Презентація на тему "Узагальнений життєвий тип шапинкових грибів. Особливості утворення базидіоспор у печериці двоспорової (Agaricus bisporus)"

Про матеріал
В данному матеріалі викладено узагальнений життєвий тип шапинкових грибів та особливості утворення базидіоспор у печериці двоспорової.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнений життєвий тип шапинкових грибів. Особливості утворення базидіоспор у печериці двоспорової (Agaricus bisporus)Автор: Мельниченко Ольга Миколаївна

Номер слайду 2

Всім добре відомі печериці, білий гриб, підберезник, підосичник, сироїжки, опеньки. Однак те, що людина вживає у їжу, це лише частина гриба, яку називають плодове тіло. У багатьох видів грибів плодове тіло складається із ніжки та шапки, тому їх називають шапковими

Номер слайду 3

Будова шапинкових грибів: Шапинка. Ніжка. Плодове тіло. Грибниця

Номер слайду 4

Типи гіменофору: Пластинчастий тип. Трубчастий тип

Номер слайду 5

Типи мікоризи: Зовнішня (ектотрофна мікориза)Внутрішня (ендотрофна мікориза)Змішана (екто-ендотрофна мікориза)

Номер слайду 6

Їстівні шапинкові гриби1. Білий гриб (боровик);2. Опеньок осінній;3. Підосичник;4. Печериця звичайна;5. Підберезник;6. Маслюк звичайний.123456

Номер слайду 7

Отруйні шапинкові гриби12345671. Бліда поганка (мухомор зелений);2. Печериця рудіюча;3. Мухомор смердючий;4. Сироїжка блювотна;5. Мухомор пантерний;6. Сатанинський гриб;7. Несправжній опеньок сірчано-жовтий.

Номер слайду 8

Шапинкові гриби за способом живлення поділяються на: Сапротрофи. Симбіотичні

Номер слайду 9

Розмноження шапинкових грибів. Гриби розмножуються спорами. Основне призначення плодових тіл - розмноження. З пластинками або трубочками пов'язані спорангії, у яких утворюються спори. Шапкові гриби також здатні розмножуватися вегетативно ділянками грибниці - і статево.

Номер слайду 10

Печериця двоспорова (Agaricus bisporus)Печериця двоспорова (Agaricus bisporus) - їстівний базидіомікотовий гриб з родини печерицевих — Agaricaceae. Культивується в більш ніж 70 країнах і є одним з грибів, що найбільш часто і широко споживають у світі. Шапка 4,5-8 см у діаметрі, товстощільном'ясиста, бурувато- або сірувато-коричнювато, горіхова, часто з червонуватим відтінком, притисненолуската, рідше гладенька, при підсиханні бурувата, коричнева. Ніжка дорівнює діаметру шапки або довша від нього, до основи потовщена або з бульбою. Кільце вузьке, біле, потім червонувато-сірувато-коричнювате, нестійке, зникав. Спори 4,5-6(7) Х 3,5-4,5 або 6-8,5(9) Х 4,6-6,8 мкм. М'якуш білий, щільний, при розрізуванні червонів, у сухих плодових тіл м'якуш червонувато-бежевий. Зустрічається по всій Україні у степах, на пасовищах, на садибах, у садах; у липні — листопаді. Штучно культивується на угноєному ґрунті.

Номер слайду 11

Життєвий цикл та розвиток статевих спорошень - базидія з базидіоспорами. У найзагальнішому вигляді життєвий цикл базидієвих включає такі етапи: з гаплоїдної базидіоспори розвивається гаплоїдний міцелій. Його клітини копулюють, при цьому відбувається плазмогамія, що не супроводжується каріогамією, і утворюється дикарінтична клітина злиття. З неї розвивається дикаріонтичний міцелій, що є основним вегетативним поколінням базидієвих. Окремі дикаріонтичні клітини розвиваються у базидію: в них ядра дикаріону зливаються (каріогамія), відбувається мейоз, і на базидії утворюються гаплоїдні базидіоспори. Таким чином, життєвий цикл гаплофазний, з зиготичною редуцією та гетероморфною зміною поколінь - гаплоїдного та дикаріонтичного міцеліїв, причому дикаріонтична фаза є переважаючою. У деяких грибів (наприклад, іржастих) дикаріонтична фаза може утворювати додаткові нестатеві спороношення - ецидіоспори (весняні спори), уредоспори (літні спори), телейтоспори (зимові спори), або розвивати конідіальні спороношення.

Номер слайду 12

Базидії та базидіоспори Печериці двоспорової (Agaricus bisporus) під скануючим електронним мікроскопом

Номер слайду 13

Шапкові гриби - представники царства Гриби, грибниця яких утворює плодові тіла. Їхня функція - утворення спор. Живляться шапкові гриби, розкладаючи мертву органіку або отримуючи поживні речовини від рослин, з якими вони вступають у взаємовигідне співжиття. Серед шапкових грибів є їстівні, але серед них є й чимало отруйних. Печериця двоспорова (Agaricus bisporus) - їстівний базидіомікотовий гриб з родини печерицевих - Agaricaceae. Культивується в більш ніж 70 країнах і є одним з грибів, що найбільш часто і широко споживають у світі. Базидіоспори - відтвірні спори, що утворюються грибами відділу базидіоміцетів. Базидіоспори потрапляючи до сприятливих умов, проростають, зазвичай формуючи гіфи. Ці гіфи ростуть назовні від оригінальної спори, формуючи круглу грибницю, що розширюється. Кругла форма грибкової колонії пояснює утворення чарівних кілець, а також круглу форму плям, вражених стригучим лишаєм. Деякі базидіоспори проростають, породжуючи маленькі спори замість гіф. Термінологія:

pptx
Додано
7 серпня 2022
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку