Презентація "Голонасінні"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Голонасінні" дас можливість учням краще опанувати матеріал про особливості будови та розмноження голонасінних, їх різноманітність та значення в природі і в житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Голонасінні

Номер слайду 2

Мета: розкрити особливості будови та розмноження голонасінних, їх різноманітність та значення в природі і в житті людини.

Номер слайду 3

Експрес - тести1. Папоротеподібні належать до: А покритонасінних рослин Б нижчих спорових рослин В голонасінних рослин Г вищих спорових рослин2. Спорангії у хвоща розміщені: А у квітці Б в шишці В на колоску Г на листку3. Весняні пагони хвоща польового виконують функції: А спороношення; Б накопичення поживних речовин В фотосинтезу; Г вегетативного розмноження4. На нижній поверхні листка папороті є: А спорофіти Б спороносні колоски Встробіли Г спорангії5. Для запліднення вода: А потрібна; Б ні.6. Особину статевого покоління папороті називають: А паростком Б проростком В заростком Г листком

Номер слайду 4

Виконати вправу. Складіть разом частинки - отримаєте назву рослини. Хвощ, зозулин, плаун, перо, сальвінія, щитник, польовий, булавовидний, плавуча, чоловічий , страусове, льон

Номер слайду 5

Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів

Номер слайду 6

Поставте « +» навпроти твердження, яке вам відоме{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Твердження. До вивчення теми. Після вивчення теми. Відсутні плоди  Видозмінені листки - хвоїнки  Гаметофіт розвивається на спорофіті   Насіння хвойних дозріває на 3 рік  

Номер слайду 7

Загальна характеристика. Відділ ГОЛОНАСІННІВиникли приблизно 370 млн.р.тому. Чисельність: близько 800 видів;4 класи сучасних;2 класи - вимерлі. Середовище існування: всі кліматичні зони, не ростуть в Арктиці та Антарктиді;90% лісів – “легені” планети;тайга – масиви хвойних.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Сосна звичайна

Номер слайду 10

Будова жіночої шишки

Номер слайду 11

Будова чоловічої шишки

Номер слайду 12

Схема циклу розвитку Сосни звичайної

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Різноманітність голонасінних. Саговники Саговник - рід голонасінних рослин, єдиний рід родини саговникові. Це один з найдавніших представників сучасної флори, ровесник динозаврів. Встановлено, що тривалість життя саговника може досягати 5000 років.

Номер слайду 15

Різноманітність голонасінних. Гінкгові Гінкго – це єдине унікальне дерево, що представляє собою один вид, один рід і одну родину. Рослина є реліктовою та ендемічною, є пам'яткою природи світового значення і занесене до Червоної книги світу. Гінкго вважалось вимерлим до 1691 року, доки його не виявили в Японії.

Номер слайду 16

Різноманітність голонасінних. ГнетовіЄдиний представник родини - вельвічія дивовижна ,що дико росте у прибережних кам’янистих пустелях південно-західної тропічної Африки. Цю рослину відкрив у 1860 р. англійський мандрівник і ботанік В. Вельвіч

Номер слайду 17

Різноманітність голонасінних. ХвойніСосна звичайна - світлолюбна, посухо- і холодостійка порода, невибаглива до грунтів.  Дерева- велетні можуть досягати 30-40 м висоти. Ялина звичайна  - тіньовитривале та вологотривке дерево, витримує незначне заболочення, найкраще розвивається на суглинкових і супіскових грунтах. 

Номер слайду 18

Різноманітність голонасінних. ХвойніЯлиця біла - одна з найпоширеніших гірських лісоутворювальних порід, віддає перевагу вологим родючим грунтам. Погано переносить посуху і заболоченість грунту. Тис ягідний- вічнозелена деревоподібна або кущоподібна рослина, що сягає висоти до 25-30 м. Росте відносно повільно. Тривалість життя 700-3500 років.

Номер слайду 19

Різноманітність голонасінних. ХвойніМодрина європейська. Стрункі дерева, хвоїнки м’які, зібрані в пучки по 30–40 у кожному. Листопадна рослина. Ялівець звичайний - один із довгожителів нашої планети: термін його життя коливається від 500 до1000 і більше років. Завдяки такому довголіттю ароматний хвойник вважається символом сили життя і міцного здоров'я. 

Номер слайду 20

Різноманітність голонасінних. ХвойніКедри - однодомні, вічнозелені дерева заввишки до 45 метрів, з широкопірамідальной розлогою кроною. Є довгожителями і ростуть до 400-500 років. Кедр ліванський - священне дерево Лівану (його зображено на гербі) та Індії.

Номер слайду 21

Значення голонасінних у природіЗбагачення повітря киснем. Створення великої маси органічних речовин. Закріплення ґрунтів. Домівка багатьох тварин. Ліси регулюють швидкість танення снігу, рівень води у річках. Зменшують силу вітру

Номер слайду 22

Значення голонасінних в житті людини. Паливо. Сировина для багатьох галузей промисловості( меблевої, целюлозно – паперової, лакофарбової, тощо)Папір, музичні інструменти Живиця, якої одержують скипидар, смоли, бальзам, пластмаси, ацетон. У медицині для лікування ран, опіків. Хвоя сосни містить багато вітаміну СЛистки хвої виділяють речови­ну - фітонциди, яка знищує бакте­рії в повітрі

Номер слайду 23

Лабораторне дослідження. Будова пагонів і шишок хвойних рослин

Номер слайду 24

Інтерактивна гра « Мікрофон»« Сьогодні на уроці я повторив…»« Сьогодні на уроці я зрозумів…»« Сьогодні на уроці я дізнався…»« Сьогодні на уроці я навчився…»

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Вивчити § 42. Скласти сенкан «Голонасінні»

Номер слайду 26

Дякуємо за увагу

pptx
Додано
3 серпня 2022
Переглядів
671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку