Презентація "Ластоногі. Морж. Зовнішній вигляд та середовище існування."

Про матеріал
Пізнавальний матеріал про Моржів для учнів з ООП - Природознавство 8 клас. Можна використовувати для проведення уроків з природознавчих предметів та під час проведення виховної роботи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ластоногі. Морж. Зовнішній вигляд та середовище існування.

Номер слайду 2

Моржі є найбільш відомими тваринами на всьому узбережжі Північного Льодовитого океану. Вони населяють холодні води та узбережжя Гренландії, острова Шпіцберген, Канади та Аляски. Зазвичай ці морські тварини живуть на крижинах та скелястих узбережжях, а також проводять багато часу у крижаній воді. Головною відмінною рисою моржа від інших ластоногих є наявність довгих бивнів та чутливих вусів.

Номер слайду 3

Наукова назва моржа –Odobenus rosmarus, що в перекладі з латині означає «морський кінь, що гуляє за допомогою зубів». Пов’язано це з тим, що при переміщенні суходолом морж використовує ікла.

Номер слайду 4

Моржі мають велике видовжене тіло, яке ширше в голові та шиї та звужується до хвоста. Завдовжки вони сягають 2,7-3,65 м (самці) та 2,2-3,1 м (самиці), а заввишки – до 1,5 м. Самці важать від 800 до 1700 кг, а самиці – 400 - 1200 кг. Зовнішніх вух у моржів немає, а очі доволі маленькі.

Номер слайду 5

Найбільш впізнана риса зовнішнього вигляду моржа – наявність довгих бивнів (дуже довгих верхніх ікл), що спрямовані вниз. У самців вони майже вдвічі більші (майже до 1 м завдовжки) та важчі, ніж у самиць. Ними вони розривають дно водойм у пошуках їжі, захищаються від ворогів. Ікла допомагають моржам вибиратися з води на крижини або сушу.

Номер слайду 6

У моржів дуже товста, до 10 сантиметрів, шкіра, а під нею 15-сантиметровий шар жиру. Такий потужний «панцир» дозволяє тваринам тривалий час перебувати в крижаній воді. До того ж, морж може вільно перебувати під водою до 10 хвилин, не вдихаючи нової порції повітря.Жорстка та зморшкувата шкіра моржа вкрита шаром (до 4 см товщиною) рідких, грубих волосків зазвичай сірого або коричневого чи бурого кольору. Однак під час прийняття сонячних ванн поза водою шкіра у цих морських ссавців набуває рожево-червоного відтінку.

Номер слайду 7

Морж, після тривалого перебування у крижаній воді, змінює колір, стає світліший. Це пов'язано з тим, що кровоносні судини звужуються від холоду. Тому, старі моржі мають майже рожеву шкіру, в той час як молоді - з шоколадним відтінком.

Номер слайду 8

Моржі мають дві пари ласт, які допомагають їм рухатися у воді дуже спритно. При цьому рух тіла відбувається за допомогою задніх ластів, а передні використовуються для корегування напрямку руху. Кінцівки цих тварин краще пристосовані для рухів по суші, ніж у тюленів.

Номер слайду 9

На суходолі моржі незграбно пересуваються, згорнувши задні ласти під собою під прямим кутом, щоб забезпечити собі більшу підтримку. Шкіра на нижній частині їхніх ластів шорстка та вузлувата, що допомагає цим величезним тваринам не ковзати на льоду.

Номер слайду 10

Моржі – неймовірно товариські тварини. Живуть моржі великими стадами поблизу морських берегів, на мілководних ділянках. Тварини на краях стада виконують роль вартових. Вартові гучним ревом сповіщають про загрозу. Почувши сигнал тривоги, все стадо тікає у воду. Там може пробути без повітря до 10 хвилин. Коли тварини відступають у воду заради годування, величезні групи розбиваються на менші, що налічують лише десяток особин, тому конкуренція за їжу менша.

Номер слайду 11

Самці використовують свої довгі та масивні бивні переважно для боротьби з конкурентами за найбільш сприятливі місця розмноження та самиць, які там живуть. Відомо, що самці моржів видають різноманітні голосові звуки, включаючи гучні міхи під час шлюбного сезону. Вони легко та голосно видають їх завдяки двом повітряним мішкам у шиї.

Номер слайду 12

Відпочивати та навіть спати моржі можуть просто на воді. Вони поповнюють повітрям свої внутрішні «повітряні мішки» і гойдаються, «стоячи» у воді, немов поплавки

Номер слайду 13

Моржі добре пристосовані до умов замерзання на крайній півночі. Проте відомі випадки, коли цих тварин помічали далі на південь у районі Центральної Канади, навколо Великобританії та навіть у водах поблизу узбережжя Іспанії. Однак більшу частину свого часу моржі проводять за Полярним колом та навколо нього. Саме тому глобальне потепління становить для них серйозну загрозу, адже зникає лід, на який ці тварини можуть виходити з води, щоб відпочити.

Номер слайду 14

Моржі – хижі тварини, які полюють на інших морських істот. Вони мають густі вуса, що містять приблизно 450 дуже чутливих волосин, які допомагають їм знаходити їжу у темних та каламутних водах на глибині приблизно 100 м під поверхнею.

Номер слайду 15

Майже всю свою здобич моржі знаходять на дні океану. Вони викидають потоки повітря та води в осад, щоб виявити їжу, заховану під піском. Моржі харчуються переважно засмоктування їжі у рот, а не за допомогою зубів. Навіть відомо, що вони затискають молюска між губами та висмоктують м’яку істоту зсередини мушлі, перш ніж виплюнути останню у воду.

Номер слайду 16

Раціон моржів складається з різних видів здобичі: молюсків, морських равликів, черв’яків, кальмарів, восьминогів та навіть деяких видів тихохідних риб. Відомо, що деякі популяції цих хижих тварин також полюють на тюленів. Моржі харчуються у темряві на дні океану. Зазвичай вони занурюються на глибину 80-100 м майже на 30 хвилин за раз. Однак нещодавні дослідження показують, що залежно від наявності здобичі моржі досягають значно більшої глибини – до 180 м під поверхнею води.

Номер слайду 17

Розмноження моржів Ці морські ссавці найчастіше за все розмножуються в середині зими – між січнем та березнем. Самиця моржа виношує єдине дитинча протягом приблизно 15 місяців та народжує його на льоду. Самки моржів народжують одне маля один раз на три-чотири роки. Морженя при народженні сягає до 1,2 м завдовжки та важить до 75 кг. Малюк має коротку та м’яку шерсть, що вкриває його тіло, блідо-сірі ласти та густі білі вуса без видимих зубів.

Номер слайду 18

Близько року годують його молоком. Дитинчата перебувають біля матері до двох років. Якщо малюк у воді втомлюється, він залазить на спину матері. Самки охороняють малят. При будь-якій небезпеці самки не залишають малюків. Моржихи - дбайливі мами. Навіть якщо дитинча залишається сиротою, турботу про нього бере на себе хтось із бездітних самок.

Номер слайду 19

Наприкінці першого року життя молодий морж вже майже втричі більше за свої габарити при народженні. Він стає все більш незалежним, хоча зазвичай залишається поблизу матері у перші 2-3 роки свого життя. Молоді самиці часто залишаються поряд зі своєю матір’ю навіть після цього. Самці починають відходити від стада, щоб приєднатися до груп молодих самців.

Номер слайду 20

Самиці моржа починають розмножуватися вже у віці 6-7 років. Статева зрілість самців настає пізніше – щонайменше у 10 років. Проте вони часто не можуть успішно розмножуватися, доки не доведуть своє домінування, на що потрібно ще десь 5 років. У дикій природі моржі живуть до 27-30 років.

Номер слайду 21

Морж, який утримується в неволі, часто позбавляється своїх бивнів. Слідуючи природному інстинкту, він намагається розпушити дно басейну. Природно, йому це не вдається, а от бивні ламаються. У неволі моржі можуть прожити до 40 і навіть згадувалося про 50 роках, але це в ідеальних умовах утримання.

Номер слайду 22

Хижаки та загрози для моржів Через великі розміри та агресивний характер ці морські ссавці мають небагато природних хижаків. Зазвичай на моржів можуть полювати білі ведмеді та зграї косаток. Проте навіть проти цих хижаків дорослі особини можуть легко захиститися своїми величезними бивнями.

Номер слайду 23

Найбільшу загрозу для моржів становлять лише люди. На цих морських ссавців здавна полюють заради м’яса, шкіри та жиру, а також бивнів. Останні вважаються другими у світі за розмірами та цінністю після бивнів слона. У деяких регіонах моржам загрожує забруднення води нафтою, яка впливає як безпосередньо на цих тварин, так і на їхню здобич.

Номер слайду 24

Останнім часом моржі стають ще більш вразливим видом через зменшення кількості льоду внаслідок глобального потепління. Точний розмір популяції цих морських тварин невідомий. Проте, за оцінками, у крижаних водах Полярного кола залишилося від 200 до 250 тисяч моржів. При цьому популяція атлантичних моржів є більш рідкісною та налічує лише приблизно 20 тисяч особин.

Номер слайду 25

Всесвітній день моржа (World Walrus Day) відзначається щорічно 24 листопада з 2008 року. Цей день є закликом до дій, спрямованих на підвищення обізнаності про збереження моржів, ніжних гігантів Арктики.

Номер слайду 26

Великий морський ссавець групи Ластоногих Людина, яка захоплюється купанням в холодній воді. МОРЖ

Номер слайду 27

Робота в зошиті Записування основних понять 1. До морських ссавців належать моржі. У цих тварин ноги перетворилися на широкі товсті пластини — ласти. Тому їх ще називають ластоногими. 2. Ласти — парні плоскі кінцівки, пристосовані для руху тварини у воді. 3. Ластоногі — водні хижі ссавці. Їхні передні й задні ноги перетворилися на ласти. 4. Морж — водний хижий ссавець. Моржі. Самець, самка та дитинча на відпочинку

Номер слайду 28

Домашнє завдання: 1. Який зовнішній вигляд у моржів? 2. Які тварини називаються ластоногими? 3. Чим харчуються моржі? 4. Як моржі турбуються про свою безпеку на суші? 5. Складіть речення з усіх запропонованих слів. Запишіть його у зошит. Моржі, хижими, ссавцями, водними, є ластоногими.

Номер слайду 29

http://svitdovkola.com.ua/morzh/ https://www.slideshare.net/estet13/ss-250718141 https://ukr.media/animals/383302/ https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/50.php Посилання на джерела інформації

ppt
Додано
17 березня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку