Презентація "Козацькі символи""

Про матеріал

Матеріали до уроку українознавства та історії у 6, 8 класах на тему "Козацькі символи". містить коротку історію походження козацьких клейнодів та ілюстрації Загалом , для широкого кола слухачів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство 6 клас. Козацька символіка.

Номер слайду 2

Запишіть тему уроку. На уроці ми дізнаємося: Що таке козацькі клейноди. Як героїчна боротьба запорозького козацтва відображена в творах образотворчого мистецтва.

Номер слайду 3

КЛЕЙНОДИ КОЗАЦЬКІ (від нім. das Kleinod, польс. klejnot – коштовність, дорогоцінність) – знаки розрізнення козацьких військ та символи влади козацької старшини. Такими знаками і символами були корогви, булави, бунчуки, перначі, печатки, каламарі, значки, трості суддівські (тростинова палиця із срібною кулею), литаври. За клейноди, що зберігалися у військовій скарбниці, відповідав генеральний підскарбій. Демонстрація їх відбувалася на козацьких радах, під час виборів гетьмана або кошового отамана..

Номер слайду 4

На початку ради, на якій планувалося обрати нового гетьмана, ці клейноди в урочистій обстановці, під звуки сурм та ударів у литаври виносилися на чільне місце. Для їх охорони призначалися військ. старшини з посадами хорунжого, булавничого, бунчужного та перначного, Гетьманам наказним, полковникам козацьким та сотенній старшині їхні регалії вручав гетьман. Після ліквідації 1775 Нової Січі були скасовані клейноди січової старшини. Після ліквідації царським урядом на поч. 1780-х рр. полково-сотенного устрою були скасовані і клейноди полкової та сотенної старшини

Номер слайду 5

1775 запорозькі клейноди разом з військовим скарбом, майном і цінностями січової церкви потрапили до рук Г. Потьомкіна і за його наказом були вивезені до Санкт-Петербурга. З часом більшість К.к. опинилася в російських музеях. Козацькі прапори (один головний та 17 значків) були передані до Царськосельського арсеналу, а 1829 – до Імператорського Ермітажу. У музеях України зберігається невелика частина К.к. Так, у Переяслав-Хмельницькому історичному музеї зберігаються булава 18 ст. та бунчук 17 ст., в Чернігівському історичному музеї – булава 17 ст., в Дніпропетровському історичному музеї імені Д. Яворницького – литаври 17 ст., в Національному музеї історії України – булава та бунчук 17 ст., перначі 17–18 ст

Номер слайду 6

Головним символом, звичайно був прапор (хоругва, коругва) . Він являв собою шматок тканини з зображенням козацького човна – чайки, ангелів-охоронців, Божої матері, перехрещених шабель, мушкетів, або козака у спорядженні. На січі була спеціальна уповноважена людина, яка на полі бою тримала прапор, її обирали козаки на січовій раді, з найбільш шанованих членів коша. Ця людина називалася ХОРУЖИЙ.

Номер слайду 7

Символом влади гетьмана на січі була БУЛАВА. Вона являла собою дерев’яну, або металеву ручку. До якої кріпилася дерев’яна, металева чи кам’яна куля 10-15 см. у діаметрі. Булава могла бути бойовою, – тоді до неї ще прикріплювали дерев’яні або металеві шипи, або символічною – тоді її прикрашали коштовним камінням, різьбленням чи гравіруванням.

Номер слайду 8

Булаву вручали ГЕТЬМАНУ або КОШОВОМУ отаману на січовій раді під час обрання. Булава біла символом, що передається наступному гетьману чи кошовому.

Номер слайду 9

Важливим символом влади був БУНЧУК. Він являв собою палицю 2,5-3 метри заввишки, на вершині якої була золота куля, до якої було прикріплене кінське волосся. Ця палиця мала показувати місце перебування гетьмана на полі бою. Її зберігання доручалося спеціально уповноваженій людині, яку обирали на січовій раді – БУНЧУЖНОМУ.

Номер слайду 10

У ПОЛКОВНИКА була своя відзнака, вона мала назву – ПЕРНАЧ . Він являв собою металеву палицю 70 см. в висоту, до якої було прикріплено шість схрещених між собою металевих пластин.  Пернач – це вид холодної зброї, тому полковники використовували його у бою. На руків’ї пернача містилися кільцеподібні валики, як слугували опорою для рук. Іноді до пернача кріпився гак для стягування чи захоплення ворожої зброї.

Номер слайду 11

Найімовірніше, що назва "Литаври" має грецьке походження (πολυτανρεα — «політавреа», тобто багато барабанів).

Номер слайду 12

Свого часу литаври (тулумбас) широко використовувалися в побуті запорозьких козаків. По - перше це військовий інструмент, він, як ніякий інший, наводив жах на ворога своїми грозовими ударами, був засобом зв'язку між козацькими загонами. Ударами в литаври сигналізували про небезпеку, спеціальними умовними сигналами під час бою передавали накази по війську, кошу і т. п. По - друге, литаври виконували безпосередню функцію ударного музичного інструмента в полковій музиці Війська Запорозького, акомпануючи козацьку похідну музику. По - третє, для козацтва литаври були священною річчю. Вони входили до клейнодів Запорозької Січі, традиційно литаври зображалися на полкових печатках, значках кошів, полкових знаменах та прапорах

Номер слайду 13

Калама́р , звичайніше чорни́льниця — інструмент для письма, приладдя для зберігання чорнил і вмочування в нього предмета для письма (найчастіше пера) під час писання. Козацький каламар вважався одним із козацьких клейнодів, символом влади військового писаря (зокрема, Генерального писаря), що під час ради займав місце поряд з іншими старшинами.

Номер слайду 14

Печатка - військова, січова, полкова або сотенна — зберігалася у генерального чи полкового судді, а сотенна — у сотника.

Номер слайду 15

Козаки в образотворчому мистецтві. Чи можна використати твори як історичне джерело?Яку саме інформацію можна отримати ?

Номер слайду 16

М. Дерегус «Тарас бульба на чолі війська»

Номер слайду 17

О. Сластіон «Проводи на Січ»

Номер слайду 18

М. Пимоненко « У похід»

Номер слайду 19

С. Васильківський «Козачий пікет»

Номер слайду 20

Ф. Красицький «Гість із Запоріжжя»

Номер слайду 21

О. Мурашко « Похорон кошового»

Номер слайду 22

?Портрет Івана Сірка

Номер слайду 23

І. Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султану»

Номер слайду 24

Невідомий художний «Козак мамай»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 березня 2021
Переглядів
9314
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку