Презентація "Голодомор 1932-1933 років"

Про матеріал
Прзентація для заходів та уроків, присвячених річниці Голодомору 1932-1933 років.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор 1932-1933 рр.

Номер слайду 2

Геноцид – дії, що чиняться з метою знищити яку-небудь національну, етнічну, расову бо релігійну групу шляхом вбивств членів такої групи, навмисного створення для неї таких умов, що розраховані на цілковите або часткове фізичне знищення (голод, розстріл)Голодомор – це організований радянською владою 1932-1933 роках штучний голод, який призвів до смерті мільйонів українців і є геноцидом українського народу.2

Номер слайду 3

За даними істориків, на початку 30-х років ХХ-го століття основним центром опору більшовицькій політиці колективізації та форсованої індустріалізації було українське село. Не бажаючи втрачати Україну, радянський режим вибудував план винищення частини української нації, що був замаскований під плани здачі хліба державі. Йшлося про повне вилучення всіх запасів зерна, а потім конфіскацію інших продуктів харчування та майна в якості штрафів за невиконання плану здачі хліба. Перетворивши Україну на територію масового голоду, режим перекрив всі шляхи до порятунку.3 Українська державність – загроза комуністичному режиму

Номер слайду 4

4 ПРИЧИНИ ГОЛОДОМОРУ

Номер слайду 5

5 ХЛІБОЗАГОТІВЛІПримусове вилучення зерна в селян за низькими цінами. Хлібозаготівлі, які розпочалися у січні 1928 р. досягли свого злочинного апогею у 1932-1933 рр. В одноосібних і колективних господарствах забирали не лише зерно, а й худобу, квасолю, буряки, картоплю й інші продукти харчування.

Номер слайду 6

ЙОСИП СТАЛІНЛАЗАР КАГАНОВИЧВСЕВОЛОД БАЛИЦЬКИЙ6 ВЯЧЕСЛАВ МОЛОТОВСТАНІСЛАВ КОСІОРІНІЦІАТОРИ ГОЛОДОМОРУ

Номер слайду 7

7 РЕАЛІЗАЦІЯ ГЕНОЦИДУ В УКРАЇНІ

Номер слайду 8

8 ЗАКОН ПРО «П'ЯТЬ КОЛОСʲ»³н передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За інформацією, оприлюдненою в 1988 році радянською газетою «Правда», за неповні п’ять місяців після прийняття Закону «про п’ять колосків», за його статтями було засуджено 54 645 осіб. З них 2110 – до страти.

Номер слайду 9

9 Найвище керівництво країни знало про голод в Україні, але замовчувало цей факт. Допомоги надано не було. Більше того, в Україну для виконання плану хлібозаготівлі було направлено комісію на чолі з В. Молотовим. Дії комісії були твердими: села заносилися на «чорні дошки»; у них конфісковували продовольчі й навіть посівні фонди; проводилися масові репресії; припинялося постачання товарів. ГОЛОДОМОР

Номер слайду 10

10 Голодомор став національною катастрофою. Селяни, позбавлені продуктів харчування, були приречені на мученицьку смерть. Голодомор 1932— 1933 pp. викликав величезну смертність населення, особливо дітей і старих. За різними підрахунками під час голодомору загинули від 3,5 до 9 млн осіб.

Номер слайду 11

11 Прямі втрати від викликаної голодом надсмертності у 1932–1934 роках демографи оцінили у майже 4 мільйони населення – 3,94 мільйона. Разом з ненародженими в ці роки дітьми – 600 тисяч – це 4,5 мільйони.

Номер слайду 12

12 Загалом, по Хмельницькій області встановлено 34 тисячі 347 осіб, які померли від Голодомору 1932-33 років. З них понад 17 тисяч – за результатами опитування в населених пунктах (а такі тоді проводилися) і понад 16 тисяч по книгах смертей.

Номер слайду 13

13 Спогади очевидців, жителів села Лісоводи

Номер слайду 14

14 ВШАНУВАННЯ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУПам'ять про Голодомор стала невід’ємною частиною національної пам’яті українського народу. Щороку в четверту суботу листопада українці запалюють свічки як символ пам’яті про вбитих голодом. У понад 40 містах 15 країн світу споруджені пам’ятники чи встановлені інші пам’ятні знаки на вшанування пам’яті жертв Голодомору.

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
90
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку