медічі. Сьогодні це так звані «Галілеєві супутники». Цікаві факти із життя Галілео Галілея

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
11 грудня 2020
Переглядів
17656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку