Презентація "Ген та його будова. Геном про- та еукаріотів"

Про матеріал
Презентація створена для уроків біології в 9 класі за підручником В.І. Соболя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ген та його будова. Геном про- та еукаріотів

Номер слайду 2

Організація спадкової інформації в генах. ГЕН – це ділянка ДНК, що містить інформацію про первинну структуру молекули білка або РНК і визначає можливість розвитку ознаки. Клітина. Ядро. Теломера. Центромера. ДНКГен

Номер слайду 3

У 1909 році в роботі «Елементи точного вчення спадковості» ввів терміни: «ген», «генотип» і «фенотип». Вільгельм Людвіг Йогансен (1857 — 1927) — данський біолог, професор Інституту фізіології рослин Копенгагенського університету, член швецької Академії наук.

Номер слайду 4

У першій третині ХХ ст. завдяки генетичним дослідженням дрозофіл Т. Х. Морган установив, що гени лінійно розташовані в хромосомах ядра, вони можуть зазнавати мутацій, і під час передачі від батьків до нащадків відбувається їх перерозподіл – рекомбінація. Томас Гант Морган (1866- 1945) — американський біолог, один з основоположників генетики

Номер слайду 5

Основні положення сучасної теорії гена. Сучасна теорія гена ґрунтується на засадах нового напряму, який Дж. Уотсон (1928) назвав молекулярною біологією гена. 1. Ген займає певну ділянку (локус) у хромосомі. Хромосоми є матеріальними носіями спадковості.2. Ген – частина молекули ДНК, яка має певнупослідовність нуклеотидів і є функціональноюодиницею спадкової інформації. Кількість нуклеотидів, які входять до складу різних генів, є різною.

Номер слайду 6

3. Всередині гена можуть відбуватися рекомбінації (перерозподіл генетичного матеріалу) і мутації (зміни генетичного матеріалу). 4. Існують структурні й регуляторні гени. Структурні гени кодують синтез білків. Регуляторні гени контролюють і спрямовують діяльність структурних генів. Основні положення сучасної теорії гена

Номер слайду 7

Основні положення сучасної теорії гена5. Ген не бере безпосередньої участі в синтезі білка, він є матрицею для утворення посередників – різних молекул РНК, які безпосередньо беруть участь у синтезі. 6. Розташування триплетів із нуклеотидів у структурних генах є відповідним (колінеарним) до амінокислот у поліпептидному ланцюзі, який кодується даним геном.

Номер слайду 8

Основні положення сучасної теорії гена7. Молекули ДНК здатні до репарації, тому не всі пошкодження гена призводять до мутації. 8. Генотип складається з окремих генів, але функціонує як єдине ціле. На функцію генів впливають чинники як внутрішнього, так і зовнішнього середовища.

Номер слайду 9

Властивості генівспецифічність – ген містить спадкову інформацію лише про певний продукт або регулює синтез лише одного конкретного білка; стабільність – гени здатні зберігати властивий їм порядок розташування нуклеотидів; лабільність – гени здатні до змін і можуть мутувати; взаємодія генів – гени здатні впливати один на одного за участі білків, що є продуктами реалізації закодованої у них спадкової інформації; множинна дія генів – один ген може впливати на розвиток декількох ознак; полімерна дія генів – декілька генів можуть впливати на формування однієї ознаки.

Номер слайду 10

ГЕН – це цілісна одиниця спадкового матеріалу у вигляді ділянки РНК чи ДНК, розташованого у ядрі (нуклеоїді) чи цитоплазмі, що кодує первинну структуру поліпептидного ланцюга чи молекул р. РНК і т. РНК або взаємодіє з регуляторним білком.

Номер слайду 11

ГЕНОМ – сукупність спадкової інформації у клітинах організму певного виду. Хромосомна ДНКПлазміда

Номер слайду 12

Особливості організації генів прокаріотів. Концепцію оперона запропонували в 1961 р. французькі вчені Франсуа Жакоб і Жак Моно, за що отримали Нобелівську премію (1965 р.). Оперон (від лат. operor – працюю) – функціональна одиницяорганізації геному прокаріотів.

Номер слайду 13

Особливості організації генів прокаріотів. Організація лактозного оперона в кишкової палички. Лактоза

Номер слайду 14

Відмінності організації генів еукаріотіввідокремлює гени один від одногокоротка ділянка ДНК, до котрої можуть приєднуватися білки (фактори транскрипції), для збільшення рівня транскрипції гену або оперону

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку