Презентація до уроку природознавства на тему "Північна Америка"

Про матеріал

Презентація до уроку природознавства на тему "Північна Америка". Презентація містить як матеріали з підручника, так і додаткові матеріали. Можна використовувати на уроці в 4 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

Номер слайду 2

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ

Номер слайду 3

Північна Америка, третій за величиною материк після Євразії та Африки, цілком розташована в Пів­нічній півкулі і одночасно західній півкулі. Разом із Південною Америкою вони утворюють одну частину світу - Америку. На півночі материк омивають холодні води Північ­ного Льодовитого океану, зі сходу - Атлантичного, а на заході - Тихого океану. Від Південної Америки мате­рик відмежований Панамським каналом.

Номер слайду 4

Материк Північна Америка дуже багатий на корисні копалини. Достатньо на материку природного газу, кам ’яного вугілля, цинку. Наявні значні запаси заліз­ної, мідної і свинцевої руд, нафти. Природа материка. Поверхня Північної Америки відрізняється різноманітністю і змінюється, якщо руха­тися зі сходу на захід. Уздовж західного узбережжя простягнулися високі гори - Кордильєри. Найвища точка Кордильєр - гора Мак-Кінлі. У центральній час­тині материка простяглися рівнини, які на сході змі­нюються невисокимим горами Аппалачами. Природні умови на материку дуже різноманітні, оскільки він має велику протяжність з півночі на південь. Природа сувора на півночі, де температура взимку опускається до - 4 5 °С, і спекотна на півдні. На материку є майже всі природні зони.

Номер слайду 5

кордильєри. Мак-кінлі - найвища точка Кордильєр

Номер слайду 6

Північна америка – дивовижний материк. Острів Гренландія вкрита шаром льоду 3400 метрів

Номер слайду 7

Унікальна карстова печера - Мамонтова

Номер слайду 8

Ніагарський водоспад заввишки близько 50 м. Спокій­ний, рівний і дуже гучний шум водоспаду чутно аж на 20 км навкруги.

Номер слайду 9

Одна з найдовших у світі річок Міссісіпі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

НАСЕЛЕННЯ

Номер слайду 12

Населення материка. Корінні мешканці материка - індіанці ескімоси - потрапили в Північну Америку з Азії. Біль­шість індіанців живе в Мексиці. Ескімоси населяють північ ма­терика. Основні продукти їхнього харчування - тюлені, моржі, риба. У пошуках звірів і риби мисливці виходять у море на своїх легких шкіряних човнах - каяках . Улітку ескімоси полюють на водоплавних птахів і північних оленів - карибу. Жінки у цей час збирають щавель, дудник, різні мохи, заготовляючи запаси на зиму. Основну частину сучасного на­ селення Північної Америки ста­новлять нащадки переселенців з Європи. Протягом останнього століття в Північну Америку переселилося багато українців

Номер слайду 13

Материк Північна Америка дуже багатий на корисні копалини. Достатньо на материку природного газу, кам ’яного вугілля, цинку. Наявні значні запаси заліз­ної, мідної і свинцевої руд, нафтицинк

Номер слайду 14

залізо мідь

Номер слайду 15

Золото Срібло

Номер слайду 16

Нафта Кам’яне вугілля

Номер слайду 17

Рослинний світ північної америки

Номер слайду 18

Номер слайду 19

На території Північної Амери­ки є арктичні пустелі, тундра, тай­га, мішані та широколисті ліси, лісостеп і степ, пустелі. Природа материка багата й різноманітна. Арктична пустеля. У зоні арктичних пустель Північної Америки погодні умо­ви суворі. У продовж року дмуть холодні вітри, вирують заметілі, мороз узимку сягає -6 0 °С. Уліт­ку, на вільних від льоду ділян­ках, трапляються тільки мохи і лишайники. Тут живуть білі ведмеді, які полюють на тюленів і моржів. На суходолі зустрічається лемінг - невеличкий гризун з пухнастим хутром . Він зимує під снігом. На нього полюють полярний вовк і песець, соболь, видра, ласка.

Номер слайду 20

Білий Ведмідь. Білий Ведмідь

Номер слайду 21

Вовк

Номер слайду 22

Лемінг

Номер слайду 23

Номер слайду 24

У тундрі Північної Америки влітку мерзлий ґрунт трохи відмерзає. Тоді все довкола вкрите мохами, кущиками брусниць, буяхів, заростями карликової берези і вільхи. У тундрі мешкають північні оле­ні карибу. Зрідка тра­пляється вівцебик, тварина, схожа на бика і барана. Він укритий густим і довгим хутром чорно-бурого кольору, який захи­щає його від морозів. Живиться трав’янистою рослинністю, мохом, гілками карликової берези та верби.

Номер слайду 25

Вівцебик

Номер слайду 26

Карибу. Улітку на озера та болота прилі­тають водоплавні птахи та облаштовують гнізда. Зимувати залишають­ся сова біла, куріпки тундрова і біла, пуночка

Номер слайду 27

У тайзі ростуть ялина, ялиця, сосна, модрина. На Тихоокеанськом у узбережжі, де достатньо вологи й тепла, ростуть хвойні ліси туї та дугласії. Це величезні дерева заввишки 80 м, вік яких сягає 1000 років. У тайзі водяться чорні ведмеді, ведмеді гризлі, вовки, россомахи, рисі, лисиці, олені вапіті, лосі, зайці. Із птахів поширені дятли, шишкарі, омелюхи, орлан білоголовий. дугласія

Номер слайду 28

Ведмідь грізлі

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Рись

Номер слайду 31

У північній Америці близько 600 видів птахів. Тут можна зустріти зграї ібісів, пеліканів, фламінго, каліфорнійського гріфа і куріпку, а також десятки видів колібрі, ареал проживання яких сягає Аляски. На південному сході можна зустріти алігатора та алігаторову черепаху. Із земноводних цікава жаба бик, довжина якої сягає 20 см.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

У міша­них та листяних лісах ростуть дуб, бук, липа, осика, береза. Дуже багато видів клена - цукровий, червоний, сріблястий. Різноманітний тваринний світ лісів. Тут трапляється опосум, що належить до сумчастих тварин. У лісі живе дикобраз, укритий барвистими голкамию Кожна голка, а їх у нього ЗО 000, має темну і світлу смужки. Завдяки голкам твари­ на чудово тримається на воді, а також захищається від ворогів. За допомогою довгих пазурів спритно вилазить на дерево та об’їдає кору, ласує корінням і плодами. Трапляється скунс смугастий із хвостом і яскравим забарвленням. Під хвостом у скунса є особливі залози, що виділяють рідину з дуже неприємним запахом. У разі небезпеки він влучно «стрі­ляє» цією рідиною на відстань до 2 -3 м.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Лісостеп і степ материка багаті на трав’янисту рос­линність. Нині майже всю територію лісостепу і степів розорано під лани пшениці та кукурудзи. У заповідниках можна бачити бізонів - могутніх тварин, маса яких сягає 1,5 т. Попри великі розміри бізони швидко бігають, долаючи перешкоди, вправно стрибають, перепливають річки.

Номер слайду 36

Бізон

Номер слайду 37

Пустелі. У пустелях Північної Америки ростуть колючий терен, кактуси, агави. З тва­рин особливо численні гризуни - хом’яки, ховрахи, кро­лі. Мешкають плазуни: ящірки, гримучі змії. Трапляються антилопа-вилоріг, койот, пума. У країнах Північної Америки ухвалено закони про охо­рону й відновлення природи. Із цією метою створено запо­відники й національні парки. УПівнічній Америці розта­шований Єллоустонський національний парк, заснований у 1872 році. Він знаходиться в Кордильєрах і відомий гарячими джерелами, гейзерами, скам’янілими деревами.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Антилопа Дик-дик

Номер слайду 41

Койот

Номер слайду 42

Лінивець

Номер слайду 43

Антилопа Бейза

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайлишина Тетяна Вікторівна
    Матеріал презентації є гарним супроводом до інформації вміщеної у підручнику. Візуалізація допоможе учням краще засвоїти матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
10752
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку