Презентація "Генетика як наука. Основні генетичні поняття"

Про матеріал
Дати уявлення про предмет та цілі генетики, показати місце генетики в системі біологічних наук, ознайомити учнів з основними поняттями генетики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Генетика як наука. Основні генетичні поняття.

Номер слайду 3

Мета: Навчальна. Дати уявлення про предмет та цілі генетики, показати місце генетики в системі біологічних наук, ознайомити учнів з основними поняттями генетики. Розвиваюча. Розвивати вміння аналізу і синтезу інформації, логічність і послідовність при висловлюванні своєї думки; вміння характеризувати та використовувати на практиці різні генетичні поняття; розвивати допитливість і самостійність. Виховна. Виховувати повагу до науки, розуміння необхідності проведення наукових досліджень та їх значення для існування людства.

Номер слайду 4

Генетика - це наука про закономірності спадковості та мінливості організмів. Генетика як наука Термін «генетика» (від грец. genesis – походження; від лат. genus – рід).

Номер слайду 5

«Час не знищує генія, натомість геній торжествує над часом». Віссаріон Бєлінський (російський філософ та публіцист)

Номер слайду 6

Грегор Йоган Мендель (1822 – 1884 р)

Номер слайду 7

У 1866 році вийшла у світ його праця «Досліди над рослинними гібридами»

Номер слайду 8

Тільки через 35 років (на початку ХХ ст.) відкриті Г. Менделем закономірності успадкування ознак були перевідкриті заново трьома знаними біологами: Карлом Еріхом Еріхом Чермаком Гуго де Фрізом Корренсом

Номер слайду 9

Спадковість – це властивість організму передавати свої ознаки й особливості онтогенезу наступним поколінням.

Номер слайду 10

Мінливість – здатність організму набувати нових ознак в процесі онтогенезу.

Номер слайду 11

Успадкування – спосіб передачі спадкової інформації, що визначається формою розмноження. Ген – це ділянка молекули ДНК, яка визначає спадкові ознаки організму.

Номер слайду 12

Локус – місце знаходження гена в хромосомі.

Номер слайду 13

Алельні гени (алелі) – це гени, що перебувають у різних станах, але займають одне й те саме місце (локус) у хромосомах однієї пари (гомологічних хромосомах) та визначають різні стани певної ознаки.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домінантна ознака – алель (ген), який у присутності іншого завжди проявляється у формі кодованого ним стану ознаки. Позначається великими літерами (A, B, C). Рецесивна ознака – алель, який у присутності домінантного не проявляється. Рецесивний ген позначається малою літерою (a, b, c).

Номер слайду 19

Генотип – сукупність генетичної інформації закодованої в генах клітини або організму.

Номер слайду 20

Генофонд – сукупність генотипів групи особин, популяції, виду або всіх живих організмів планети. Фенотип – сукупність усіх ознак і властивостей організму, які формуються внаслідок взаємодії генотипу з чинниками навколишнього середовища.

Номер слайду 21

Гомозигота – зигота (організм), гомологічні хромосоми якого несуть однакові алелі певного гена. (AA, aa). Гетерозигота – зигота (організм), гомологічні хромосоми якого містять різні алелі певного гена (Aa), тобто має альтернативні ознаки.

Номер слайду 22

Чисті лінії – це генетично однорідні нащадки однієї особини, гомозиготні за більшістю генів й одержані в результаті самозапилення.  

Номер слайду 23

Гібридологічний – метод схрещування особин, які відрізняються альтернативними ознаками. Метод було покладено в основу дослідів Г. Менделя. Цитологічний – на клітинному та субклітинному рівнях за допомогою мікроскопа вивчаються хромосоми, ДНК. Основні методи генетичних досліджень:

Номер слайду 24

Цитогенетичний – один із основних методів вивчення спадковості людини. Досліджується каріотип, зміни в будові та кількості хромосом. Генеалогічний – складання родоводів людини. Дає змогу встановити тип і характер успадкування ознак.

Номер слайду 25

Близнюковий – грунтується на вивчені однояйцевих і різнояйцевих близнят, дає можливість з'ясувати вплив довкілля на генотип та формування фенотипу. Дерматогліфіки – вивчення рельєфу шкіри на пальцях, долонях і підошвах. Такі дослідження мають важливе значення у визначені близнят, у діагностиці хвороб, у судовій медицині, у криміналістиці.

Номер слайду 26

Математичний – проводиться кількісний облік успадкування ознак. Біохімічний - досліджується порушення обміну речовин, які виникають внаслідок мутацій. Популяційно - статистичний - вивчення закономірностей спадковості й мінливості на рівні популяцій. Цей метод дає можливість вивчати частоти зустрічальності алелей й генотипів у популяціях організмів.

Номер слайду 27

Методи генетичної інженерії - це особлива група методів, за допомогою яких вивчають переміщення, перебудову, сполучення генів і зміну спадковості. До цієї групи належать методи генної інженерії (наприклад, метод штучного синтезу генів поза організмом), методи клітинної інженерії (наприклад, метод гібридизації соматичних клітин) та ін. У сучасній генетиці використовуються найрізноманітніші методи, але основним залишається гібридологічний метод.

Номер слайду 28

Домашнє завдання.1. Вивчити § 6 до ст. 33 – 36.2. Розвязати задачу 1 та 2 на ст. 59 навч. підручника.

Номер слайду 29

Структура сучасної генетики:1) медична генетика;2) селекційна генетика;3) генетика людини;4) радіаційна генетика;5) молекулярна генетика;6) популяційна генетика.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
8 лютого
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку