Презентація "Гідросфера - водна оболонка Землі"

Про матеріал
Презентація до теми "Гідросфера. Вода на землі" - параграф 38. За підручником Т.Г.Гільберг, Л.Б.Паламарчук. Для 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гідросфера – водна оболонка Землі

Номер слайду 2

Що таке гідросфера?Гідросфера — водяна оболонка Землі, до складу якої входять океани, моря та континентальні водні маси, сніговий покрив і льодовики. Океани, моря, озера, річки, підземні води та льодовики вкривають майже 72 % земної поверхні. Водні ресурси планети в рідкому, газоподібному і твердому станах становлять 1,6 млрд км³. Гідросфера є досить рухливим елементом географічної оболонки.

Номер слайду 3

Озера. О́зеро — природна водойма в заглибленнях суходолу (улоговинах) з виробленим хвилями і течіями профілем берегової зони, що заповнена в межах озерної чаші (озерного ложа) різнорідними водними масами зі сповільненим водообміном, не має однобічного ухилу і безпосереднього зв'язку з морем чи океаном. Озера слугують акумуляторами значної кількості прісної води в глобальному кругообігу води. Джерелом живлення озер є поверхневий і підземний стік, атмосферні опади. Озера регулюють стік річок, затримуючи в своїх улоговинах воду під час повені, поступово віддаючи її в інші сезони. Озера за походженням котловини бувають такі: тектонічні, льодовикові, річкові (стариці), приморські (лагуни і лимани), провальні (карстові, термокарстові), вулканічні (в кратерах згаслих вулканів), завально-заплавні, штучні (водосховища, стави). Найглибше озеро у світі - Байкал

Номер слайду 4

Річки. Рі́чка (рідше ріка́)[ — природний водний потік (водотік), який витікає з джерела, озера чи болота (рідше), має власне сформоване річище і тече під дією сили тяжіння; живиться поверхневими й підземними водами, а також атмосферними опадами свого сточища (басейну). Вирізняють річки гірські та рівнинні. Інколи річки бувають сезонними. Найдовша ріка в світі – Амазонка. Чому не Ніл?насправді тут є розбіжності, так як деякі вчені віддають пальму першості саме Нілу. Але все ж на Нілі побудували асуанської греблі в 1960 році, вона значно вкоротила річку. До недавніх часів довжину Амазонки вважали від витоку Мараньйон, одного з її приток, тепер же з другого припливу ― Укаялі. Тому виходить, що довжина Амазонки понад 7 тисяч кілометрів (а Нілу ― 6853 кілометра). Але Амазонка не тільки найдовша річка у світі, у неї є й інші рекорди. Так, у неї найбільший басейн (7 180 000 квадратних кілометрів, це приблизно вся Австралія) і вона сама повноводна. А ще сама Амазонка водоносна річка в світі: вона викидає в Атлантичний океан приблизно 200 тисяч кубометрів води в секунду. Тобто п'ята частина всієї прісної води, яка потрапляє в Світовий океан, приходить з Амазонки.

Номер слайду 5

Солоність води. Як вимірюється солоність води?Існує два методи вимірювання концентрації солі у воді:коли визначають скільки грамів солі в одному літрі води шляхом випаровування (в цьому випадку одиниці називають проміле і позначають «%»);коли вимірюють електропровідність води (кондуктометрія), в такому випадку солевміст визначається в ПЕС (практичні одиниці солоності).

Номер слайду 6

Моря. Мо́ре — частина океану, яка відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, вирізняється властивостями та складом води (солоністю, прозорістю, температурою, біологічним складом). Ділянки акваторії моря, що глибоко вдаються в сушу, — це затоки, серед яких вирізняють бухти, естуарії, фіорди, лагуни, лимани, губи. Територію України омивають Чорне та Азовське моря

Номер слайду 7

Річкова система це…Річкова́ систе́ма — сукупність приток головної річки у межах річкового басейну; частина гідрографічної сітки. Складається з головної річки (стовбура системи) і приток першого, другого й наступного порядків. Притоками першого порядку називаються річки, що безпосередньо впадають у головну річку, другого порядку — притоки приток першого порядку й т. д. Іноді найменування порядку річок ведеться, навпаки, від дрібних річок до головного водотоку. Назва річкової системи дається за назвою головної річки, що є звичайно найдовшою та багатоводнішою річкою в системі. На території України виділяють 9 основних річкових систем. Найбільші з них: Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг, Сіверський Дінець.

Номер слайду 8

Амазонка. Амазонка — міжнародна річка в Південній Америці, найдовша річка в світі і найповноводніша. Її основні витоки, Мараньйон і Укаялі беруть початок у Перуанських Андах і об'єднуються в один потік довжиною 4 тисячі км, що тече на схід через Бразилію.

Номер слайду 9

Підземні води. Підземні води — води, що містяться у верхній частині земної кори. Заповнюють проміжки, пори, тріщини, пустоти,  порожнини. У ґрунті заповнюють капіляри. Поділяються на води зони аерації, ґрунтові і артезіанські. Води з температурою понад 20 градусів С називають термальними

Номер слайду 10

Льодовики. Льодовик — багаторічне природне накопичення льоду на земній поверхні. Утворюється з твердих атмосферних опадів у тих районах, де протягом року таких опадів випадає більше, ніж тане та випаровується.

Номер слайду 11

Класифікація озер. За походженням улоговин розрізняють розрізняють такі типи озер:тектонічні,залишкові,льодовикові,загатні,лиманні.

Номер слайду 12

Затока ФандіЗатока Фа́нді (англ. Bay of Fundy, фр. Baie de Fundy) — затока на атлантичному узбережжі Північної Америки, на північно-східному кінці Менської затоки між канадськими провінціями Нью-Брансвік і Нова Шотландія, невелика частина затоки також омиває американський штат Мен. Затока Фанді відома за рекордну висоту припливів (до 18 м), вона розділяє світовий рекорд із затокою Унгава на півночі провінції Квебек. Вважається, що назва «Фанді» (Fundy) походить від назви, даної затоці португальськими дослідниками 16-го століття, Rio Fundo — «глибока річка». Бухта була названа Baie François — «французька затока» дослідником і картографом Самюелем де Шампленом протягом експедиції 1604 року під керівництвом П'єра Дюгуа, коли була зроблена невдала спроба створити поселення на острові Сент-Круа. Рекордна відмітка рівня води, до речі, була зафіксовано в ніч з 4 на 5 жовтня 1869 року в басейні Мінас. Рівень води піднявся на висоту 20,6 метрів під час тропічного циклону Saxby Gale. В затоку впадають річки Сент-Круа та Сент-Джон.

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
1893
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку