Презентація "Гнів Перуна"

Про матеріал

Презентація "Гнів Перуна" розроблена для використання на уроці читання у 4 класі. Мета презентації : розширювати знання учнів про міфи; ознайомити із давньослов'янським міфом «Гнів Перуна»; вдосконалювати навички свідомого виразного читання; розвивати зв'язне мовлення, образне мислення; виховувати любов до історії свого народу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура стародавніх слов’ян“Гнів Перуна”

Номер слайду 2

Гра «Роз’єднай слова”Міфитвориливчас, колидоросла. Людинабулабагатовчомуподібноюдодитини. Томуціпрадавнічасиінколиназивають «дитинством людства». Міфи творили в час, коли доросла. Людина була багато в чому подібною. До дитини. Тому ці прадавні часи інколи називають «дитинством людства».

Номер слайду 3

Перун. Велес. Дажбог. Стрибог. Гра «Дешифрування»РОСВАЖИЧСварожич

Номер слайду 4

Рід Небесний "Джерело життя, буття живих істот у Всесвіті" - ось як про нього дивно поетично і образно розповідається в "Книзі Коляди". Бог Сущий і Бог Всевишній! Батько і нарождення! Бог Істинний, Всемогутній! Святий і невимовний!Рід - Джерело Всесвіту, батько Богів. На картині Він сидить на небесному троні. Однією рукою Він перегортає Книгу Життя Буття, а інший - благословляє на Буття, дає енергію життя. Слов’янські боги

Номер слайду 5

Земля-Матінка. Земля-Матінка Богиня - Покровителька Мідгард-Землі, так у давнину наші пращури називали нашу зелено-блакитну планету. Вони невпинно дякували Її за щедрі дари, складали і співали на честь Неї пісні, і Вона платила за любовне ставлення до Неї людей Своєю Материнської турботою. Ліси дарували ягоди, горіхи, фрукти. Багатий і різноманітний був тваринний світ, річки і моря повні рибою.

Номер слайду 6

Сварог. Старший Син Роду. Бог управитель Світу Прави. Завершив розпочату Родом творіння Миру. Бог - заступник Вирія (Слов'яно-Арійського райського саду), Небесного Асгарда (Граду Богів). На картині він представлений витягує з вогню творіння - знову створене Сонце.

Номер слайду 7

Лада. Любов - Лада матінка Божественна супутниця Сварога. Перша, кого породив Рід Небесний. У людському розумінні це все світле, добре, що об'єднує між собою людей на засадах колективізму, взаємодопомоги, співпраці, братства. Вона дає Лад і Гармонію між чоловіком і жінкою. Веде всіх шляхом творення і співтворчості за законами і принципам божественного світу Прави. На картині вона дарує всім квіти любові, і розуміння світла мудрості Буття - її вбрання.

Номер слайду 8

Велес. Середній Син Роду. Дав енергію руху матеріального Всесвіту. Він - хранитель Воріт, що ведуть у Райський Сад - Вирій. У людському єстві і світі виявляється, перш за все, через працелюбство, постійну роботу над собою. На картині Велес як би розчинений в Природі, по суті, вона рухають їм.

Номер слайду 9

Святогор. Він четвертий Син Роду. На своїх могутніх плечах тримає звід небесний, щоб не змішалися чистий, світлий Світ Прави і наш земний Світ. Він могутній Стовп, Гора Світла, на вершині якої сяє Небесний Ірій, а внизу знаходиться царство піднебесне. У стародавніх слов'янських переказах Святогор представлений Могутнім, Грозним, Непереможним Вітязем.

Номер слайду 10

Макош. Сестра Сварога. Небесна Богородиця, Богиня Долі. Разом з доньками Часткою і Недолею визначає Долі людей, плетучи свої нитки на веретені. До того, хто гідно вершить своє земне життя, прагнучи дотримуватися даних понад закони і заповіді, Макошь посилає свою дочку Богиню Долю, богиню щасливої долі. Господинею ж долі тих, хто вершить нечестя в догоду своєму егоїзму, стає Недоля. На картині Вона ллє молоко Життя і дає достаток.

Номер слайду 11

Перун. Син Сварога і Лади. Бог воїнства Сил Світла. Бог вогню і блискавки.

Номер слайду 12

Дажбог Син Перуна, онук Сварога. Бог - свідок Великої Мудрості. Названий Дажбогом (що дає Богом) за те, що дав людям святораси дев'ять Сантій (книг), що містять Священні Веди. Дажбог зіграв найбільшу роль, як просвітитель наших пращурів - древніх слов'ян. І сьогодні глибина Божественної Мудрості, укладена в сантях Тарха Дажбога, - спрямовує шляхом світла. І за давністю тисячоліть ні в чому не втратила свого початкового значення.

Номер слайду 13

Марена. Зима-Матінка Богиня Зими, спокою. У народних казках про неї йдеться як про Снігової Королеви. Кожен з нас по-своєму любить цю пору року, незважаючи на суворі морози і холоду, за його зимову чарівність, білий сніговий покрив, за внутрішню тишу, умиротворення і спокій. Все це - прояви прекрасної Богині Мари.

Номер слайду 14

Берегиня У віруваннях древніх слов'ян - це Богиня, що береже та охороняє все живе. Саме жінка є істинною Берегинею, і лежить на Її тендітних плечах ведення домашнього господарства, народження виховання дітей, турбота про своїх близьких. Вона - Берегиня домашнього вогнища, уособлення родинного щастя. На картині видно, як тільки Вона проявилася з Тонкого Світу, до неї потягнулося все живе, адже вона і є - Втілена Любов.

Номер слайду 15

Ярило Сонце. Бог - Заступник Світлих помислів, чистого Серця і нашого світила. Завдяки енергії Тепла і Світла, що дає нам усім Ярило-Сонце, і можлива саме життя на Землі. Тому потрібно завжди про це пам'ятати, і слати Йому свою любов і подяку.

Номер слайду 16

Морозко Бог зимових морозів. Завдяки Йому земля покривається білим покривом, а річки та озера - льодом. Воістину Новий Рік, де Морозко грає головну роль, є самим радісним і веселим святом, як в стародавні часи, так і в наш час.

Номер слайду 17

н. Гнів Перуна. Гра «Лабіринт»style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 18

Перун

Номер слайду 19

Відповідаємо. Про які часи йдеться у міфі? Хто його дійові особи? Якими ти їх уявляєш? Чому Мисливець заборонив жінці йти на полювання? Як з'явилися на світі ластівки?

Номер слайду 20

Гукгукри волхвивідчайдушний. Пуща діймавгородище. Громовержець лицарглибінь рикотіннясполошитися. Словникова робота

Номер слайду 21

Гра «я почну, а ти дочитай…»Під час довгої... За таке вміння... Се тому, що похмурий... Затягнулася зима... Жінка була... Однак дружина... Боялася, аби... Вдарила гостра... Та в цю ж мить... Бо Перун... Змахнув Перун... Відтоді вони...

Номер слайду 22

Мисливець. Жінка«Дерево рішень»

Номер слайду 23

Складаємо план. Видатний Мисливець. Велика честь для стрільця. Голод у городищі. Смілива дружина Мисливця. Полювання на вепра у Перуновій пущі.6. Гнів Перуна. Переказуємо твір за поданим планом

Номер слайду 24

Гра «Займи позицію»Хто вважає, що Перун правильно вчинив із жінкою та Мисливцем, перетворивши їх на ластівок, займіть місце зліва, інші — справа. Свій вибір обґрунтуйте.

Номер слайду 25

Підсумок. Що нового дізналися на уроці?Якими ви уявляєте Перуна, Мисливця і його дружину?Яке явище описує міф «Гнів Перуна»?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Казнавецька Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кутя Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Вікторова Тамара Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кухта Ірина Миколаївна
    дякую за дуже гарну презентацію
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Коноваленко Людмила
    матеріал для розширення світогляду дітей
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  6. Гончаренко Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
8707
Оцінка розробки
4.8 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку