Презентація. Гігієна праці

Про матеріал
Презентація до курсу з предмета "Охорона праці". Тема уроку "Гігієна праці". В презентації розглянути основні терміни, складові умови гігієни праці на виробництві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»ОСНОВИ ГІГІЄНИ ПРАЦІОХОРОНА ПРАЦІ

Номер слайду 2

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціПід час роботи на працюючих впливають різні шкідливі фактори виробничого середовища. Шкідливі фактори за характером свого впливу поділяються:

Номер слайду 3

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціХімічні фактори виробництва. Речовини, які за характером впливу на організм людини поділяють на: Загальнотоксичні (розчиняються в крові і отруюють організм; чим вище швидкість розчинності, тим більше токсичана речовина);Дратівливі (впливають на шкіру, дихальні шляхи, слизові оболонки);Сенсибілізуючі (підвищують чутливість організму до дії різних речовин; реакція у вигляді алергії);Канцерогенні (викликають ракові захворювання);Мутагенні (зміна спадковості, такі що впливають на репродуктивну функцію).

Номер слайду 4

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціФізичні фактори виробництварухомі машини і механізми,рухомі частини обладнання,підвищена запиленість та загазованість повітря,підвищений рівень шуму, вібрації, іонізації,недостатня освітленість робочої зони та ін.

Номер слайду 5

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціБіологічні та психофізіологічні фактори виробництвапатогенні мікроорганізми, бактерії, вірусиперевантаження організму фізичні та нервнопсіхічні (розумове напруження, напруга органів почуттів). Кожен з цих факторів впливає на організм людини, викликає у ньому функціональні зміни, професійні захворювання або отруєння.

Номер слайду 6

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціГігієна праці - це наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працюючих з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілакгичних заходів, які спрямовані на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людини.

Номер слайду 7

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціВиробнича санітарія - це система організаційних та технічних заходів, які спрямовані на усунення потенційно небезпечних факторів і запобігання професійних захворювань та отруєнь. До організаційних заходів належать:• дотримання вимог охорони праці жінок та осіб віком до 18 років; • проведення попередніх та періодичних медичних оглядів осіб, які працюють у шкідливих умовах; • забезпечення працюючих у шкідливих умовах лікувально-профілактичним обслуговуванням тощо

Номер слайду 8

5.1. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праціОснови гігієни праціТехнічні заходи передбачають: • систематичне підтримання чистоти у приміщеннях і на робочих місцях; • розробку та конструювання обладнання, що вилучає виділення пилу, газів та пари, інших шкідливих речовин у виробничих приміщеннях; • забезпечення санітарно-гігієнічних вимог до повітря виробничого середовища; • улаштування систем вентиляції та кондиціювання робочих місць зі шкідливими умовами праці; • забезпечення захисту працюючих від шуму, ультра- та інфразвуку, вібрації, різних видів випромінювання.

Номер слайду 9

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціШум - це сукупність різних за силою і частотою звуків, що заважають сприйняттю необхідних для людини сигналів. Шум несприятливо впливає на людину і може спричинити хворобливий стан, зокрема глухуватість і глухоту

Номер слайду 10

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціЗа частотою звукові коливання поділяються на три діапазони: інфразвукові з частотою менше 20 Гц, звукові - від 20 до 20000 Гц ультразвукові - понад 20000 Гц. Органи слуху людини сприймають звукові коливання в інтервалі частоти від 20 до 20 000 Гц та відчувають зміни гучності в 1 д. Б. Вухо людини сприймає шум до 130 д. Б. При 150 д. Б шум для людини нестерпний. Нормою виробничого шуму є рівень звуку до 85 д. Б. Рівень шуму до 20 д. Б не заважає розбірливості мови. Зі збільшенням рівня шуму до 70 д. Б і вище мова стає нерозбірливою.

Номер слайду 11

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціВібрація - це механічні коливання твердих тіл. З фізичної точки зору між шумом і вібрацією принципової відмінності немає, але людина сприймає їх по-різному: вібрація сприймається вестибулярним апаратом та дотиком, а шум - органом слуху.

Номер слайду 12

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціВібрація буває загальна і місцева. За характером впливу на організм загальна вібрація передається на все тіло людини, а місцева - на руки працюючого. Місцева вібрація викликає погіршення кровопостачання окремих органів, при загальній вібрації порушується діяльність серця та центральної нервової системи. У разі довготривалої та інтенсивної дії вібрації може виникнути тяжке захворювання - вібраційна хвороба.

Номер слайду 13

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціІонізаційне випромінюванняІонізуючим є будь-який вид випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до виникнення електричних зарядів різних знаків. До іонізуючих випромінювань належать а- , у-випромінювання, потоки нейтронів та інших ядерних часток. Періодичне проникнення радіоактивних речовин до організму призводить до їх накопичення, збільшення іонізації атомів та молекул живої тканини. Внаслідок змін, що відбуваються, порушується нормальне протікання біохімічних процесів та обмін речовин, що призводить до променевої хвороби. Діючи на шкіру, іонізуюче випромінювання викликає опіки або сухість, випадіння волосся, під час дії на очі катаракту. Виникають також і генетичні наслідки, які спричинюють спадкові захворювання.

Номер слайду 14

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціУльтрафіолетове випромінювання. Джерелами ультрафіолетових випромінювань у виробничих умовах є електродугове зварювання, плазмове обладнання, газорозрядні лампи тощо. Тривалість впливу великих доз випромінювання може призвести до уражень шкіри та органів зору. Ефективним методом захисту від ультрафіолетового випромінювання є екранування джерел випромінювання. Робочі місця огороджують ширмами, щитами, обладнують кабіни. Як засоби індивідуального захисту використовують спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри та щитки із світлофільтрами.

Номер слайду 15

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціЛазерне випромінювання. Лазери використовують у техніці, медицині. Найбільш чутливим органом до лазерного випромінювання є очі - ушкодження сітківки очей може статись навіть за порівняно невеликої інтенсивності випромінювання.

Номер слайду 16

5.2. Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Основи гігієни праціЛазерне випромінювання. Засоби захисту від лазерного випромінювання можуть бути колективні та індивідуальні. До колективних належать:• застосування телевізійних систем спостереження за технологічним процесом, захисні екрани; • системи блокування та сигналізації;• огородження лазернонебезпечної зони. До індивідуальних належать:• спеціальні протилазерні окуляри;• щитки, маски; • технологічні халати та рукавиці.

Номер слайду 17

5.3. Лікувально-профілактичне харчування. Основи гігієни праціПрацівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці».

Номер слайду 18

5.3. Лікувально-профілактичне харчування. Основи гігієни праціМолоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці, молоко не видається.

Номер слайду 19

5.3. Лікувально-профілактичне харчування. Основи гігієни праціЛікувально-профілактичне харчування видається працівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці, з метою поліпшення стану їхнього здоров'я та запобігання професійним захворюванням.

Номер слайду 20

5.3. Лікувально-профілактичне харчування. Основи гігієни праціЛікувально-профілактичне харчування працівникам видається у вигляді гарячих сніданків до початку роботи. В окремих випадках за погодженням з медико-санітарним пунктом підприємства видача таких сніданків дозволяється в обідню перерву. Передбачено також видачу лікувально-профілактичного харчування працівникам на дому готовою їжею та продуктами.

Номер слайду 21

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціФізіологія праці - це наука, що вивчає зміни функціонального стану організму людини під впливом його трудової діяльності й обґрунтовує методи і засоби організації трудового процесу, які спрямовані на підтримку високої працездатності і збереження здоров'я працюючих.

Номер слайду 22

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціНадмірні фізичні та психологічні навантаження у разі порушень режимів праці та відпочинку призводять до втоми організму. Відсутність відпочинку призводить до тимчасових, а згодом і стійких патологічних порушень, які можуть стати причиною різноманітних, часто серйозних професійних захворювань.

Номер слайду 23

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціРобочим і службовцям надається перерва для відпочинку та харчування протягом не більше 2-х годин, яка не входить до робочого часу.

Номер слайду 24

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціДля деяких категорій працівників встановлені додаткові перерви для відпочинку, які входять до робочого часу і відповідним чином оплачуються (на відміну від основної обідньої перерви). До таких додаткових перерв належать:• перерви для обігріву; • перерви для працюючих у шкідливих умовах праці; • перерви для відпочинку на різних видах вантажно-розвантажувальних робіт.

Номер слайду 25

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціСпеціальні перерви для обігріву і відпочинку надаються працюючим у холодну пору року на відкритому повітрі або у приміщеннях, що не обігріваються, вантажникам, які зайняті на вантажно-розвантажувальних роботах. Перерви у зв'язку зі шкідливими умовами праці надаються впродовж робочої зміни.

Номер слайду 26

5.4. Фізіологія праціОснови гігієни праціДля осіб, які зайняті монотонною працею (на конвеєрі) з метою профілактики одноманітних положень тіла, різноманітним професійним захворюванням протягом робочого дня обов'язково вводяться невеличкі перерви для виробничої гімнастики.

Номер слайду 27

5.5. Граничні норми підіймання та переміщення вантажів. Основи гігієни праціВідповідно до чинного законодавства, підлітків заборонено призначати на роботи, які пов'язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. А до тривалої роботи з підіймання та переміщення важких речей підлітки до 15 років взагалі не допускаються . Робота підлітків з вантажами не повинна становити понад 1/3 робочого часу.

Номер слайду 28

5.5. Граничні норми підіймання та переміщення вантажів. Основи гігієни праціГРАНИЧНІ НОРМИ ПІДІЙМАННЯ ТА ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАНТАЖІВ ПІДЛІТКАМИ ПІД ЧАС КОРОТКОЧАСНОЇ ТА ТРИВАЛОЇ РОБОТИ Короткочасна робота -1-2 підняття та переміщення вантажу; тривала - понад 2 підняття та переміщення протягом 1 години робочого часу. Календарний вік визначається як число повних років, що відраховуються від дати народження. До ваги вантажу входить вага тари і упаковки. Докладене м'язове зусилля при утриманні або переміщенні вантажу з використанням засобів малої механізації не повинно перевищувати граничної норми ваги вантажу, його тривалість не більше 3 хв., подальший відпочинок - не менше ніж 2 хв.

Номер слайду 29

5.5. Граничні норми підіймання та переміщення вантажів. Основи гігієни праціГраничні норми підіймання та переміщення вантажів вручну для жінок становлять 10 кг - при підійманні та переміщенні вантажів з чергуванням з іншою роботою. При підійманні та переміщенні вантажів постійно протягом робочої зміни гранична норма становить 7 кг.

Номер слайду 30

5.6. Вимоги до опалення, вентиляції та кондиціонування повітря виробничих та побутових приміщень. Основи гігієни праціДля заданої температури повітря у приміщеннях холодної пори року використовують підтримування різні системи опалення: водяну, парову, повітряну та комбіновані. У системах водяного опалення як теплоносій використовують воду, нагріту до 100°С чи вище. Така система опалення найбільш ефективна санітарно-гігієнічному відношенні. Системи парового опалення використовують переважно у промислових приміщеннях. Теплоносієм у них є пара низького або високого тиску. У повітряних системах для опалення використовують нагріте у спеціальних установках (калориферах) повітря. Комбіновані системи опалення включають в себе описані вище елементи опалювальних систем.

Номер слайду 31

5.6. Вимоги до опалення, вентиляції та кондиціонування повітря виробничих та побутових приміщень. Основи гігієни праціКласифікація систем вентиляціїза способом переміщення повітря:природнаштучна (механічна)суміщена (природна і штучна одночасно)за напрямком потоку повітря:припливнавитяжнаприпливно-витяжназа місцем дії:загальнообміннамісцевакомбінованаза призначенням:робочааварійна

Номер слайду 32

5.6. Вимоги до опалення, вентиляції та кондиціонування повітря виробничих та побутових приміщень. Основи гігієни праціПриміщення для вентиляційного обладнання повинні замикатися, а на їх дверях - вивішуватися таблички з написами, що забороняють вхід стороннім особам. Зберігання в цих приміщеннях матеріалів, інструментів тощо, а також використання їх не за призначенням забороняється.

Номер слайду 33

5.7. Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Основи гігієни праціЗір дає людині майже 90 % інформації про довкілля. Недостатність освітлення призводить до втоми не тільки органів зору, а й організму людини в цілому, підвищується травмонебезпека. Надто яскраве світло осліпляє. Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути трьох видів: природне, що створюється безпосередньо сонцем; штучне, що здійснюється електричними лампами; змішане, що створюється одночасно природним та штучним освітленням.

Номер слайду 34

5.7. Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Основи гігієни праціЗа функціональним призначенням штучне освітлення буває:• робоче; • аварійне; • евакуаційне; • охоронне; • чергове. Робоче освітлення обов'язкове в усіх приміщеннях для забезпечення нормальної роботи, проходу людей та руху транспорту.

Номер слайду 35

5.7. Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Основи гігієни праціАварійне освітлення використовується у випадках, коли раптове вимикання робочого освітлення може призвести до вибуху, пожежі, тривалого порушення роботи таких об'єктів, як електростанція, установка водопостачання тощо. Для аварійного освітлення необхідно застосовувати тільки лампи розжарювання та люмінесцентні лампи. При цьому норма освітленості повинна складати 5 % від робочого освітлення, але не менше 2 лк всередині приміщень і не менше 1 лк - на території підприємства.

Номер слайду 36

5.7. Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Основи гігієни праціЕвакуаційне освітлення призначене для евакуації людей з приміщень у разі аварій. Розташовують евакуаційне освітлення у місцях, що небезпечні для проходу людей, на сходах. Світильники аварійного освітлення для продовження роботи приєднують до незалежного джерела енергії, світильники для евакуації людей - до мережі, незалежної від робочого освітлення

Номер слайду 37

5.7. Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Основи гігієни праціОхоронне освітлення використовується охоронним підрозділом на об'єктах у разі відсутності природного освітлення. Чергове освітлення призначене для роботи у вихідні, святкові дні та нічні години.

Номер слайду 38

5.8. Правила експлуатації освітлення. Основи гігієни праціШтучне та природне освітлення може бути ефективним тільки за старанного обслуговування всього обладнання. Внаслідок тривалої експлуатації світловий потік ламп розжарювання зменшується на 10-15 %, а люмінесцентних ламп - на 20-25 %. Очищення скла світлових прорізів має проводитися не рідше 2 рази на рік у приміщеннях з незначним виділенням пилу і не рідше 4 разів на рік при значному виділенні пилу; для світильників - 4-12 разів на рік (залежно від характеру запиленості виробничого приміщення).

Номер слайду 39

5.8. Правила експлуатації освітлення. Основи гігієни праціСвітильники загального та місцевого освітлення, що знаходяться на відстані 2,5 м від рівня підлоги, повинні мати напругу не вище 42 В. Якщо роботи відбуваються в особливо небезпечних умовах (резервуари, канави, криниці тощо), напруга світильників не повинна перевищувати 12 В. Під час експлуатації освітлювальної установки необхідно періодично перевіряти: • стан ізоляції проводів (не менше 1 разу на 6 місяців); • рівень освітленості в контрольних точках виробничого приміщення (не менше 1 разу на рік після чергової чистки світильників і заміни згорілих ламп). Основний прилад вимірювання освітленості - люксметр.

Номер слайду 40

5.9. Санітарно-побутове забезпечення працівників. Основи гігієни праціСанітарно-побутові приміщення входять до комплексу допоміжних приміщень підприємств. До загальних і спеціальних побутових приміщень належать гардеробні, душові, умивальники, кімнати особистої гігієни жінок, пункти харчування, місця для паління, приміщення для прання, хімічної чистки, сушки та ремонту робочого одягу і взуття, приміщення для обігріву працюючих тощо.

Номер слайду 41

5.9. Санітарно-побутове забезпечення працівників. Основи гігієни праціГардеробні приміщення зазвичай знаходяться поруч з душовими. Кількість місць при збереженні одягу в гардеробних повинна відповідати: • при збереженні одягу на вішалках - кількості працюючих у двох суміжних, найбільш численних змінах; • при збереженні одягу в шафах - кількості, що відповідає списку працюючих. Гардеробні мають бути обладнані лавами 0,3 м завширшки. Умивальники розміщують у гардеробних або суміжних з ними приміщеннях. Крани в умивальниках встановлюють з розрахунку один кран на 7-20 чоловік.

Номер слайду 42

5.9. Санітарно-побутове забезпечення працівників. Основи гігієни праціПлоща приміщення для відпочинку повинна бути із розрахунку 0,2 м2 на одного працюючого у найчисленнішій робочій зміні, яка користується цим приміщенням для відпочинку (але не менше 18 м2 ). Забороняється використання побутових приміщень не за призначенням.

Номер слайду 43

5.9. Санітарно-побутове забезпечення працівників. Основи гігієни праці Усі побутові приміщення на видному місці повинні мати укомплектовані аптечки. Дезинфекцію побутових приміщень необхідно робити не рідше 1 разу на місяць. Приміщення для паління повинно мати площу не менше 9 м2. Приміщення для особистої гігієни жінок передбачається на підприємстві, якщо кількість жінок, що працюють у найчисленнішій зміні - не менше 15.

Номер слайду 44

5.9. Санітарно-побутове забезпечення працівників. Основи гігієни праці Для забезпечення працюючих питною водою обладнують фонтанчики або закриті бачки з фонтануючими насадками. Один фонтанчик обладнують на 100 чоловік. Питна вода повинна мати температуру 8-20°С. Відстань від робочих місць до питної води не повинна перевищувати 75 м. На підприємствах з кількістю працюючих понад 300 чоловік мають функціонувати здоровпункти. Здоровпункти розміщуються на перших поверхах допоміжних або виробничих будівель.

Номер слайду 45

5.10. Щорічні медичні огляди неповнолітніх та осіб до 21 року. Основи гігієни праціУсі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному огляду. Мета цих оглядів - установлення фізичної й психофізіологічної придатності осіб до роботи за конкретно визначеною професією, спеціальністю та спостереження за станом їх здоров'я, виявлення ранніх ознак впливу шкідливих виробничих умов на організм.

Номер слайду 46

5.10. Щорічні медичні огляди неповнолітніх та осіб до 21 року. Основи гігієни праціЗа час проходження медичного огляду за працівником зберігається місце роботи і середній заробіток. Власник має право притягнути до дисциплінарної відповідальності й зобов'язаний відсторонити працівника від роботи без збереження його заробітної плати, якщо той ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду. Працівник має право: • отримати інформацію про стан свого здоров'я на основі висновків медичної комісії; • відмовитися від роботи, яка протипоказана йому згідно з медичними висновками.

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку