Презентація "Гетьманщина за Івана Мазепи. Внутрішня та зовнішня політика. Початок Північної війни."

Про матеріал
презентація до уроку з історії України для учнів 8 класу за темою "Гетьманщина за Івана Мазепи. Внутрішня та зовнішня політика. Початок Північної війни."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригадаємо вивчений матеріал1. Як називається період в історії України, який розпочався в другій половині XVII століття? 2. Що таке «Руїна»? 3. Які країни підписали Андрусівське перемир’я? 4. Як ці країни поділили Україну? 5. Ці пункти були ухвалено в місті Гадячі в 1658 р. Які три держави утворювали федерацію самостійних держав?6. Згадаємо діячів періоду козаччини. «Хто вони»?• Гетьман, студент, чернець – хто він? • Його так любили люди, що змальовували на іконах • Його називали «Сонце Руїни» • З його іменем пов’язане підписання Гадяцької угоди, а також Конотопська битва • Його призначив гетьманом московський цар, але від його ж руки він із двома синами загинули в Сибіру • Найвідоміший кошовий отаман, якого татари називали «шайтаном»

Номер слайду 2

Гетьманщина в часи Івана Мазепи. Початок Північної війни

Номер слайду 3

План Іван Мазепа: внутрішня і зовнішня політика. Початок Північної війни і Україна. «Іван Мазепа – вірний син свого народу, чи зрадник?»Бернігерот М. Іоанн Мазепа, 1706 р.

Номер слайду 4

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА ІВАН МАЗЕПАУсе гине там, де володар не готовий кожної хвилини захищати свою країну як лев, як вовк, як собака…

Номер слайду 5

Коломацькі статті (1687)Титульна сторінка Коломацьких статей.

Номер слайду 6

Іван Мазепа (1687-1709 рр.)Влітку 1687 р. на річці Коломак відбулися вибори нового гетьмана, де гетьманська булава дісталася генеральному осавулу Івану Мазепі. Мазепа підписав і новий українсько-московський договір – Коломацькі статті. Основні положення Коломацьких статей: Декларативне підтвердження 30-тисячного козацького реєстру;Заборона гетьману змінювати генеральну старшину без дозволу царя;Гетьману заборонено самостійно здійснювати дипломатичні відносини з іншими державами;У містах Київ, Чернігів, Переяслав, Ніжин, Остер розташовувалися московські воєводи із залогами, а столиці Гетьманщини Батурині – московський стрілецький полк для контролю над гетьманом;Гетьманщина оголошувалася складовою єдиної держави Московського царя.

Номер слайду 7

Реформи І. Мазепи1691 р. – своїм універсалом дозволив селянам подавати скарги на панів до суду.1692 р. – зобов’язав полковників стежити, щоб поміщики та власники рангових маєтків були справедливими щодо зобов’язаних селян і не перевантажували їх відробітками та податками. Територія, на яку поширювалася влада Івана Мазепи з 1704 – 1708 рр.

Номер слайду 8

Попрацюємо з підручникомГРУПА – аналіз внутрішньої політики гетьмана. ГРУПА – аналіз культурно – освітньої діяльності гетьмана. ГРУПА – аналіз зовнішньої політики гетьмана.

Номер слайду 9

Велика Північна війна — війна між Московським царством та Шведською імперією у 1700–1721 рр. за панування на Балтиці, й в цілому — за домінування у Східній Європі. Також використовується термін Північна війна. ШВЕДСЬКА ІМПЕРІЯМОСКОВСЬКЕ ЦАРСТВОКАРЛ ХІІПЕТРО І- Розширення кордонів Іимперії- Вихід до Атлантичного океану- Захист територіальних надбань у басейні Балтійського моря- Збір мита з морських портів, шляхів та проток- Освоєння нових шляхів морської торгівлі- Вихід до Атлантичного океану- Повернення східного узбережжя Балтійського моря- Захоплення басейну Балтійського моря

Номер слайду 10

Гетьманщина на початку Північної війни. Козацькі полки постійно брали участь у воєнних діях;Досить часто козаків використовували як дешеву робочу силу під час будівництва каналів, доріг, фортець;Гетьманщина мусила утримувати у деяких містах московську армію та гарнізони (з України у великих обсягах вивозили хліб та продукти)Козаків непокоїло обмеження царським урядом їхніх станових прав. У 1702-1704 рр. - відбулося козацьке повстання під проводом Семена Палія (Поділля, Брацлавщина, Київщина, Східна Волинь)

Номер слайду 11

Повстання 1702-1704 рр. під проводом С. Палія. С. Палій із повстанцями вигнав магнатів і шляхту з маєтків на Київщині, Брацлавщині, Поділлі й частково на Волині. У 1704 р. Мазепа ввів свої війська на Правобережжя, придушив повстання і приєднав ці землі до своїх володінь. Семена Палія Заарештовано та вислано до Сибіру

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Перехід Івана Мазепи на бік Карла ХІІУзявши за мету звільнення Гетьманщини з-під влади Московії, І. Мазепа розпочав таємні переговори зі шведським королем Карлом ХІІ.4 листопада 1708 року гетьман прийняв остаточне рішення приєднатися до Карла ХІІ.8 квітня 1709 року І. Мазепа та К. Гордієнко підписали з Карлом ХІІ угоду, яка передбачала утворення на українських землях, що входили до складу Росії, князівства під формальною протекцією Щвеції.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ВЛАШТУЄМО ДЕБАТИ «Іван Мазепа – вірний син свого народу, чи зрадник?»Доведіть власну точку зору спираючись на факти. Переконайте інших у своїй правоті, або прийміть думку опонентів. Висловіть власну думку про гетьмана, хто він для вас, борець за Україну чи черговий прихвостень московії?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання!!!Опрацювати §24 ст. 146 - 152 підручника. Виконайте онлайн тестування для закріплення вивченого матеріалу. Підготувати презентацію про культурно - просвітницьку діяльність гетьмана Івана Мазепи. Спрогнозуйте яким буде результат Північної війни…

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
3563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку