Презентація "Географічне положення Африки"

Про матеріал
Дана презентація допоможе провести урок георафії цікаво та інноваційно. Матеріал містить різноманітні географічні прийоми "Коротко і зрозуміло","Географічний вибір", "Дивуй", "Так чи ні","Поміркуй", "Логічний ланцюжок", "Асоціації", "Відгадай"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пролунав уже дзвінок,Починаємо урок. Старанно працювати будемо ми, Щоб почути у кінці – Що у 7-А учні просто молодці!

Номер слайду 2

Гра “Спіймай помилку”1.250млн.р.тому на нашій планеті існував один гігантський материк Тетіс. (Тетіс – це прадавній океан, а материк – Пангея).2. Найбільша частина суходолу, оточена з усіх боків океанами і морями називається острів.(материк).3. Материк – це історично сформований підрозділ поверхні Землі, що включає найбільші частини суходолу та розташовані поблизу нього острови.(частина світу).4. Африка, Південна, Північна Америка, Європа, Австралія, Антарктида, Азія – материки нашої планети.(Європа та Азія – це частини світу).5. Умовна лінія, що поділяє нашу Землю на північну та південну півкулі називається нульовий меридіан.(екватор).

Номер слайду 3

Гра «Асоціації»Африка. Спека. Пісок. Слон. Екватор. Сахара. Пустеля

Номер слайду 4

Гра «Дивуй»Приблизно 1 млн.р.тому внутрішні сили Землі остаточно порушили сухопутний зв’язок між Європою і розташованим на південь від неї величезним масивом суходолу площею 30млн.км2. Так утворилася Африка – улюблениця Сонця. На екваторі щодня йдуть дощі, в тропіках - пустелі, де роками не випадає жодної краплини вологи. В Африці живе найбільша тварина суходолу – африканський слон, найвища тварина світу – жираф, чемпіон з бігу серед тварин – гепард, найбільший на Землі птах – африканський страус, найшвидша змія – африканська мамба. До Африки восени відлітають птахи з України: лелеки, ластівки, журавлі. Саме Африка – батьківщина таких культур як буряки, цибуля, капуста, кавуни.

Номер слайду 5

Тема: “Географічне положення Африки. Дослідження і освоєння материка”

Номер слайду 6

План вивчення материка:1. Фізико-географічне положення2.Історія відкриття та дослідження материка.3. Будова земної кори, рельєф та корисні копалини.4. Клімат.5. Внутрішні води.6. Природні зони.7. Населення.8. Політична карта.

Номер слайду 7

Гра «Так чи ні»1. Екватор не перетинає Африку. 2. Нульовий меридіан перетинає материк на заході, тому він знаходиться у чотирьох півкулях Північній, Південній, Західній та Східній. 3. Відносно екватора Африка розташована у Північній та Південній півкулях. 4. Африку перетинають на півночі та півдні полярні кола, а також північний та південний тропіки. 5. Материк омивають два океани, на заході – Тихий, а на сході – Індійський. 6. Африканський континент має зв’язок з Євразією та Антарктидою.

Номер слайду 8

Гра «Логічний ланцюжок»Тетіс, «дрейф материків», розкол, Пангея, Альфред Вегенер, обриси материка, внутрішні сили. Правильна відповідь: Пангея-Тетіс-внутрішні сили-розкол-Альфред Вегенер-обриси материка.

Номер слайду 9

Гра «Відгадай»На сході Африки в Індійський океан виступає так званий «африканський ріг», що за своєю формою нагадує ріг носорога. Про що йде мова? Відповідь: півострів Сомалі.

Номер слайду 10

Гра «Коротко і зрозуміло»Геродот – Африка з усіх сторін омивається водою, крім тієї частини де з’єднаний з Азією. Бартоломеу Діаш – у 1487-1488 роках експедиція дісталася мису Доброї Надії. Васко да Гама – у 1497 році обігнув Африку, перетнув Індійський океан, досяг Індії. Давід Лівінгстон – 30 років досліджував Африку, плавав по річці Замбезі, відкрив водоспад Вікторія, перетнув пустелю Калахарі. Генрі Стенлі – досліджував Центральну Африку.Єгор Ковалевський – співвітчизник, досліджував північно-східну Африку.

Номер слайду 11

Давід Лівінгстон. Після смерті мандрівника темношкірі друзі на руках несли його тіло 1500 км. До узбережжя Індійського океану, звідки воно на кораблі потрапило на батьківщину. Серце ж Лівінгстона було поховане в Африці, це був його заповіт.

Номер слайду 12

Гра «Географічний вибір»Острів Мадагаскар, Гавайські острови, острів Кіпр, Канарські острови, мис Альмаді, Гвінейська затока, мис Байрон, Мозамбіцька протока, річка Амазонка, водоспад Ігуасу, водоспад Вікторія, Червоне море, Середземне море, Саргасове море, Суецький канал, півострів Аравійський, півострів Сомалі. Правильна відповідь: Острів Мадагаскар, Канарські острови, мис Альмаді, Гвінейська затока, Мозамбіцька протока, водоспад Вікторія, Червоне море, Середземне море, Суецький канал, півострів Сомалі.

Номер слайду 13

Гра «Поміркуй»1. Африку омивають два океани Індійський та Атлантичний, який з океанів найбільше впливає на природу материка?(Атлантичний океан)2. Внутрішні райони Африки тривалий час залишалися для європейців «білою плямою». Чому на сьогодні ця пляма зникла? (Відкриті всі території)

Номер слайду 14

Гра «П'ять речень»1. Африку посередині перетинає екватор.2. Материк знаходиться у чотирьох півкулях.3. Найбільший острів Мадагаскар.4. Африканський ріг – це півострів Сомалі.5. Давід Лівінгстон 30 років мандрував Африканським континентом.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати у підручнику параграф 11, 12 (стор.76-82), вивчити географічну номенклатуру, творче завдання: за допомогою ТЗН підготувати малюнки вивчених географічних об’єктів за вибором.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
1926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку