Презентація "Глобус - модель Землі"

Про матеріал

Презентація з природознавства на тему "Глобус - модель Землі". Метою презентації є допомогти учням усвідомити, що Земля має форму кулі; ознайомити з основними сторонами горизонту; навчати оцінювати роль науки в пізнанні світу; розвивати мовлення, пам'ять, логічне мислення; виховувати інтерес до пізнання природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобус – модель Землі

Номер слайду 2

Глобус (лат. globus — куля) — куля з картографічним зображенням на поверхні, що передає наочно у зменшеному вигляді форму об'єкта.

Номер слайду 3

За легендою, першийглобус виготовив міфічнийафриканський цар Атлас - це була куля іззображенням зірок. Перші згадки в літературі про земні глобуси належать до III — II століть до н. е. (глобус Архімеда, Кратеса з Пергами).

Номер слайду 4

Найдавніший глобус, що дійшов до нашого часу, виготовив 1492 року німецький географ і мандрівник Мартін Бехайм (1459–1507) (зберігається в Нюрнберзі, Німеччина).

Номер слайду 5

«Земне яблуко» Бехайма є хоч і не першим, але найдавнішим глобусом, який зберігся донині. Оригіналом Бехайму служила застаріла карта світу, заснована на даних Птолемея, а також ідеї Тосканеллі.

Номер слайду 6

Широко відомі земні й небесні глобуси, Герарда Меркатора, Ф. Апіана (XVI століття), Коронеллі (кінець XVII століття — початок XVIII століття). Герарда Меркатора. Коронеллі

Номер слайду 7

Унікальною пам'яткою науки і техніки XVIII століття є Великий академічний (Готторпський) глобус (діаметром 3,12 м), що зберігається в Санкт-Петербурзі.

Номер слайду 8

Цей глобус-планетарій — унікальна пам'ятка XVII та XVIII століть, двох культур: німецької й російської. Створений в 1654–1664 роках під керівництвом А. Олеарія в Готторпському замку, резиденції герцога Голштинського, глобус-планетарій був подарований Петру I у ході Північної війни й привезений у Петербург у 1717 році. А. Олеарія

Номер слайду 9

В 1726 році він був установлений у будівлі Кунсткамери, де згорів під час пожежі 1747 року. Збереглися лише металеві конструкції й дверцята з Голштинским гербом.

Номер слайду 10

Глобус був відновлений в Академії наук під керівництвом Б. Скотта в 1748–1752 роках, на внутрішній і зовнішній поверхнях були заново розписані карти зоряного неба й Землі. Глобус багато разів перевозився з місця на місце, але 1948 року повернувся до будівлі Кунсткамери. За своїми розмірами і складністю конструкції глобус не має собі рівних.

Номер слайду 11

Планетарій (будівля Кунскамери)

Номер слайду 12

За змістом земні глобуси поділяють на загальногеографічні (найпоширеніші) і тематичні (політичні, кліматичні, геологічні, тектонічні, рослинного, тваринного світу та ін.). Загальногеографічні глобуси з'явились в давні часи, тематичні — на початку XX століття. Різновиди

Номер слайду 13

Об'ємну модель Місяця із зображенням 1/2 частини його поверхні зроблено на початку XIX століття.

Номер слайду 14

Отримавши детальну інформацію з автоматичних міжпланетних станцій радянськими картографами також було створено глобус Марса.

Номер слайду 15

За охопленням території глобуси бувають географічні (земні) і астрономічні (інших планет і зоряного неба).

Номер слайду 16

За розміром глобуси поділяють на: великі (діаметр більше 120 см), середні (60 — 120 см), малі (менше 60 см).

Номер слайду 17

За матеріалом, з якого виготовлені глобуси поділяють на паперові, пластикові, скляні, гумові, дерев’яні.

Номер слайду 18

За призначенням глобуси поділяють на навчальні, довідкові, сувенірні (глобуси-м'ячі, глобуси годинники, повітряні кульки, глобуси-жарти (окремих держав, населених пунктів тощо).

Номер слайду 19

Бувають глобуси з підсвічуванням.

Номер слайду 20

Для того, щоб зручно булоорієнтуватися на глобусі, найого поверхню нанесли лінії. Паралелі – це уявні лінії, якіпролягають поперек Земноїкулі. Меридіани – це уявні лінії,які проведені від полюса дополюса. Разом меридіани та паралеліутворюють географічну(градусну) сітку Земної кулі на глобусі.

Номер слайду 21

Найдовша паралельподіляє Земну кулю надві половини – північнуі південну. Цяпаралель зветьсяекватор.

Номер слайду 22

Крайня північна точка Земної кулі називається Північним полюсом. Він розміщений не на землі, а посередині Північного Льодовитого океану, на велетенській платформі з льоду. Тому його розміри змінюються залежно від пори року: влітку – льоди частково тануть; взимку –океан замерзає знову. ПІВНІЧНИЙ ПОЛЮС

Номер слайду 23

Крайня південна точка землі – Південний полюс. Розміщений на суші, посередині материка, який носить назву – Антарктида. ПІВДЕННИЙ ПОЛЮС

Номер слайду 24

Також нашу Землю надві рівні частини Західну іСхідну ділить нульовиймеридіан, який проходитьчерез містечко Гринвіч(Великобританія) іншаназва якого Гринвіцький. НУЛЬОВИЙ МЕРИДІАН

Номер слайду 25

зберігає кулястість Землі; зберігає взаємне розміщення земної осі, земних полюсів, меридіанів і паралелей; має єдиний масштаб; зберігає правильне співвідношення різних частин земної поверхні; зберігає форми всіх фігур земної поверхні. Основні властивості глобуса:

Номер слайду 26

Глобус у натуральну величину Землі зробити неможливо. Глобусом незручно користуватися на місцевості, у поході, оскільки він об’ємний. Глобуси виконують завжди у дрібному масштабі, що не дає змоги зобразити дрібні деталі в обрисах материків, річок, гірських хребтів, показати точну площу невеликих держав тощо. Недоліки

Номер слайду 27

У XVII–XVII століттях глобусами користувалися мореплавці. У наш час їх застосовують з навчальною метою, як наочні прилади в науковій і практичній діяльності людей. Глобуси є незамінним наочним посібником для демонстрації кулястості Землі, зміни нахилу земної осі, добового руху Землі, зміни пір року, для визначення відстаней, площ, кутів, координат тощо. Висновок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Висоцька Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
17526
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку