Презентація "Географія Київської області"

Про матеріал

Презентація до циклу уроків "Географія Київської області" для учителів та учнів, які вивчають Київщину. У презентації подано основні характеристики природи, населення та господарства області.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОГРАФІЯ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер слайду 2

Географічне положення Ки́ївська о́бласть – область на півночі України. Обласний центр – місто Київ – адміністративно до її складу не входить. Площа області – 28 131 км² (8-ма за цим показником в Україні), кількість населення на 2017 рік становить 1,7 млн осіб. Розташована в басейні середньої течії Дніпра, більшою частиною на Правобережжі. На сході межує з Чернігівською і Полтавською, на південному-сході та півдні з Черкаською, на південному-заході – з Вінницькою, на заході – з Житомирською областями, на півночі – з Гомельською областю Білорусі.

Номер слайду 3

Територія області знаходиться між 49°11′ та 51°33′ пн. ш. і між 29°16′ та 32°12′ сх. д. Крайні точки: - пн. – 51°30′ пн. ш., 29°45′ сх. д. (околиця с. Денисовичі Поліс. р-ну, ліквідоване у зв’язку з переселенням жит.); - пд. – 49°13′ пн. ш., 29°48′ сх. д. (с. Клюки Тетіїв. р-ну); - зх. – 51°17′ пн. ш., 29°16′ сх. д. (с. Тараси Поліс. р-ну); - сх. – 50°22′ пн. ш., 32°08′ сх. д. (с. Лукомщина Яготин. р-ну). Географічний центр знаходиться на околиці с. Гнідин Бориспільського району. Географічне положення

Номер слайду 4

Утворена 27 лютого 1932 року. В області налічується 25 районів, 26 міст, у тому числі 13 обласного значення, 30 селищ міського типу, загалом 1182 населених пунктів. Північну частину області площею близько 2 тис. км² займає Чорнобильська зона відчуження. Місто Славутич є ексклавом Київської області на території Чернігівської. Адміністративно-територіальний устрій

Номер слайду 5

Міста обласного підпорядкування. Березань. Біла Церква. Буча. Бориспіль. Бровари. ВасильківІрпінь. Обухів. Переяслав-Хмельницький. Прип’ять. Ржищів. Славутич. Фастів

Номер слайду 6

Фізична поверхня. Поверхня області – горбиста рівнина із загальним нахилом до долини Дніпра. За характером рельєфу ділиться на три частини. Північна частина зайнята Поліською низовиною (висота до 198 м). Лівобережжя займає Придніпровська низовина з розвиненими річковими долинами. Південно-західна частина зайнята Придніпровською височиною — найбільш розчленованою і припіднятою частиною області з абсолютними висотами до 273 м. Найвища точка – горб біля с. Круті Горби Таращанського району (273 м), найнижча – значна територія Броварського району (121 м).

Номер слайду 7

Тектонічні структури та мінеральні ресурси. У тектонічному відно-шенні територія області лежить у межах Українського щита, його пн.-сх. схилу та пд.-зх. борту Дніпровсько-Донецької западини. Серед мінеральних ресурсів виявлені і розробляються переважно мінеральні будівельні матеріали: граніти, гнейси, каолін, глини, кварцові піски. Є невеликі поклади торфу. Поширені джерела мінеральних радонових вод (Миронівка, Біла Церква).

Номер слайду 8

Клімат. Помірно континенталь-ний, м'який, з достатнім зволоженням. Середня температура січня −6°, липня +19,5°. Тривалість вегетаційного періоду 198—204 дні. Сума активних температур поступово збільшується з півночі на південь від 2480 до 2700°. За рік на території області випадає 500—600 мм опадів, головним чином влітку.

Номер слайду 9

Внутрішні води. Київщина має густу річкову мережу (177 річок завдовжки понад 10 км). Найважливіша водна артерія — Дніпро (довжина його в межах області — 246 км), його головні притоки — Прип'ять, Тетерів, Ірпінь, Рось (праві); Десна і Трубіж (ліві). На території області знаходяться Київське водосховище і частина Канівського водосховища (створені на Дніпрі). Усього в області — 13 водосховищ і понад 2000 озер.

Номер слайду 10

Ґрунти. На півночі поширені дерново-підзолисті, в долинах річок – дерново-глеєві, лучні й болотні ґрунти. У центральній частині на лісах – опідзолені чорноземи, темно-сірі і світло-сірі лісові ґрунти; у південних районах – глибокі малогумусні чорно-земи. На Лівобережжі зустрічаються лучно-чорноземні, лучні со-лонцюваті, солонча-кові і болотні солон-чакові ґрунти.

Номер слайду 11

Рослинний світ. Для пн. частини області (Полісся) характерні соснові, дубово-соснові, грабово-дубово-соснові з доміш-ками берези, липи, клена, осики (у підлісках – ліщина та бруслина) та широколистяно-грабові ліси. У заплавах – різнотравно-злакові луки, місцями – чагарники та вільхові ліси, багато боліт. У пд., лісостеповій частині переважають широколистяні ліси – дубово-соснові, дубові, дубово-грабові, в’язові, осикові, осокорові, вербові, вільхові з домішками липи, ільма, клена, берези, у підлісках – свидина, бересклет, ліщина, терен, у травостої – осока, конвалія, копитень, папороть та ін., на схилах балок – ділянки лукових степів (м’ятлик, кострець, ковила, шавлія тощо).

Номер слайду 12

Рослини Київщини, занесені до Червоної книги України (129 видів)Астрагал піщаний. Баранець звичайний. Березатемна. Вовче лико пахуче. Водяний горіхплаваючий. Горицвітвесняний. Зозулині черевички. Ковила дніпровська

Номер слайду 13

Рослини Київщини, занесені до Червоної книги України (129 видів)Лілія лісова. Короличкапізня. М’якухболотний. Надбородникбезлистий. ПівникиборовіПлаунрічний. Рябчикшаховий. Шафрансітчастий

Номер слайду 14

Тварини Київщини, занесені до Червоної книги України (169 видів)Аполлон. Ведмідь бурий. Вечірниця велетенська. Глушець (глухар)Горностай. Журавельсірий. Зубрзвичайний. Лелекачорний

Номер слайду 15

Тварини Київщини, занесені до Червоної книги України (169 видів)Мишівкалісова. Мідянказвичайна. Сич волохатий. Тетерук. Тушканчиквеликий. Тхірстеповий. Шулікачорний. Ящірказелена

Номер слайду 16

Природно-заповідний фонд Станом на 1.08.2016 року в Київській області нараховується 196 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 340421,39 га. Серед них 171 територія та об'єктів місцевого значення, загальною площею 31986,77 га. 23 території загальнодержавного значення, загальною площею 308434,62 га., з них:- 1 біосферний заповідник, - 2 національні природні парки, - 2 регіональні ландшафтні парки, - 97 заказників, - 61 пам'ятка природи, - 14 парків-пам'яток садово-парко-вого мистецтва - 17 заповідних урочищ.

Номер слайду 17

Природоохоронні територіїЧорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. НПП «Білоозерський» (Переяслав-Хмельницький район)НПП «Залісся» (Броварський район)

Номер слайду 18

Населення Кількість населення на 2017 рік становить 1,7 млн осіб (10 місце серед областей України). Середня щільність населення – 61,2 осіб на 1 км². Найщільніше заселені центральні та південні райони області. Рівень урбанізації – 61,8 %. Спостерігаються процеси субурбанізації та рурбанізації. Сформувалася Київська моноцентрична агломерація із містами-супутниками. Найбільші міста: Біла Церква, Бориспіль, Бровари, Ірпінь, Фастів.

Номер слайду 19

Населення. На території області спостерігається процес депопуляції населення – скорочення кількості населення внаслідок перевищення смертності над народжуваністю. Міграційний приріст – додатній.

Номер слайду 20

Населення. Національний склад населення, %Рідна мова, %

Номер слайду 21

Населення Рівень зайнятості населення віком 15-70 років (за методологією МОП) у 2017 р. становив 58,0% і є одним із найвищих в Україні, рівень безробіття – 6,5%. В структурі зайнятості в Київській області найбільше було зайнято в торгівлі, побутовому обслуговуванні та ресторанному харчуванні (22,9%), промисловості (17,7%), на транспорті і в зв’язку (10,2%), в освіті та охороні здоровʼя (8,2%) та в сільському і лісовому господарстві (7,8%).

Номер слайду 22

Господарство (первинний сектор)У структрурі с/г виробництва переважає рослинництво. Основні галузі рослинництва: вирощування зернових, картоплі, цукрових буряків, овочів. Основні галузі тваринництва: скотарство, свинарство, птахівництво.

Номер слайду 23

Господарство (первинний сектор) 11 підприємств Київщини здійснюють промислову розробку корисних копалин, зокрема: Тз. ОВ «Рокитнянський гранітний кар'єр»;ПАТ «Богуславський кар'єр»;Компанія «Strong Stone» (с. Новосілки, Києво-Святошинський р-ну);ПП «Фловекс» (м. Біла Церква);Тз. ОВ «Екоспецпроект» (м. Біла Церква);Тз. ОВ «КРОКУС ПРОМСЕРВІС» (м. Бровари);Тз. ОВ «Шамраївське» (с. Руда, Сквирського р-ну);ВАТ «Білоцерківський гранітний кар’єр»;Українсько-італійське спільне підприємство «Укрграніт» (смт Коцюбинське,);Кощіївський гранітний кар’єр (Фастівський р-н);ЗАТ «Гірничовидобувний і каменеобробний комбінат «Біличі» (смт Коцюбинське). Ведеться видобуток та розробка переважно будівельних матеріалів.

Номер слайду 24

Господарство (вторинний сектор) Провідними галузями промисловості області є машинобудування, метало-обробка, харчова, електро-енергетична, легка, хімічна і нафтохімічна, деревооброб-на, целюлозно-паперова, а також виробництво будіве-льних матеріалів. Промисловий комплекс базується на потужній електроенергетиці (Київські ГЕС і ГАЕС, Трипільська ТЕС), а також газі (газопроводи з Харківщини і частково з Росії) та кам`яному вугіллі.

Номер слайду 25

Найвідоміші промислові підприємства. ТМ «Яготинське»Київський картонно-паперовий комбінат. БІЛОЦЕРКІВМАЗ«Ветропак Україна»(Гостомельський склозавод)ПП «Васильківська майоліка»Пр. АТ «Росава»Клавдієвська фабрика ялинкових прикрас

Номер слайду 26

Господарство (третинний сектор) Розвинуті усі види транспорту, крім морського. Найбільші залізничні вузли – Фастів, Миронівка. Судноплавство є можливим на Дніпрі, Десні та Прип'яті. В області є державний міжнародний аеропорт «Бориспіль». Проходять траси газопроводів Уренгой-Помари-Ужгород, Шебелинка-Полтава-Київ, паливні трубопроводи (бензин, дизпаливо). Територією Київщини проходять третій та дев’ятий європейські транспортні коридори. Станція Фастів. Станція Миронівка. Аеропорт «Бориспіль»Європейські транспортнікоридори

Номер слайду 27

Господарство (третинний сектор)У Київській області діє 766 дошкільних навчальних закладів, 712 загальноосвітніх шкіл, 27 професійно-технічних навчальних закладів, 5 вищих навчальних заклади III-IV рівнів акредитації, 16 вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації. Університет державної фіскальної служби Україним. Ірпінь. Білоцерківський національний аграрний університетм. Біла Церква. Український гуманітарний інститут (м. Буча)Білоцерківський інститут економіки та управління ВНЗ “ВМУРо. Л “УкраїнаˮПереяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди

Номер слайду 28

Господарство (третинний сектор){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}МЕРЕЖАКІЛЬКІСТЬ СУПЕРМАРКЕТІВКІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ82505328151076651с. Петропавлівська Борщагівка

Номер слайду 29

Господарство (третинний сектор)

Номер слайду 30

Господарство (третинний сектор)Київщина має прекрасну оздоровчу базу, яка складається з 13 санаторіїв, пансіонатів та будинків відпочинку, численних баз відпочин-ку, дитячих оздоровчих таборів. У області налічується більше 100 готелів, а кількість туристів постійно зростає.

Номер слайду 31

Найпопулярніші туристичні об’єкти Парк Київська Русь, с. Копачів. Гранітне оголення,Богуслав. Дендропарк «Олександрія»,м. Біла Церква м. Переяслав-Хмельницький Ландшафтний парк «Буки» Музей корупції «Межигір'я»,с. Нові Петрівці

Номер слайду 32

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Оксана Проценко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бобир Галина Кирилівна
    Дякую за допомогу! Використала з великим задоволенням!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Малахатка Лариса Олексіївна
    З задоволенням використала Вашу презентацію. Дякую за допомогу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Малахатка Лариса Олексіївна
    З задоволенням використала Вашу презентацію. Дякую за допомогу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Малахатка Лариса Олексіївна
    З задоволенням використала Вашу презентацію. Дякую за допомогу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додав(-ла)
Олег Г
Додано
10 липня 2018
Переглядів
32711
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку