Урок- круглий стіл з географії. Тема: "Електроенергетика світу: проблеми і перспективи розвитку. Відновлювальні джерела енергії"

Про матеріал
Урок-круглий стіл з елементами рольової гри.Мета. освітня: учні називають типи електростанцій за джерелом енергетичних ресурсів, оцінюють перспективи використання відновлюваних джерел енергії в Україні та своєму регіоні, виявляють переваги і недоліки виробництва електроенергії на різних типах електростанцій; розвиваюча: розвивати здатність до пошуку та засвоєння нових знань, вдосконалювати навички самостійної роботи з додатковими джерелами інформації; вміння вести дискусію; розвивати критичне, логічне і структурне мислення; розвивати інформаційну, комунікативну і світоглядну компетентність учнів; сприяти соціальній адаптації учнів до умов життя суспільства; виховна: виховувати бережливе ставлення до природи, ощадливість у використанні енергії; виховувати повагу до іншої думки; виховувати інтерес до вивчення теми, розвитку суспільства і держави.
Перегляд файлу

Урок  географії

Тема. Електроенергетика світу: проблеми і перспективи розвитку. Відновлювальні джерела енергії 

Мета.

освітня: учні називають типи електростанцій за джерелом енергетичних ресурсів, оцінюють перспективи використання відновлюваних джерел енергії в Україні та своєму регіоні, виявляють переваги і недоліки виробництва електроенергії на різних типах електростанцій;

розвиваюча: розвивати здатність до пошуку та засвоєння нових знань, вдосконалювати навички самостійної роботи з додатковими джерелами інформації; вміння вести дискусію; розвивати критичне, логічне і структурне мислення; розвивати інформаційну, комунікативну і світоглядну компетентність учнів; сприяти соціальній адаптації учнів до умов життя суспільства;

виховна: виховувати бережливе ставлення до природи, ощадливість у використанні енергії; виховувати повагу до іншої думки; виховувати інтерес до вивчення теми, розвитку суспільства і держави.

Тип уроку: урок-круглий стіл з елементами рольової гри.

Обладнання: підручники, атласи, карта адміністративно-територіального поділу України, комп’ютер, проектор (інтерактивна дошка), мультимедійна презентація.

Опорні та базові поняття: первинний сектор господарства, вторинний сектор господарства, електроенергетика, ТЕС, ГЕС, ГАЕС, АЕС, ВЕС, СЕС, ЛЕП, паливно-енергетичний баланс.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ (2 хв)

Доброго дня! На сьогоднішньому уроці ми поговоримо про актуальні проблеми використання різноманітних видів енергії для потреб людства, акцентуємо увагу на перевагах і недоліках кожного виду енергії. Задля якомога кращого висвітлення проблем теми я пропоную провести цей урок у формі засідання круглого столу, в якому кожен учень, кожна сторона зможе досить повно висвітлити свою позицію з питання, довести свою думку до учасників даного засідання.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЧУТТЄВОГО ДОСВІДУ Й ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ (7 хв)

  • Що таке енергія, навіщо вона потрібна людині?
  • Які види енергії ви знаєте?
  • Яка види енергії використовують вичерпні джерела, які невичерпні джерела?
  • В чому полягає ощадливість у використанні енергії, що ви чули з даного питання?
  • Яка галузь господарства виробляє енергію і до якого сектору економіки вона належить?
  • Які типи електростанцій ви знаєте (ви чули)?

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ (2 хв)

На відміну від первинного сектора, вторинний сектор поєднує галузі переробної промисловості. Серед них особливе значення має галузь, яка безпосередньо впливає на розвиток усіх інших галузей господарства та умови життя на­селення. Це електроенергетика. Актуальність вивчення цієї теми досить важлива, адже сьогодні людство постає перед багатьма викликами серед яких це:

  • Вичерпність ресурсів для традиційних видів електроенергетики (які це?)
  • Зростання тиску на довкілля (зокрема атмосферу) традиційних видів енергії, які можете назвати проблеми?
  • Заміна традиційних видів енергії нетрадиційними, новими (які це?)

Про ці та інші проблеми будемо намагатися поговорити сьогодні на уроці…

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

 

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ (26 хв)

Вступне слово віце прем’єр-міністра енергетики

Електроенергетика — це базова галузь промисловості, яка забезпечує виробництво, транспортування й постачання електроенергії та тепла (у вигляді гарячої води або пари). У промисловості електричну енергію застосовують для приведення в дію різних механізмів і безпосередньо в технологічних процесах. Електроенергія в побуті є основним чинником забезпечення комфортабельного життя людей. Загалом рівень розвитку електроенергетики відображає рівень економічного розвитку суспільства і можливості науково-технічного прогресу.

Сьогодні на засіданні нашого профільного міністерства я б хотів(ла) звернути вашу увагу на актуальність впровадження новітніх науково-технічних досягнень в нашій сфері, зокрема на економію електроенергії та використанню новітніх джерел енергії. Хотілося б почути думку екологів з даної проблеми.

Слово надається пану (пані) міністру теплової енергетики

Теплова енергетика як у світі, так і Україні зокрема використовує енергію викопних вуглеводнів, таких як кам’яне/буре вугілля, нафту та природний газ, а також продукти їхньої переробки – мазут, отже основним способом отримання енергії в галузі теплової енергетики є на сьогодні спалювання вугілля, та продуктів нафтопереробки, природного газу, горючих сланців на теплових станціях (ТЕС).

Наша країна забезпечена власним вугіллям ~ на 95-100%, природним газом ~ на 25% і нафтою ~ на 10%.

Можна сказати, що частка теплової енергетики у структурі виробництва електроенергетики України різко впала з 45% до 30-35% за останні чотири роки в зв’язку з подіями на Донбасі та перебоями в постачанні вугілля на територію України.

Вугілля - найпоширеніший вид викопного палива на планеті. Спеціалісти вважають, що його запасів вистачить на 500 років. Крім того, поклади вугілля поширені в світі більш-менш рівномірно і воно є економічнішим, ніж нафта. Тому споживання високоякісного вугілля буде продовжувати зростати. Це можна сказати і про нашу державу, адже на території України є також значні поклади кам’яного вугілля – тому теплова енергетика є перспективною галуззю всієї електроенергетики.

Заперечення еколога 1.

Я з цим категорично не погоджуюсь, адже теплова енергетика є найбільшим забруднювачем навколишнього середовища. Провідні країни світу поступово відмовляються від неї.

Вплив теплової енергетики на навколишнє середовище залежить від виду використаного палива. Найбільш умовно чистим паливом є природний газ, далі слідують нафтопродукти, кам'яне вугілля, буре вугілля, сланці.

У результаті роботи ТЕС у зв'язку з недостатнім очищенням топкових газів і спалюванням низькосортного палива до атмосфери потрапляють різноманітні газоподібні забруднювачі, основні з них: чадний газ (СО), вуглекислий газ (СО2), оксиди нітрогену (NO, NO2), а також високотоксична речовина бензапирен. ТЕС що працюють на вугіллі є також джерелом викидів діоксиду сірки (SO2). Потрапляння цих забруднювачів до атмосфери викликає масу екологічних проблем (парниковий ефект, смоги, кислотні дощі, порушення озонового шару).

Продовжує еколог 2…

При роботі ТЕС на вугіллі утворюються також зола, шлаки, для складування яких потрібні величезні території земель. Зола і шлак містять в своєму складі важкі метали, радіоактивні елементи в незначній кількості, які розносяться вітром і накопичуються на прилеглій території. Великі об'єми води витрачаються на ТЕС на охолодження агрегатів.

ТЕС є джерелом теплового забруднення. Вода, використана для охолоджування агрегатів, проходить охолодження у градирнях, ставках-охолоджувачах і часка тепла скидається до водних об'єктів, зумовлюючи їх теплове забруднення. Викиди великої кількості тепла і вуглекислого газу сприяють підвищенню температури на Землі.

Значні території земель відводяться при видобутку вугілля для складування порожньої породи. Відвали порожніх порід схильні до розпорошення, часто самозапалюються і є джерелом викидів до атмосфери продуктів їх згоряння.

Тому стратегію розвитку електроенергетики України слід розробляти на поступовій відмові від теплової енергетики зменшеня її частки виробництва в структурі електроенергетики України.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

Добре. Думки  стосовно теплової електроенергетики пролунали і взято до уваги… А тепер слово надається пані (пану) міністру атомної енергетики…

Міністр атомної енергетики…

Я́дерна енерге́тика або атомна енергетика — галузь енергетики, що використовує ядерну енергію для електрифікації і теплофікації; область науки і техніки, що розробляє методи і засоби перетворення ядерної енергії в електричну і теплову.

Перевагами ядерної енергетики перед енергетикою інших видів є велика теплотворна здатність ядерного палива (у 2 млн разів більша, ніж нафти, і в 3 млн разів більша, ніж вугілля), кращі економічні показники, менше забруднення навколишнього середовища. До того ж відпадає потреба використовувати кисень, якого на енергетичні потреби спалюється в 5 раз більше, ніж його споживають усі живі істоти. Крім того, запаси ядерного пального (якщо їх повністю використати) приблизно в 20 разів перевищують запаси органічного палива всіх видів.

Основа ядерної енергетики — атомні електростанції, які забезпечують близько 6 % світового виробництва енергії та 13-14 % електроенергії. За даними МАГАТЕ у 2013 році у світі працювало 437 промислових ядерних реакторів, розташованих на території 31 країни. Було збудовано також понад 150 суден з ядерними енергетичними установками.

За прогнозами фахівців, частка ядерної енергетики в загальній структурі вироблення електроенергії у світі буде безупинно зростати за умови реалізації основних принципів концепції безпеки атомних електростанцій. Головні принципи цієї концепції — істотна модернізація сучасних ядерних реакторів, посилення мір захисту населення і навколишнього середовища від шкідливого техногенного впливу, підготовка висококваліфікованих кадрів для атомних електростанцій, розробка надійних сховищ радіоактивних відходів тощо.

Розвиток атомної енергетики в Україні перспективна галузь енергетики, так на її частку сьогодні припадає більше 52 % виробництва всієї електроенергії України…

Думка еколога 1…

Так, атомна енергетика умовно чистіша галузь ніж теплова… Але не забуваймо про радіоактивні відходи утворюються на всіх стадіях паливно-енергетичного циклу і вимагають спеціальних методів поводження з ними. Найбільш небезпечним є відпрацьоване в реакторі паливо. У процесі згоряння ядерного палива вигоряє лише 0,5 - 1,5%, решту маси складають радіоактивні відходи. Частина їх піддається переробці, основна ж маса - похованню. Технологія поховання дуже складна і дорога.

Продовжує еколог 2…

АЕС є джерелом теплового забруднення. На одиницю продукції, що випускається на АЕС, в (2 - 2,5) рази більше викидів тепла, ніж на ТЕС. Об'єм підігрітих вод на АЕС також значно більший.

Термін експлуатації АЕС складає близько 30 років. Значні витрати потрібні для виведення АЕС з експлуатації. Головна частина розв'язання цього питання полягає в будівництві саркофага над ними і подальшого обслуговування його протягом тривалого часу.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

Отже думку панні (пана) міністра атомної енергетики було вислухано, а також висновки екологів… А що там стосовно гідроенергетики?

Виступ міністра гідроенергетики…

Енергія води, як і енергія вітру, використовується людьми здавна як джерело механічної енергії, а починаючи з ХХ ст. і як джерело електроенергії. У світі побудована велика кількість гідроелектростанцій, причому в деяких країнах частка електрики, виробленої на гідроелектростанціях висока. В Україні, на Дніпрі, побудовано каскад з 6 гідроелектростанцій. Слід зазначити, що в останні роки будівництво гідроелектростанцій у світі значно скорочено внаслідок відсутності сприятливих умов.

ГЕС і ГАЕС у порівнянні з іншими об’єктами електроенергетики забезпечують найефективніший процес вироблення електроенергії при найнижчих експлуатаційних витратах і найдовшому терміну експлуатації. Враховуючи старіння з часом споруд і обладнання, важливого значення набуває реконструкція існуючих ГЕС і ГАЕС, спрямована на подальше вдосконалення технологічного процесу на основі сучасних технологій, підвищення їх потужності й виробітку, забезпечення сучасних вимог з безпеки гідротехнічних споруд та екологічної безпеки, продовження терміну служби.

Переваги використання гідроенергетики:

  • використання відновлюваної енергії
  • є дуже дешевою електроенергія
  • робота не супроводжується шкідливими викидами в атмосферу
  • швидкий (щодо ТЕЦ / ТЕС) вихід на режим видачі робочої потужності після включення станції

Заперечення еколога 2

Але гідроенергетика також має певні недоліки, так основні екологічні проблеми ГЕС пов'язані із створенням водосховищ і затопленням значних площ родючих земель.

У результаті підвищення рівня води відбувається підтоплення прилеглих до водосховищ територій, заболочування, додаткове виведення з сільськогосподарського обороту земель. Особливо ці проблеми характерні для рівнинних річок. Так, наприклад, на Дніпрі створено шість водосховищ, в результаті 500 тис. га земель затоплено і близько 100 тис. га подтоплено і засолене. Із затоплених територій відселені жителі багатьох сіл, прокладені нові комунікації, дороги і т. д.

Продовжує міністр гідроенергетики…

Проте у гірських районах де водосховища переважно займають невеликі території, дія на навколишнє середовище ГЕС значно менше. У деяких країнах з гірським рельєфом значну частину енергії отримують за рахунок гідроенергетики (у Норвегії ГЕС забезпечують 97% електроенергії).

Еколог 1

Із створенням водосховищ порушується міграція прохідних риб до своїх нерестовищ. Багато риби гине при потраплянні в лопатки турбін. У водосховищах відбуваються великі втрати води за рахунок випаровування із значних водних поверхонь. З підвищенням випаровування відбувається зниження температури, збільшення туманних явищ.

У водосховищах знижується ступінь проточності води, інтенсивності водообміну, що призводить до накопичення забруднювачів, погіршення якості води. У них збільшується кількість органічних речовин за рахунок екосистем, що пішли під воду (деревина, інші рослинні залишки, гумус грунтів і так далі).

При створенні водосховищ знижується приток прісної води до морів, озер, куди впадають ці річки, це призводить до зниження рівня води в морях, збільшенню солоності води, загибелі багатьох видів риб.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

З виступів міністрів теплової, атомної та гідроенергетики вимальовується картина згідно якої можна зрозуміти стан традиційних видів енергії та перспективи їх розвитку. Своє слово могли сказати і пани екологи, їх думка зрозуміла, і можна сприймати їхню критику і робити певні висновки на майбутнє розвитку енергетики…

Але на сьогодні досить активна увага приділяється нетрадиційним та відновлюваним джерелам енергії, які останнім часом стали одним із важливих критеріїв сталого розвитку світової спільноти. Здійснюється пошук нових і вдосконалення існуючих технологій, виведення їх до економічно ефективного рівня та розширення сфер використання.

Головними причинами такої уваги є очікуване вичерпання запасів органічних видів палива, різке зростання їх ціни, недосконалість та низька ефективність технологій їхнього використання, шкідливий вплив на довкілля, наслідки якого все більше і більше турбують світову спільноту, про що і говорили наші екологи

До нетрадиційних відновлюваних джерел енергії (НВДЕ) відносять геотермальну, сонячну, фотоелектричну та теплову енергію, енергії припливів, хвиль океану, вітру, тверду біомасу, гази з біомаси, рідкі біопалива та відновлювані муніципальні відходи, а також теплову енергію, що «створюється» завдяки тепловим насосам, торф, шахтний метан та вторинні джерела енергії, такі як: скидне тепло, промислові відходи, тиск доменного газу та природного газу під час його транспортування.

  На сьогодні частка НВДЕ у виробництві енергії у світі ще не є значною, але їх потенціал на кілька порядків перевищує рівень світового споживання паливно-енергетичних ресурсів. Темпи зростання обсягів виробництва енергії НВДЕ також значно перевищують аналогічні для традиційних видів енергії. Так, у найближчі 10 років, прогнозується щорічне зростання світових обсягів виробництва електроенергії традиційної електроенергетики на рівні 2,8%, а електроенергії НВДЕ – 9,2%.

Тож давайте заслухаємо думку міністрів нетрадиційних видів енергії… Хто перший почне?

  Міністр вітрової енергії

Вітроенергетика – галузь відновлюваної енергетики, яка спеціалізується на використанні кінетичної енергії вітру. Цей вид джерела енергії є непрямою формою сонячної енергії, і, тому, належить до відновлюваних джерел енергії. Зараз вітер використовується для видобутку електроенергії. Хоча ціна (на 2007р.) 1 Квт-години видобутої з енергії вітру порівняно невисока – 4 центи – але всі проекти по будівництву нових вітряків зазвичай дуже повільно окуповують себе.

Джерело вітроенергетики – сонце, так як воно є відповідальним за утворення вітру. Від загальної кількості енергії сонця 1-2% перетворюється на енергію вітру. Ця кількість вп’ятеро перевищує річну світову енергетичну потребу. Сучасна технологія дозволяє використовувати тільки горизонтальні вітри, що знаходяться близько до поверхні землі та мають швидкість від 12 до 65 км/год.

Для того, щоб будівництво вітроелектростанції виявилося економічно виправданим, необхідно, щоб середньорічна швидкість вітру в даному районі складала не менш 6 метрів за секунду. У нашій країні вітряки можна будувати на узбережжях Чорного і Азовського морів, у степових районах, а також у горах Криму і Карпат.

Переваги вітрової енергетики полягають в екологічно чистому способі вироблення енергії. Вона не забруднює атмосферу, не споживає палива і не спричинює теплового забруднення довкілля. Максимальне ефективне використання енергії вітру в Україні, дасть можливість щорічно виробляючи 5,71 млн. МВт-год, забезпечити 2,5% загального річного електроспоживання в Україні.

Журналіст-критик     

Але можна назвати певні недоліки, так вітрові електростанції створюють шум високої частоти, тому потребують великих земельних ділянок для свого розміщення, а також заважають близьким населеним пунктам. Є ще один вид впливу вітрової енергетики: генератори великих вітродвигунів обертаються зі швидкістю близько 30 обертів за секунду. Це близько до частоти синхронізації телебачення. Тому великі вітродвигуни можуть заважати прийому передач на відстані до 1,6 км.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

Дуже добре. А що скаже наш міністр сонячної енергії?

Міністр сонячної енергії…

Сонячна енергетика – використання сонячної енергії для отримання енергії в будь-якому зручному для її використання вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і в перспективі може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів.

Сьогодні для перетворення сонячного випромінювання в електричну енергію існує дві можливості: використовувати сонячну енергію як джерело тепла для вироблення електроенергії традиційними способами (наприклад, за допомогою турбогенераторів) або ж безпосередньо перетворювати сонячну енергію в електричний струм в сонячних елементах. Сонячну енергію використовують також після її концентрації за допомогою дзеркал – для плавлення речовин, дистиляції води, нагріву, опалювання і т.д.

Сонячні фотоелементи вже сьогодні знаходять своє специфічне застосування. Вони виявилися практично незамінними джерелами електричного струму в ракетах, супутниках і автоматичних міжпланетних станціях, а на Землі – в першу чергу для живлення телефонних мереж в неелектрифікованих районах або ж для малих споживачів струму (радіоапаратура, електричні бритви і запальнички і т.п.).

Переваги сонячної енергетики є в загальнодоступності і невичерпності джерела; теоретично, повна безпека для навколишнього середовища (проте в даний час у виробництві фотоелементів і в них самих використовуються шкідливі речовини).

Журналіст-критик…

Я б назвав певні недоліки сонячної енергетики:

  • через відносно невелику величину сонячної постійної активності для сонячної енергетики потрібне використання великих площ землі під електростанції, але фотоелектричні елементи на великих сонячних електростанціях встановлюються на висоті 1,8—2,5 метра, що дозволяє використовувати землі під електростанцією для сільськогосподарських потреб, наприклад, для випасу худоби, що зменшує цей негатив.
  • потік сонячної енергії на поверхні Землі дуже залежить від широти і клімату. У різних місцевостях середня кількість сонячних днів в році може дуже відрізнятися;
  • залежність потужності сонячної електростанції від часу доби і погодних умов;
  • висока ціна сонячних фотоелементів (але, в 1990-2005 рр. ціни на фотоелементи знижувалися в середньому на 4 % на рік);
  • не дивлячись на екологічну чистоту отримуваної енергії, самі фотоелементи містять отруйні речовини, наприклад, свинець, кадмій, галій, миш'як і т. д., а їх виробництво споживає масу інших небезпечних речовин.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

Слово надається міністру біоенергетики…

Біопаливо або біологічне паливо – органічні матеріали, такі як деревина, відходи та спирти, що використовуються для виробництва енергії. Офіційне визначення біопалива – будь-яке паливо мінімум з 80 % вмістом (за об'ємом) матеріалів, отриманих від живих організмів, зібраних в межах десяти років перед виробництвом.

До біомаси входять не тільки рослинна органічна речовина (зернові культури, кукурудза, соняшник, відходи деревини), але й гній, газ звалищ. При цьому установки анаеробної переробки біомаси з отримання біогазу, тобто біогазові установки виконують також роль очисних споруд, бо переробляють органічні відходи у нейтральні мінеральні продукти. Якщо установки для використання вітрової, сонячної енергії є пасивно чистими, то біогазові установки є активно чистими, бо усувають екологічну небезпеку тих продуктів, які й використовують у якості джерела енергії. Наприклад, технологія метанового зброджування гною дозволяє отримувати біогаз і усуває бактеріальне, хімічне забруднення ґрунту, води, повітря, що відбувається у накопичувачах гною. При цьому виробляються високоякісні добрива, білково-вітамінні кормові добавки, тому вона є безвідходною.

Отож якщо будемо розвивати біоенергетику, використовуючи практично відходи виробництв, будемо мати можливість отримувати екологічно чисте пальне.

Журналіст-критик

Недоліків використання біопалива фактично немає, тільки вчені встановили, що неефективно виготовляти біодизель з ріпакової олії, тому що для заправки одного авто протягом року, необхідно приблизно 1500 літрів олії, а це ділянка землі з футбольне поле при врожайності ріпаку до 3000 кг/га.

Віце прем’єр-міністр енергетики.

Все зрозуміло. Далі слово надається міністру геотермальної енергетики…

Міністр геотермальної енергетики…

 Геотермальна енергія (природне тепло Землі), акумульована в перших десятьох кілометрах Земної кори, за оцінкою вчених досягає 137 трлн. тонн умовного палива (т у.п.), що в 10 разів перевищує геологічні ресурси усіх видів палива разом узятих.

З усіх видів геотермальної енергії мають найкращі економічні показники гідрогеотермальні ресурси – термальні води, пароводяні суміші і природна пара.

В Україні прогнозні експлуатаційні ресурси термальних вод за запасами тепла еквівалентні використанню близько 10 млн. т у.п. на рік. Серед перспективних районів для пошуків і розвідки геотермальних ресурсів знаходиться Донецький басейн.

Переваги: геотермальну енергію отримують від джерел тепла з великими температурами, вона має декілька особливостей: температура теплоносія значно менша за температуру при спалюванні палива і найкращий спосіб використання геотермальної енергії – комбінований (видобуток електроенергії та обігрів).

Журналіст критик     

Маємо і недоліки при використанні гідротермальної енергетики. Це низька термодинамічна якість; необхідність використання тепла біля місця видобування; вартість спорудження свердловин виростає зі збільшенням глибини.

Висновок віце прем’єр-міністра…

В Україні існує значний потенціал використання НВДЕ (Нетрадиційних відновлювальних джерел енергії). З іншого боку, проблеми ефективності використання традиційних джерел енергії в Україні стоять ще гостріше, ніж у світі чи країнах ЄС. Причинами цього є застарілі технології, вичерпання ресурсів використання основних фондів генерації електроенергії і тепла, що разом з низькою ефективністю використання палива призводить до значних обсягів викидів шкідливих речовин. Значні втрати при транспортуванні, розподілі та використанні електроенергії і тепла, а також монопольна залежність від імпорту енергоносіїв ще більш ускладнюють ситуацію на енергетичних ринках країни.

Таким чином, Україна має нагальну потребу у переході до енергетично ефективних та екологічно чистих технологій, якими є, в тому числі, і НВДЕ.

Обнадійливим є також і зростаюче усвідомлення підприємствами нагальної потреби підвищення енергоефективності виробництва у комплексі з екологічною безпекою, отримання енергоносіїв та використання з цієї метою альтернативних джерел, горючих відходів згубних для довкілля, які підлягають знешкодженню, викидів як додаткового джерела енергоресурсів.

Висновок екологів…

У наш час в атмосферу щорічно викидається 20—30 млрд. тонн оксиду вуглецю. Прогнози свідчать, що при збереженні таких темпів у майбутньому до середини століття середня температура на Землі може підвищитися на декілька градусів, що призведе до непередбачених глобальних кліматичних змін. Порівнюючи екологічну дію різних енергоджерел, необхідно врахувати їх вплив на здоров’я людини. Високий ризик для працівників у випадку використання вугілля пов’язаний із його видобутком у шахтах і транспортуванням і з екологічним впливом продуктів його спалювання. Останні дві причини стосуються нафти й газу та впливають на все населення. Встановлено, що глобальний вплив викидів від спалювання вугілля й нафти на здоров’я людей діє приблизно так само, як аварія типу Чорнобильської, що повторюється раз на рік. Це — «тихий Чорнобиль», наслідки якого безпосередньо невидимі, але постійно впливають на екологію. Концентрація токсичних домішок у хімічних відходах стабільна, і врешті-решт усі вони перейдуть у екосферу, на відміну від радіоактивних відходів АЕС, що розпадаються.

У цілому реальний радіаційний вплив АЕС на природне середовище є набагато (у 10 і більше разів) меншим припустимого. Якщо врахувати екологічну дію різноманітних енергоджерел на здоров’я людей, то серед невідновлюваних джерел енергії ризик від нормально працюючих АЕС мінімальний як для працівників, діяльність яких пов’язана з різними етапами ядерного паливного циклу, так і для населення. Глобальний радіаційний внесок атомної енергетики на всіх етапах ядерного паливного циклу нині становить близько 0,1 % природного фону і не перевищить 1 % навіть при найінтенсивнішому її розвитку в майбутньому.

Думки із-за кордону…

Віце прем’єр-міністр з енергетики…

Слово надається нашим гостям…

Посол Німеччини…

ФРН: «ПОВОРОТ» ДО ЕКОНОМІЇ

У своїй енергетичній політиці ФРН керується останніми роками концепцією «енергетичного повороту» (Energiewende), який передбачає поступову відмову від вуглеводневої та атомної енергетики та перехід на її відновлювані джерела, а також більш економне та дбайливе використання енергії.

Основними цілями реалізації «енергетичного повороту» є боротьба зі зміною клімату; зниження залежності від імпорту енергоносіїв (Німеччина не має нафти і газу, але володіє великими запасами вугілля); стимулювання розвитку технологічних інновацій та «зеленої економіки»; зменшення ризиків використання атомної енергії (особливо після аварії на «Фукусімі»); боротьба з монополіями в енергетичному секторі тощо.

Концепція вперше була сформульована ще в 1980 році, але статусу державної набула пізніше. У 2010 році федеральний уряд прийняв першу масштабну енергетичну концепцію, в якій намічені цілі аж до 2050 року.

Згідно з нею, до 2022 року Німеччина має намір повністю зупинити роботу всіх АЕС, до 2025 року - збільшити частку електроенергії з альтернативних джерел до 40-45%, а до 2050 - до 80%.

За підсумками 2015 року на частку «чистої» енергетики в Німеччині доводилося чверть всієї виробленої в країні. По всій державі встановлено величезна кількість сонячних ферм і вітряків. Енергія води, звалищний газ, очищений газ і біомаса теж грають свою роль, хоча і займають меншу частку в енергобалансі, ніж сонячна і вітрова енергія.

Розроблена і вперше випробувана в ФРН збалансована, довгострокова система «зелених тарифів» вивела країну у світові лідери за обсягом інвестицій в поновлювані джерела енергії і кількості установок, що працюють на енергії вітру, сонця або біопаливі. Розвиток відновлюваних джерел енергії зараз дає роботу понад 371 тисячі громадян.

Інвестиції у відновлювану енергетику значні - 18,8 млрд євро в минулому році, з яких 6,5 млрд було витрачено на заходи з енергозбереження. При цьому вдалося знизити обсяги імпорту викопного палива і заощадити порівняно з 2013 роком 9,1 млрд євро.

У 1990-х роках Німеччина мала одну з найдорожчих в Європі електричну енергію, але в останні роки ціна зменшилася майже на третину. Сьогодні біржова ціна на електрику - 6,2 євро за мегават-годину. Проте для населення вартість електрики в Німеччині висока (більше платять у Європі тільки данці) і становить близько 0,28 євро за 1кВтч. Така ціна - наслідок багатьох спеціальних податків, наприклад, для підтримки німецького вуглепрому.

«Енергетичний поворот» передбачає зміни у житті кожного німця. Так, новобудови в Німеччині споруджуються за принципом енергозберігаючих будинків, а для того, щоб заохотити людей купувати електромобілі уряд країни розробив спеціальну програму, в рамках якої, в тому числі субсидує придбання таких авто. Втім, чиновники сумніваються, що зможуть досягти поставленої ними мети - довести кількість електромобілів в Німеччині до 1 млн до 2020 року.

Посол Франції…

ФРАНЦІЯ: «МИРНИЙ АТОМ» ТА ЙОГО АЛЬТЕРНАТИВА

Франція, на відміну від небагатьох країн світу, не володіє достатніми для забезпечення власних енергетичних потреб природними ресурсами, тому ще з минулого століття активно розвиває атомну енергетику. Атомна енергетика виробляє 76,9% електроенергії у Франції. Станом на кінець лютого Франція має 19 діючих АЕС, на яких працює 58 промислових ядерних реакторів сумарною потужністю 63,2 ГВт. За обсягами енергії, що виробляють атомні станції, країна посідає друге місце в світі, а за часткою атомної енергетики - перше місце в світі. Франція - найбільший експортер електроенергії в світі, веде активні дослідження в галузі атомної енергетики, володіє технологіями з виробництва реакторів, виробництва та утилізації палива.

У цьому контексті, уряд Франції навіть має намір дати «зелене світло» на збільшення терміну експлуатації АЕС з 40 до 50 років. Таке рішення, однак, буде ухвалено у відповідності до закону Франції щодо переходу на відновлювальні джерела енергії і зниження частки атомної енергетики з 75 до 50%. Положення закону передбачають скорочення виробництва електроенергії на АЕС у Франції на 25% до 2025 року. Закон передбачає закриття двох реакторів на АЕС Фессенхейм (Fessenheim) у департаменті Верхній Рейн із можливим уведенням новітнього реактора типу EPR на АЕС «Фламанвіль» (Flamanville, кошторис запуску якого за останні роки збільшували тричі), що заплановано на кінець 2018 року.

Уряд Франції зараз готує багаторічну енергетичну програму, яка передбачатиме детальний розвиток галузі з виробництва електроенергії за видами (атомна, газова, відновлювальні джерела енергії тощо). За даними нацкомісії з охорони довкілля, рівень інвестицій у французьку енергетику упродовж найближчих 20 років становитиме 400 млрд євро. За оцінками експертів, вартість електроенергії, що виробляється на АЕС країни, до 2020 року становитиме 54,2 євро за 1 МВт. Водночас, виробництво електрики з енергії вітрів коштує 82 євро за 1 МВт. Відповідно до зобов'язання Франції перед ЄС, до 2020 року частка вітрової енергетики у країні має становити 23% від загального обсягу виробленої електроенергії. У зв'язку із значною інвестиційною необхідністю вже передбачено, що до 2020 року середній рахунок за електрику на одну французьку родину збільшиться майже вполовину і сягне 1307 євро на рік, проти 874 євро торік.

У середньому державі належить від 25 до 40% акцій основних енергетичних операторів EDF (електроенергія), Engie (колишня GDF - Gaz de France Suez, група компаній з видобутку, транспортування та переробки природного газу), Total (нафтодобувна компанія) та Areva (єдина в світі група компаній, яка володіє повним ядерним циклом: від самостійного видобутку урану і збагачення ядерного палива до виготовлення реакторів та утилізації ядерних відходів). Разом з тим розробка сланцевих природних копалин, на відміну від США, у Франції залишається під табу. Чинний президент Франсуа Олланд увів заборону на використання технології гідравлічного розриву на термін свого п'ятирічного мандата (до 2017 року). У Франції лише ця технологія може забезпечити видобуток великих запасів сланцевого газу, які, за різними оцінками, знаходяться на глибині близько 1,5 км.

Вочевидь, що Франція, яка після організації та проведення минулого року Паризької кліматичної конференції зупинилася на альтернативній енергетиці, відмовившись від сланцевих копалин, та підтримуватиме атомну енергетику.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ (5 хв)

Прийом «Запитання-відповідь»

Учні готують запитання з теми, а однокласники повинні відповісти.

Прийом «Роблю висновки»

Учні самостійно роблять висновки з вивченої теми «Електроенергетика світу: проблеми і перспективи розвитку. Відновлювальні джерела енергії »

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ (1 хв)

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (2 хв)

1. Підручник, опрацювати § ____.

2. За допомогою ресурсів Інтернету дізнатися, які підприємства електроенергетики працюють у вашому регіоні.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
6 жовтня 2019
Переглядів
1510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку