Презентація "Гідросфера. Океани"

Про матеріал
Гідросфера. Склад гідросфери. Океани. Тихий океан. Атлантичний океан. Індійський океан. Південний океан. Північний Льодовитий океан. Цікаві факти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель географії Осадченко Н.М.

Номер слайду 2

Гідросфера — водяна оболонка Землі, до складу якої входять океани, моря та  водні маси, різні снігові покриви і льодовики .

Номер слайду 3

Агрегатний стан води На Землі вода існує в трьох агрегатних станах — твердому, рідкому та газоподібному. За нормального атмосферного тиску при 0°С вона замерзає і перетворюється у лід, а при 100 °С — кипить, перетворюючись у пару. У газоподібному стані вода існує і за нижчої температури, навіть нижче 0 °С.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Значення води на Землі Вода — джерело життя на Землі.  Вона використовується як сировина у промисловості, джерело енергії, вона є чинником, що визначає погоду, клімат нашої планети, універсальний розчинник. Вода має позитивне й негативне значення у природі.

Номер слайду 7

Що об'єднує Світовий океан Світовий океан – основна частина гідросфери.

Номер слайду 8

Води Світового океану покривають майже ѕ поверхні Землі й становлять 96,5%загального об'єму води на земній кулі. Світовий океан неперервний, з будь-якої точки можна потрапити до іншої, не перетинаючи суходолу.

Номер слайду 9

ОКЕАНИ Тихий океан Атлантичний океан Індійський Південний Північний Льодовитий

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Межі океанів Межі океанів проводять по материках та островах, а у водних просторах — по меридіанах мисів: мис Горн (о. Вогняна Земля) між Тихим і Атлантичним, мис Голковий між Атлантичним та Індійським, мис Південний (о. Тасманія) між Індійським і Тихим. Межі Північного Льодовитого океану з Атлантичним — підводні підвищення північніше Північного полярного кола, Тихого — Берингова протока. Окремі дослідники називають пґятий — Південний океан, до якого включають води Південної півкулі між Антарктидою і південними закінченнями материків Південної Америки, Африки та Австралії. Але на міжнародному гідрографічному конгресі в Монако в 1952 р. було прийнято рішення не виділяти Південний океан у самостійний. 

Номер слайду 12

Основний прилад для вимірювання глибини – ехолот

Номер слайду 13

У 1520–1521 роках Фернан Магеллан уперше перетнув океан від протоки, названої його ім'ям, до Філіппінських островів. Під час плавання не було жодної бурі, тому Магеллан назвав океан «Тихим»

Номер слайду 14

Атланти́чний океа́н ― водний простір, другий за величиною океан на Землі після Тихого океану. Назва пов'язана з давньогрецьким міфом про Атланта, титана, що тримає на своїх плечах небесну сферу на заході Середземного моря.

Номер слайду 15

Назва океану походить від Індії — країни, яка ще в давнину славилася своїми багатствами і береги якої він омиває. Індійський океан повністю розташований у Східній півкулі. Більша його частина міститься в Південній півкулі.

Номер слайду 16

 Півде́нний океа́н, або Антарктичний океан — четвертий за розміром океан Землі, що омиває Антарктиду. Міжнародна організація  досі не ратифікувала своє рішення 2000 року про визначення океану в межах 60-ї південної паралелі.

Номер слайду 17

Назва Північного Льодовитого океану походить від того, що він розташований навколо Північного полюса та вкритий кригою.

Номер слайду 18

У середині Світового океану міститься близько 99% всіх живих організмів, яких науці ще належить відкрити і вивчити.

Номер слайду 19

За останнє століття рівень води океанів піднявся на 25 сантиметрів. Вчені всього світу очікують прискорення цього процесу навіть у тому випадку, якщо температура на планеті припинить підвищення і клімат трохи стабілізується. Виявляється, що океани повільно реагують на кліматичні зміни. В океанах на величезних глибинах іноді виникають підводні хвилі висотою в сотню метрів, але на поверхні вони не помітні. Північний Льодовитий океан вважається самим невивченим з усіх океанів. Він має безліч льодовиків і айсбергів.

Номер слайду 20

Північний Льодовитий океан володіє самою не солоною водою в порівнянні з іншими океанами. Протягом року солоність цього океану змінюється. Середня глибина Північного Льодовитого океану 3400 метрів. Найглибшим місцем цього океану є западина в гренландському морі. Її глибина становить 5527 метрів. У 2007 році вперше було досягнуто дно Північного Льодовитого океану.

Номер слайду 21

Середня глибина Тихого океану досягає 4000 метрів. Швидкість Тихоокеанського цунамі перевищує 750 кілометрів на годину. Тихий океан надає світу половину всіх вживаних морепродуктів. Найглибше місце не тільки в даному океані, а й у світі – це Маріанська западина. Її глибина налічує близько 11 кілометрів. Дно Маріанської западини вкрите в’язким слизом, а не піском.

Номер слайду 22

Атлантичний океан володіє самою солоною водою з усіх океанів. Найбільший острів у світі Гренландія знаходиться в Атлантичному океані. Найдальший острів у світі Буве також знаходиться в Атлантичному океані. Площа даного океану проходить через всі кліматичні пояси світу. У води Атлантичного океану впадає найбільша кількість річок. На водах Атлантичного океану знаходиться безліч нафтовидобувних платформ.

Номер слайду 23

Запливи по Індійському океану здійснювали ще в п’ятому тисячолітті до нашої ери. Надра даного океану мають величезні запаси нафти і природного газу. На території Індійського океану добувають перли і перламутр. Індійський океан володіє таким феноменальним явищем як “світяться кола, поява яких навіть вчені не в силах пояснити. Саме Індійський океан пов’язує всі найбільш значущі порти на планет

Номер слайду 24

Південний океан є домом для імператорських пінгвінів і альбатросів, синіх китів і морських котиків. Щороку на скелястих берегах Антарктиди гніздиться понад 100 мільйонів птахів. Температура води варіюється від -2 до + 10 ° C навколо Антарктики. Прибережні води Південного океану завжди замерзають взимку.

Номер слайду 25

Біля берегів Північного Льодовитого океану мешкають найбільші Тюлені. На дні морів і океанів є гарячі гейзери, що нагрівають воду до 400°C. Вода там не закипає лише через величезного тиску.

Номер слайду 26

ppt
Пов’язані теми
Природознавство, Презентації
Інкл
Додано
14 березня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку