Презентація "ГМО за і проти"

Про матеріал

Цікавість до генетично модифікованих продуктів не випадкова. Як тільки люди на рівні споживачів почали більше заглиблюватись у якість і склад продуктів, які вони споживають дане питання набуло великого розголосу.

Особливо такою темою можуть зацікавитись учні. Можна провести власне дослідження. Актуальна тема для учнівського проекту класного, або навіть позакласного. Може знадобитися в роботі екологічного, або біологічного гуртка, тощо.

Генетично-модифіковані організми (ГМО) — продукти харчування, а також живі організми, створені за допомогою генної інженерії. Технології генної модифікації широко застосовуються в сільському господарстві. Рослини з ГМО мають підвищену врожайність і стійкі до шкідників.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Генетично-модифіковані організми (ГМО) — продукти харчування, а також живі організми, створені за допомогою генної інженерії. Технології генної модифікації широко застосовуються в сільському господарстві. Рослини з ГМО мають підвищену врожайність і стійкі до шкідників. 

Номер слайду 3

Компанії, використовуючі ГМО «Greenpeace» обнародував список компаній, які використовують в своїй продукції ГМО. Цікаво, що в різних країнах ці компанії поводяться по-різному, залежно від законодавства конкретної країни. Наприклад, в США, де виробництво і продаж продукції з ГМ-КОМПОНЕНТАМІ ніяк не обмежені, ці компанії в своїй продукції ГМО використовують, а ось, наприклад, в Австрії, що є членом Євросоюзу, де діють досить суворі закони по відношенню до ГМО, — ні. Список іноземних компаній, відмічених у використанні ГМО: Kellogg’s (Келлогс) — виробництво готових сніданків, зокрема кукурудзяних пластівців. Nestle (Нестле) — виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування. Heinz Foods (Хайенц Фудс) — виробництво кетчупів, соусів. Hershey’s (Хершис) — виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв. Coca-Cola (Кока-кола) — виробництво напоїв Кока-кола, Спрайт, Фанти, тонік «Кинлі». Mc. Donald’s (Макдональдс) — «ресторани» швидкого живлення. Danon (Данон) — виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування. Similac (Симілак) — виробництво дитячого харчування. Cadbury (Кедбері) — виробництво шоколаду, какао. Mars (Марс) — виробництво шоколаду Марс, Сникерс, Твікс. Pepsi. Co (Пепси-кола) — напої Пепси, Мірінда, Севен-ап.

Номер слайду 4

Список українських компаній, використовуючих ГМО ТОВ «М'ясокомбінат «Ювілейний». Згідно березневому дослідженню Госпотребстандарта, соєвий білок в двох видах шинки комбінату був генетично модифікований, зміст — 5%ТОВ «М'ясний альянс». За даними Укрметртестстандарта, декілька видів ковбас, що випускаються цим підприємством, не тільки містять ГМО 5%, але і в маркіровці взагалі не указується наявність соєвого білка. МПЗ «Колос» «Чернівецькі ковбаси». ГМО виявлене в шинці «Українська» і «Дніпровська», сосисках «Курячі»Торгова марка «Хома» — ковбаса з м'яса птиці вареною 1-го сорту «Особлива», «Докторська нова», «Куряча».«Алан» (Дніпропетровськ) — ковбаски варені «Гном», ковбаса напівкопчена «Салямі класик». М'ясокомбінат «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.) – шинка «Сорочинськая», «Куряча екстра». ТМ «Добрі» («Агика», Київ) — пельмені «Льовада», пельмені «Три ведмеді», пельмені «Апетитні».Інформація надана Укрметртестстандартом (Прес-конференція «Маєш знаті, що вживати — проблема генетично модифікованих організмів в Україні — реальність сьогодення»).

Номер слайду 5

 Продукти, де можуть міститися ГМО:продукти, до складу яких входить соя, кукурудза, рапс. Зокрема: продукти м'ясної переробки — ковбаса, сосиски, сардельки і т.д.;соєві молочні продукти;рослинне масло, маргарин, майонез;дитяче харчування;морозиво;цукерки і кондитерські вироби, шоколад;хлібобулочні вироби.

Номер слайду 6

Товари, де ГМО в принципі бути не може:більшість овочів і фруктів: кавуни, дині, помідори, виноград, персики, сливи, полуниця і так далі (за винятком картоплі, кукурудзи, в окремих випадках — буряка);соки;вода;молоко, кефір і молочні продукти з натурального молока.

Номер слайду 7

Е101 і Е101а (В2, рибофлавін) — додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування, продукти для схуднення. Е150 (карамель); Е153 (карбонат); Е160а (бета-каротин, провітамін А, ретинол); Е160b (анатто); Е160d (ликопин); Е234 (низин); Е235 (натамицин); Е270 (молочна кислота); Е300 (вітамін С — аскорбінова кислота); з Е301 по Е304 (аскорбаты); з Е306 по Е309 (Токоферол / вітамін Е); Е320 (ВНА); з Е325 по Е327 (лактати); Е330 (лимонна кислота); Е415 (ксантин); Е459 (бета-циклодекстрин); з Е460 по Е469 (целюлоза); Е470 і Е570 (солі і жирні кислоти); ефіри жирних кислот (Е471, Е472a&b, Е473, Е475, Е476, Е479b); Е481 (стеароил-2-лактилат натрію); з Е620 по Е633 (глютаминовая кислота і глютоматы); з Е626 по Е629 (гуаниловая кислота і гуанилаты); з Е630 по Е633 (інозинова кислота та инозинаты); Е951 (аспартам); Е953 (изомальтит); Е957 (тауматин); Е965 (малтинол). Генетично модифіковані харчові добавки і ароматизатори

Номер слайду 8

Останніми роками весь більший вплив на здоров'ї населення планети робить якість і структура живлення. У 1999 р. опубліковані дані, що щорічно в світі від недоїдання і білково-калорійної недостатності гине 15 млн. чоловік. Результати широких епідеміологічних досліджень і організованого останніми роками Мінохоронздоров'я Росії моніторингу стану живлення показують, що структура живлення населення Росії характеризується зниженням споживання найбільш цінних в біологічному відношенні харчових продуктів, що продовжується. Як наслідок структури живлення, що склалася, на перший план виходять наступні порушення харчового статусу:-   дефіцит тваринних білків, що досягає 15-20% від величин, що рекомендуються; (їжте сосиски)-   виражений дефіцит більшості вітамінів, що виявляється повсюдно у більше половини населення;-   проблема недостатності макро- і мікроелементів, таких як кальцій, залізо, фтор, селен, цинк. Сигнали до застосування ГМО

Номер слайду 9

У міжнародному науковому співтоваристві існує чітке розуміння того, що у зв'язку із зростанням народонаселення Землі, яке по прогнозах учених повинне досягти до 2050 року 9-11 млрд. чоловік, необхідне подвоєння або навіть потроєння світового виробництва сільськогосподарської продукції, що неможливе без застосування трансгенних рослин, створення яких багато разів прискорює процес селекції культурних рослин, збільшує врожайність, здешевлює продукти харчування, а також дозволяє отримати рослини з такими властивостями, які не можуть бути отримані традиційними методами. Принцип створення трансгенних рослин і тварин схожі. І у тому, і в іншому випадку до ДНК штучно вносяться чужорідні послідовності, які вбудовують, інтегрують генетичну інформацію вигляду. Основні об'єкти генної інженерії на рослинному світі: соя, кукурудза, картопля, бавовник, цукровий буряк. Шляхом генної інженерії можливе підвищення врожайності на 40-50%. За останніх 5 років в світі земельні площі використовувані під трансгенні рослини збільшилися з 8 млн. га до 46 млн. га.

Номер слайду 10

Потрібно відзначити, що жодна нова технологія не була об'єктом такої пильної уваги учених всього світу. Все це обумовлено тим, що думки учених про безпеку генетично модифікованих джерел живлення розходяться. Немає жодного наукового факту проти використання трансгенних продуктів. У теж час деякі фахівці рахують, що існує ризик випуску нестабільного виду рослин, передача заданих властивостей бур'янам, вплив на біорізноманітність планети, і головне потенційна небезпека для біологічних об'єктів, для здоров'я людини шляхом перенесення вбудованого гена в мікрофлору кишечника або освіту з модифікованих білків під впливом нормальних ферментів, так званих мінорних компонентів, здатних робити негативний вплив. За чи проти ГМО

Номер слайду 11

ГМО не шкідливі “Дослідження показали: ГМО для людини нешкідливі”, - затверджує директор Інституту живлення РАМН Віктор Тутельян. Учені інституту теж ставили досліди на щурах. І пришли до виводу, що генно-модифікована їжа не викликає у хвостатих патологій. До того ж ГМ-ТЕХНОЛОГИІ безвредней традиційних методів обробки селекційного матеріалу. Коли насіння обробляє радіацією або чотирихлористим вуглецем, змінюються відразу десятки генів. А тут - тільки один. “А користь від трансгенів - колосальна”, - підхоплює президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський. Додавання генно-модифікованої сої в раціон птахів і свиней дозволило б сільгоспвиробникам понизити витрати на корм у декілька разів. Директор Центру “Біоінженерії” РАН Костянтин Ськрябін не раз наводив приклад, що 40 відсотків урожаю картоплі на російських полях гине від грибкових хвороб і від колорадського жука. У грошах ці втрати вимірюються мільярдами доларів. А якщо садити ГМ-КАРТОШКУ, колорадський жук обходитиме ці поля стороною.

Номер слайду 12

На прес-конференції Москві 11 жовтня авторитетні російські учені засудили кампанію проти генно-модифікованих продуктів. У їх числі директор ГУ НІЇ живлення РАМН Віктор Тутельян, декан біологічного факультету МГУ ним. Ломоносова Михайло Кирпічников, декан кафедри вірусології МГУ Осипнув Атабеков, директор Інституту мікробіології і епідеміології ім. Гамалея РАМН Олександр Гинцбург. Як розповів Тутельян, "росіян залякали трансгенною соєю, що вимушує вітчизняних виробників відмовлятися від додавання соєвого білка при виробництві продуктів". Але "на сьогоднішній день "жодного скільки-небудь серйозного або аргументованого факту несприятливої дії трансгенної сої немає", завірив він. Тим часом, додав Тутельян, наприклад, при виробництві сосисок і ковбас для отримання початкової якості продукту /щільності/ необхідне щось додати, і "виробники замість соєвого білка додають подрібнену свинячу шкуру, синтетичний полімер і колаген, які засвоюються організмом на 15-20 відс.". "Ми б'ємо по здоров'ю населення, - з обуренням відзначив він, - але ніхто про це не говорить". "У Росії створили найстрогішу систему оцінки і контролю біологічної безпеки продуктів харчування". У свою чергу, Гинцбург підкреслив, "небезпечні не самі трансгени, а неправильне, кустарне створення генетично модифікованих продуктів". "Тому особливо важлива якісна система контролю того, що ми ввозимо і що поступає в продаж, і така система створена і працює", - додав він.

Номер слайду 13

“Якщо від цієї кукурудзи і картоплі гинуть жуки і черв'яки, де гарантія, що вона нешкідлива для людей? - вигукує президент Загальнонаціональної асоціації генетичної безпеки (ОАГБ), біолог Олександр Баранов. - Прямих доказів шкоди ГМО знайти поки не вдалося. Та зате непрямих підтверджень - хоч відбавляй”. Яскравий приклад - досліди доктора біологічних наук Ірини Ермакової. Біолог годувала щурів ГМ-СОЄЙ за два тижні до спаровування і під час вагітності. В результаті більшої половини новонароджених крысят незабаром померли. А серед тих, що вижили 40 відсотків відставали в розвитку від своїх однолітків з контрольної групи. ГМО – Ні!!!

Номер слайду 14

Або інше дослідження. Скандінавські учені порівняли продуктову корзину жителів Америки і жителів країн Скандинавії. Виявилось, що по набору продуктів, калорійності, співвідношенню білків, жирів, вуглеводів і по всіх інших ознаках скандінави і американці харчуються абсолютно однаково. За винятком одного: у Америці їдять ГМ-ПРОДУКТИ, а в країнах Скандинавії вони заборонені. Так от, порушенням травної системи в скандінавських країнах страждають тільки 7 відсотків жителів, а в Америці - 60-70 відсотків. Є і інші ризики - екологічні. Допустимо неподалеку один від одного розташувалися два поля. Одне засіває генно-модифікованою кукурудзою, інше - звичайною. Вітер носить пилок з одного поля на інше. І через деякий час у нормальної кукурудзи теж з'явиться “зайвий” ген. Ще одна претензія від біологів - ГМО порушують харчові ланцюжки. Ось конкретний приклад, який привів старший науковий співробітник Інституту проблем екології і еволюції імені А. Н. Северцова РАН Олександр Вікторів. Трансгенну кукурудзу перестали є традиційні шкідники. Проте в качанах з'явився новий солодкий білок, із-за якого посіви кукурудзи атакував відомий ласун - тля. Наступна ланка в харчовому ланцюжку - сонечко. Щільно повечерявши трансгенною тлею, вона стає стерильною.

Номер слайду 15

ГМОфобія по-українськи Наклейка "без ГМО" є навіть на воді і цукрі, які трансгенів взагалі не містять. Але це маркування не рятує українців від вживання модифікованих продуктів. На початку жовтня Кабмін, нарешті, затвердив порядок державної реєстрації генетично модифікованих організмів (ГМО). Йдеться про джерела кормів, кормові добавки і ветеринарні препарати, які містять такі організми або були отримані з їх використанням. В результаті перевірки продуктів, які мають напис "без ГМО", виявилось, що брешуть покупцям лише 5% виробників. В "групі ризику" товари, у складі яких є соя і її похідні: ковбасні і молочні вироби, сири, м'ясні напівфабрикати. А також - хлібобулочна і кондитерська продукції. А ось в "Тесті" вважають, що модифіковану сою в м'ясних виробах і напівфабрикатах (пельменях, варениках, котлетах, фарші) сьогодні використовують менше. "У м'ясних виробах фальсифікація соєю сильно поширена. Незважаючи на те, що замість м'яса в них міститься 70-80% сої, модифікованих організмів в переважній більшості перевірених нами зразків немає", - уточнює Ніна Кильдій.

Номер слайду 16

Невдоволених новою "обязаловкою", втім, теж вистачає. Річ у тім, що деяких продуктах і напоях ГМО за своєю природою взагалі міститися не може. Наприклад, до таких належать цукор і соняшникова олія, а також - горілка і мінеральна вода. Виробники цих товарів скаржаться, що нарівні з іншими змушені були досліджувати свою продукцію, аби поставити заповітне маркування "без ГМО". При цьому експерти звертають увагу, що вказівка в продукті харчування інгредієнта, який в ньому відсутній, суперечить продовольчому кодексу Codex Alimentarius, дотримуватися положень якого Україна зобов'язалася при вступі до СОТ. До речі, ще один цікавий момент: частота, з якою повинні проводитися лабораторні аналізи продовольства на ГМО, в законі не прописані. На думку заступника голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, аби підтвердити відсутність ГМО в готовій продукції, виробнику достатньо робити перевірки приблизно раз на квартал. В той же час Ніна Кильдій вважає, що "перевіряти ще раз кожну палку ковбаси", якщо в компанії не міняються постачальники сировини, не варто. Хоча не виключено, що виробників можуть зобов'язати перевіряти продукцію регулярно. Адже в Україні саме ГМО (а зовсім не ціни на продукти харчування) - найстрашніший ворог для споживачів, а сертифікація - відмінний спосіб заробітку і вигляд бізнесу для перевіряючих установ. Так, за останній рік був понад десяток лабораторних центрів відкрито або дооснащено потрібним обладнанням (його комплект - 700 тис. грн.). Сьогодні лише в системі Держспоживстандарту діє 14 таких лабораторій. Є вони ще і в підрозділах Мінздраву і Мінагрополітики. В цілому їх вже зараз налічується близько тридцяти.

Номер слайду 17

Над презентацією працював: Вчитель біології Линовицької ЗОШ І – ІІІ ступенів. Рудика Сеогій Олексійович. Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
33562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку