Презентація. Безпека праці. Загальні питання

Про матеріал
Презентація до курсу з предмета "Охорона праці". В презентації розглянути загальні питання з безпеки праці на виробництві.
Перегляд файлу

ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»

image image

Тема програми: Тема № 2. Основи безпеки праці в галузі

Тема уроку: Загальні питання безпеки праці на виробництві Зони небезпеки та їх огородження

Одним найважливіших завдань охорони праці є забезпечення таких умов праці, які б вилучали можливість дії на працюючих різного роду небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

imageЗгідно зі статтею 153 Кодексу законів про працю, власник підприємства зобов'язаний забезпечити належне технічне обладнання всіх робочих місць і створювати на них умови праці відповідно до нормативних актів з охорони праці.

image

Умови праці - це сукупність факторів виробничого середовища і виробничого процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини під час її професійної діяльності.

image

Працездатність - здатність людини до праці, яка визначається рівнем її фізичних і психофізіологічних можливостей, а також станом здоров'я та професійною підготовкою.

image

Безпека - відсутність неприпустимого ризику, що пов'язаний з можливістю нанесення ушкодження.

Безпека праці - стан умов праці, за якого відсутній виробничий травматизм.

image

Безпека умов праці - стан умов праці, за яких вплив на працюючого небезпечних і шкідливих виробничих факторів взагалі відсутній або дія шкідливих виробничих факторів не перевищує граничне допустимих рівнів.

image

image

Безпека виробничого процесу - здатність виробничого процесу відповідати вимогам безпеки праці під час його проведення в умовах, встановлених нормативно-технічною документацією.

image
Безпека виробничого устаткування - здатність устаткування зберігати безпечний стан при виконанні заданих функцій у певних


imageна 4 класи

на 4 класи

1 клас оптимальні умови праці, за яких зберігається здоров'я працюючих і   працездатність    підтримується     на   високому рівні протягом тривалого часу;

image

на 4 класи

image

2 клас - допустимі умови праці, за яких параметри факторій виробничого середовища не перевищують встановлені гігієнічні нормативи (стан організму відновлюється за час відпочинку)

на 4 класи

image3 клас - шкідливі умови праці, які характеризуються наявністю факторів виробничого середовища і трудового процесу, рінні яких перевищують гігієнічні нормативи і можуть мати негативний вплив на організм працюючого; шкідливі умови праці поділяються на 4 ступені (за величиною перевищення гігієнічних нормативів і виразності змін у організмі працюючих)

на 4 класи

image image

4 клас - небезпечні (екстремальні) умови праці, що характеризуються таким рівнем виробничих чинників, коли їхня дія протягом робочої зміни    створює     великий ризик     виникнення    тяжких     форм професійних захворювань, отруєнь, загрозу для життя.

Нанесення травми людині на виробництві зумовлюється наявністю фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

image

Фізичні небезпечні виробничі чинники - це рухомі машини, елементи обладнання, вироби, матеріали, підвищена або знижена температура поверхні обладнання чи матеріалів, небезпечна напруга електричної мережі, енергія стиснутого газу, повітря тощо.

Хімічні небезпечні та шкідливі виробничі чинники - це дія на людину їдких, токсичних та подразнюючих речовин.

image
Хімічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори поділяються:

                   за    характером     дії на організм  людини  (загальнотоксичні,

подразнюючі, канцерогенні, мутагенні);

                   за способом проникнення до організму людини (через органи

дихання, через систему травлення, через шкірний покрив).

image
Біологічні небезпечні  та шкідливі    виробничі  чинники     -    це біологічні об'єкти, вплив яких на працюючих призводить до травми або захворювання (бактерії, віруси, рослини, тварини).

Психофізіологічні небезпечні та шкідливі чинники - це фізичні та нервово-психічні перевантаження.

image

Під час експлуатації все технологічне устаткування має утримуватися у справному стані й використовуватися лише за призначенням. Крім того, необхідно усунути можливість випадкового дотику працюючих до устаткування, що має температуру понад 45°С. Якщо цього зробити неможливо, поверхня устаткування повинна мати теплоізоляцію або огородження.

Майданчики та драбини заввишки понад 1,3 м від підлоги обладнуються поручнями.

Устаткування має     підлягати періодичному профілактичному оглядові, ремонтам за графіками.

Щойно встановлене устаткування приймається комісією за участю представників органів державного нагляду за охороною праці.


Перелік робіт підвищеної небезпеки

Існують роботи з підвищеною небезпекою, для виконання яких необхідне попереднє спеціальне навчання і щорічна перевірка знань працівників з питань охорони праці.

Перелік таких робіт затверджено Державним департаментом з нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики.

Перелік складено відповідно до Закону України «Про охорону праці». Він чинний на всіх підприємствах незалежно від форм власності та видів діяльності. image

Перелік робіт підвищеної небезпеки

До Переліку ввійшли електрозварювальні, підземні на шахтах та рудниках, верхолазні та на висоті, такелажні та стропальні роботи, роботи із застосуванням ручних електро- і пневмомашин та інструментів, вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів, з охорони колективної і приватної власності, всі види робіт з радіоактивними речовинами. Усього до Переліку занесено понад 150 видів робіт

image

pdf
Додано
25 лютого
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку