Генетично модифіковані організми (ГМО) — це організми, у яких генетичний матеріал (ДНК) змінений у такий спосіб, що не відбувається в природних умовах. Цю технологію часто називають «сучасною біотехнологією»або «генною технологією». Це дозволяє переносити відібрані індивідуальні гени з одного організму в інший.
Сам по собі трансген, що потрапив до організму людини разом із їжею, помітної шкоди не наносить, тому що вбудуватися в генетичний код людини він не може. Трансген лише блукає організмом та провокує синтез білків.На перший погляд - нічого страшного, але ці білки не характерні для організму людини. Тому неможливо передбачити наслідки такого синтезу та рівень шкоди, яку нанесуть ці білки організму людини.Статистичні дані свідчать про те, що регулярне вживання продуктів із ГМ кукурудзи та сої провокує алергічні реакції організму.Наприклад, в США , де ГМ продукти вільно вживаються в їжу, на алергію страждають приблизно 70% населення. В Швеції така продукція заборонена і алергія діагностується лише у 7% населення. Навряд чи це збіг!Наслідком вживання трангенної продукції є порушення структури слизової оболонки шлунку, зміна складу мікрофлори кишечника. Як наслідок цих процесів - зниження імунітету, порушення обміну речовин.Доведено, що трансгени вбудовуються в генетичний апарат симбіотичних бактерій кишечника людини, а це генетична мутація, наслідком якої може бути розвиток. Вплив ГМО продуктів на організмлюдини.
Чим нам загрожують генетичномодифіковані продукти?Біотехнологічні корпорації доводять, що їх нова продукція зробить сільське господарство стійким, переможе голод, вилікує епідемії і значно поліпшить здоровʼя народу. Але насправді своїми діями у сфері бізнесу і політики генні інженери ясно продемонстрували, що вони хочуть використати ГМО для того, щоб захопити і монополізувати світовий ринок насіння, продуктів харчування, тканин і медичних препаратів.
Вплив ГМО на навколишне середовище. Генетичне забруднення планети набагатострашніше хімічного або радіоактивного. Ми поміщаємо живі організми без всякої еволюційної історії в середовище, яка не. Знає, як до них пристосуватися. Щоб довести всі наслідки вживання продуктів з ГМО, необхідно 40-50 років. Чималий строк, погодьтеся. Тому щоб ненажити собі проблем і хвороб, буде не зайвою деяка обережність при виборі продуктів харчування.
1. ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві.2. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процесистаріння та регенерації.3.Найбільше вирощують генетично модифіковану сою,кукурудзу та бавовну. ВИКОРИСТАННЯ
ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНА ЇЖАГенетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми набувають певних якостей завдякипереносу в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з ртеному споріднених видів (цисгенез).
СПИСОК ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ, ПОМІЧЕНИХ У ВИКОРИСТАННІ ГМО: Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування.• Hershey's (Хершіс) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоів. Coca-Cola (Кока-Кола) – виробництво напоїв Кока-Кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі».
СПИСОК ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ, ПОМІЧЕНИХ У ВИКОРИСТАННІ ГМО: Mc. Donald's (Макдональдс) - «ресторани» швидкого харчування.Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру,дитячого харчуванняMars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс.Pepsi. Co (Пепсі-Кола) - напої Пепсі.
Міфи та реаліїУ суспільстві формуються уявлення про переваги використання ГМО, що даєможливість:вирішувати низку проблем у сільському господарстві: значно підвищувати врожайність культурних рослин та уникати втрат при зберіганні;поліпшувати харчові якості рослинних продуктів через збільшення вмісту вітамінів, білків та ін.;зменшувати екологічне навантаження на навколишнє середовище за рахунок значного зниження витрат пестицидів, мінеральних добрив;створювати рослини — продуценти лікарських препаратів без небезпеки перенесення в утворювані препарати патогенів.
Але на сьогоднішній день:немає наукового обґрунтування і гарантій безпечності споживання ГМО людьми і сільськогосподарськими тваринами в довгостроковій перспективі;відсутній жорсткий контроль за якістю генетично проникнення ГМО на територію України;не розроблено адаптовані до відповідних правових норм ЄС законодавчі акти України про державну політику регулювання діяльності в галузі генної інженерії;рівень поінформованості населення про потенційні ризики використання ГМО є низьким;відсутня державна оцінка доцільності та корисності від впровадження генетично модифікованих продуктів;не розроблено процедуру проведення експертизи ГМО щодо можливого негативного впливу на здоров’я людей та довкілля.